Corona

Sådan oplevede politidirektør nedlukning af Nordjylland

12.11.2020

af

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

"Det her er en følelsesmæssig meget kraftig situation, og det skal vi som myndigheder have respekt for." Nordjyllands politidirektør, Anne Marie Roum Svendsen, fortæller her, hvordan det var at lukke det meste af landsdelen ned.

Der har ikke været mange normale dage for Nordjyllands politidirektør, Anne Marie Roum Svendsen, i de sidste tre-fire uger. Siden sommer har landsdelen været et hotspot for coronasmitte via mink, men den sidste måned er det gået fra skidt til værre.

Og midt i sidste uge vidste hun, at nu stod de i en ny situation. Det var fundet virologisk evidens om muteret virus i mink, som lige om lidt ville få hele verdens øjne til at hvile på landsdelen – og ændre nordjydernes hverdag drastisk.

"Om onsdagen var vi klar over, at tingene ville komme til at gå stærkt. Vi vidste bare ikke, hvad der præcist ville blive meldt ud fra regeringen. Men sådan vil det altid være i den slags situationer. Vores særlige corona-kriseberedskab i Nordjyllands Politi har været på plads siden i sommer, så vi var forberedte," siger Anne Marie Roum Svendsen

Hun er jurist fra Aarhus Universitet, men har boet og arbejdet i Nordjylland de seneste 20 år og været politidirektør siden 2017. 

Drømte om mink

Onsdag d. 4. november om aftenen fortæller statsministeren, at alle landets mink skal aflives. Hun varsler også, at hun dagen efter – torsdag aften – på et nyt pressemøde vil præsentere særlige restriktioner for nordjyderne.

Om torsdagen er Anne Marie Roum Svendsen fra tidlig morgen på Zoom og andre online-mødeplatforme. Hun er med på møder i politi-regi, hos Sundhedsministeriet og hos Erhvervsministeriet samt med de syv nordjyske kommuner, som restriktionerne vil ramme.

Hendes opgave er at melde ud, hvad hun set med sin politifaglighed mener, situationen kræver i Nordjylland. Men lige så meget at lytte nøje til, hvilken national situation de centrale myndigheder ser.

"Så vi alle får et fælles billede af, hvad der er påkrævet lige nu."

Nordjyderne – og også politidirektøren – ved dog stadig ikke, hvilke præcise restriktioner de vil blive pålagt, når statsministeren den aften træder frem på tv fra Spejlsalen.

"Men færdselsrestriktioner ligger jo lige på tungen. Det er jo dét, vi ser, når vi kigger ud i Europa efter, hvad man gør, når smittetallene stiger."

Efter en lang mødedag når hun at se statsministerens pressemøde derhjemme. Her får nordjyderne at vide, at de i syv af kommunerne frem til 2. januar kun må overskride kommunegrænserne i uopsættelige ærinder, at børn fra 5-8.klasse skal hjemmeskoles, at restauranter og fritidsaktiviteter skal lukkes – plus en hel del mere.

Så snart pressemødet er slut, begynder medierne at ringe til politidirektøren. Hun går live på i DR Nyheder via telefon, og TV 2 møder op med sendevognen og laver et direkte interview med hende i forhaven.

Hendes budskab til nordjyderne er, at politiet er forberedt på situationen og ved, hvordan de skal håndtere restriktionerne.

"At vi har styr på det. At det bliver træls, men at I vil opleve, at det kommer til at ske i ro og orden. At vi vil hjælpe jer igennem det her. Det er meget vigtigt for mig med det budskab. Det vigtigste, jeg kan gøre lige nu, er at skabe tryghed."

Klokken er vel halv ti om aftenen, før hun er færdig med at tale med medierne. Heldigvis har hendes mand en pizza klar. De er kun de to, fordi det sidste af parrets fire børn lige er flyttet hjemmefra.

Selvom hun sover godt nok dén nat, drømmer hun alligevel lidt om mink.

Allerede inden den nordjyske nedlukning var de lokale betjente involveret i arbejdet med at aflive minkbesætninger. I oktober var et hold politifolk fx kaldt ud til denne minkfarm på Gjøl vest for Nørresundby, hvor ejeren ikke frivilligt ville lukke ordensmagten ind.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Appel til samfundssind og samvittighed

Fredag morgen begynder med et ekstraordinært online-møde med alle borgmestrene i politikredsen. Kommunaldirektørerne er også med.

"Egentlig skal vi jo være på det strategiske niveau, men vi kan ikke lade være med at blive hands-on og også gå i meget konkret løsningsmodus. Udfordringen med bortskaffelsen af de aflivede mink gør ondt i øjnene på os alle, så det er lidt svært ikke at byde ind, hvis man nu kender én med en container. Alle vil så gerne bidrage."

Og så er der følelserne.

"Det gør på tværs af politiske skel ondt på alle, at tæppet trækkes så fuldstændigt væk under mange nordjyske borgere. Det er vi som myndigheder nødt til at have respekt for."

Dagen igennem opdateres hun løbende på situationen ude i politikredsen. Om de store linjer, men også om enkeltepisoder. Som da det lykkeligvis afværges, da en minkavler vil forsøge at begå selvmord.

"Den slags hændelser skal jeg også briefes om. For det her er bare en følelsesmæssigt kraftig situation."

Meget af tiden går også med intens forberedelse af de nordjyske myndigheders eget pressemøde fredag kl. 14.30. Pressemødet har fire punkter: Restriktioner, mink, testning og opsporing.

Anne Marie Roum Svendsen vigtigste opgave på pressemødet er at forklare, hvordan nordjyderne skal efterleve opfordringen om ikke at krydse kommunegrænserne. Der er rigtig mange spørgsmål, og det er svært at være konkret.

"Folk vil rigtig gerne være lovlydige og have en facitliste. Men det kan jeg ikke give, fordi det er en opfordring, ikke et forbud. Jeg er nødt til at få folk til at vende sig ind mod deres eget samfundssind og samvittighed: Overskrid kun kommunegrænsen, hvis det er i et uopsætteligt ærinde. Sådan passer vi på hinanden."

Hun forklarer, at politiet ikke kommer til at stille vejspærringer op eller udskrive bøder. Men I kommer til at møde vores patruljevogne derude ved kommunegrænserne, forsikrer hun borgerne.

Lukket politiarbejde virker ikke her. Det gælder også om at vise, at vi løser opgaven, så folk ikke begynder selv

Anne Marie Roum Svendsen, politidirektør i Nordjylland

Hjem og på med festkjolen

Direkte efter pressemødet kører hun ud til P4 Nordjylland for at deltage i et live spørgeprogram fra kl. 16-17. Hun låner et kontor, så hun kan blive siddende og deltage online i en ny spørgetime på TV2 Nords facebookside fra kl. 17-18.

Der er alle mulige spørgsmål: Hvad med delebørn, må de krydse kommunegrænsen? Hvad hvis nærmeste købmand ligger 400 meter inde i nabokommunen, mens man skal 18 kilometer væk i sin egen kommune?

Igen må hun mange gange svare, at folk er nødt til at lytte til deres egen samvittighed og mærke efter, om ærindet virkelig er så vigtigt, at de vil krydse en kommunegrænse for det i denne alvorlige situation.

Så snart det sidste spørgsmål er besvaret, skynder hun sig hjem for at få lidt makeup og en festkjole på. For kl. 19 fredag aften sidder hun – igen online – i juryen til en prisuddeling i Aalborg Musikhus. Det er Kamma-prisen (efter Kamma Rahbek), der skal uddeles til en særligt inspirerende kvinde.

Da prisuddelingen er slut kl. 21.30, og hun kan slukke computeren, er hun godt mør.

Bliver nordjyderne møre?

Lørdag holder hun online-møder hjemmefra, men når også at få noget tiltrængt frisk luft.

Lørdag eftermiddag kl. 16 skal der være pressemøde med rigspolitichef Thorkild Fogde og sundhedsminister Magnus Heunicke, og inden da skal de have meldinger fra hende om situationen i Nordjylland.

Hun fortæller dem, at der er blevet meget stille på vejene i Nordjylland.

"Nordjyderne forstår alvoren. De forstår, at nu har minkavlerne båret det største offer, og nu skal de bidrage. Og det kan de godt finde ud af."

Men hvad med det lange, seje træk? Når folk bliver møre op mod jul, og restriktionerne ikke længere er nogen nyhed? Begynder nordjyderne så at finde kreative smutveje ud af kommunen og ud af de andre restriktioner?

"Ja, det er noget, vi tænker på," siger politidirektøren.

"Vores opgave er også at forudse på befolkningens vegne, hvad der kan ske, og tage højde for det. Det er dét, en krisehåndteringsorganisering kan. Folk skal vide, at vi har øjnene med os."

Men som det er nu, forstår nordjyderne sammenhængen mellem truslen fra minkene og de drastiske tiltag, understreger hun.

Nordjyllands Politi vil fremover give jævnlige pressebriefinger.

"Jeg har jo tænkt, at 'jamen, vi kan ikke have noget nyt at fortælle.' Men når vi så kommer i gang, står spørgsmålene i kø. Folk har et umætteligt behov for viden," siger Anne Marie Roum Svendsen og tilføjer:

"Lukket politiarbejde virker ikke her. Det gælder også om at vise, at vi løser opgaven, så folk ikke begynder selv."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet