Videoguide

Sådan snyder du til onlinemødet

28-10-2020
2 min.
Jesse Orrall på gerningsstedet. Det er ikke lykkedes Djøfbladet at få en kommentar fra ham om videoeksperimentet, men ud fra hans LinkedIn-profil at dømme virker det ikke til, at det har kostet ham jobbet. Screengrab fra Cnet

Jesse Orralls kolleger opdagede ikke, at de i en hel uge var til møder med en videooptagelse af ham. Men selv om han slap for at deltage, sparede det ham dog hverken tid eller bekymringer.

”Den sidste uge har I været til onlinemøder med en videooptagelse af mig, som jeg lavede inden møderne. Der er ingen, der har opdaget det. Heller ikke nu – det her er også en optagelse.” Cirka sådan fortalte Jesse Orrall sine kolleger på det amerikanske techmedie CNET, at han havde drevet digital gæk med dem gennem en hel uge.

Eksperimentet, som han kalder det, har han lavet en video om. Den finder du nede i bunden af artiklen.

Første gang Jesse Orrall sendte sin digitale videoklon af sted, var til et større møde, hvor han ikke regnede med at skulle sige noget. Inden mødet optog han fem minutter af sig selv, hvor han kiggede opmærksomt ind i skærmen. De fem minutter lavede han et loop af, hvor optagelsen først kørte forlæns og så baglæns – i en uendelighed.

Videoloopet fik han ad tekniske omveje vist i stedet for den normale liveoptagelse, som de fleste af os optræder med til videomøder. Ingen af kollegerne bemærkede det. Heller ikke når han drak sin kaffe baglæns.

Senere på ugen forfinede han teknikken ved at optage forskellige reaktioner, som han mente kunne blive aktuelle til møderne. Fx en optagelse, hvor han brokkede sig over dårlig netforbindelse, og en anden, hvor han fortalte, hvilke projekter han havde gang i. Dem kunne han så aktivere på passende tidspunkter, når de andre mødedeltagere forventede en reaktion fra ham.

Jesse Orrall understreger i videoen om eksperimentet, at han hverken sparede tid eller følte mindre stress ved at sende videoklonen til møderne. Han blev stadig nødt til at overvære møderne for at sikre sig, at intet gik galt, og for at styre, hvornår klonen skulle sige noget. Han var også bekymret for kollegernes og chefens reaktion på eksperimentet og følte en eksistentiel angst over at optræde som en optagelse. Ifølge LinkedIn er han dog stadig ansat i virksomheden, som også har valgt at lægge Jesses video op på sin hjemmeside.

Jeg tror, at vi alle har været til et halvdårligt onlinemøde med skærmen fyldt af små firkanter, der sidder og drikker kaffe.

Mette Knudsen, rådgivningschef i Djøf
Kan få alvorlige konsekvenser

Vi har vist Jesse Orralls video til Mette Knudsen, der er rådgivningschef i Djøf, for at høre, hvilke konsekvenser det ville have for en djøfer at optræde med videoklon. Ifølge hende kommer det helt an på, om du gør det som en sjov gimmick eller bruger det til helt reelt ikke at arbejde.

”Hvis du sidder derhjemme med telefonen på ’optaget’ og sender videoloops til onlinemøderne, er du jo udeblevet fra arbejdet og kan blive bortvist,” siger hun.Mette Knudsen mener også, at du skal overveje din chefs humoristiske sans, inden du begynder at lave den slags på jobbet. Hun tror dog ikke, at Jesse Orrall ville blive fyret for at lave et lignende eksperiment på en dansk arbejdsplads. Ret beset har han også overværet møderne og dermed været til stede – dog skjult bag sin klon.

”Et helt andet aspekt er, at hvis det rent faktisk kan lade sig gøre at deltage i møder via videoloops, så skal virksomheden måske kigge på sin mødekultur. Er det fx de rigtige mødedeltagere, de har, når det, der kommer ud af møderne, er noget, man kan indspille for forhånd?” siger Mette Knudsen og fortsætter grinende:

”Men den her video vækker da noget genklang. Jeg tror, at vi alle har været til et halvdårligt onlinemøde med skærmen fyldt af små firkanter, der sidder og drikker kaffe.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.