Arbejdsmarked

Rekordhøj ledighed blandt nyuddannede – se hvem der er hårdest ramt

14.10.2020

af

Tine Santesson

Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix

Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix

Næsten halvdelen af denne sommers nyuddannede djøfere har ikke fået job endnu. Men nogle kandidater er hårdere ramt end andre. Se, hvem der kommer hurtigst i job.

Ledigheden blandt de nyuddannede djøfere slår alle rekorder. Ifølge den seneste ledighedsstatistik fra Akademikerne – der bygger på tal fra august 2020 – er ledigheden på 41,5 % blandt dem, der er blevet kandidater det seneste år. Sidste år ved samme tid var dimittendledigheden på 35,6 %, mens den for 10 år siden – under finanskrisen – ’kun’ var på 28,8 %.

Benn Gandløse Vestergaard, cheføkonom hos Akademikerne, understreger, at ledighedstallene fra juli og august altid ser sortest ud. Men i år er det altså ekstra slemt.

”Før kom dimittenderne glidende ud fra uddannelserne i løbet af året, i takt med at de blev færdig med deres speciale. Men fremdriftsreformen har betydet, at rigtig mange af dem kommer ud i en stor klump i juni, og derfor varer som regel lidt tid, før de får fodfæste på arbejdsmarkedet. Og i år har vi så også en corona-krise, der spiller ind.”

Der er dog variationer i ledigheden, alt efter hvilken uddannelse man har taget.

Fx er ledigheden for dem, der er blevet kandidater de seneste tre måneder, næsten på 50 % blandt universitetsøkonomer og cand.merc.er, mens den er på knap 40 % hos de juridiske kandidater.

Men der er også store forskelle på, hvor hurtigt dimittenderne fra de enkelte uddannelsesretninger kommer i job. Seks måneder efter dimissionen er 83,8 % af universitetsøkonomerne i job, blandt juristerne er det 70,3 %, mens det kun gælder 55,8 % af cand.merc.erne.

Øjebliksbilledet kan godt se sort ud, når man står som nyslået kandidat. Men de historiske tal viser altså, at de fleste med tiden kommer i job – nogle dog hurtigere end andre.

”Håbet er også, at årets dimittender også stille og roligt får fodfæste på arbejdsmarkedet. Vi er dog i en speciel situation, så det er ikke til at sige med 100 % sikkerhed, hvor vi lander i år,” siger Benn Gandløse Vestergaard.

Da Djøfbladet i sommer undersøgte risikoen for, at de nyuddannede djøfere anno 2020 bliver en ’årgang corona’, der får svært ved at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, manede flere eksperter til besindelse. Eksempelvis tvivlede økonomi-lektor Birthe Larsen fra Copenhagen Business School på, at langtidsledigheden kommer til at stige markant. Og Djøfs daværende uddannelsespolitiske chef, Wenche Marit Quist, vurderede, at konsekvenserne for arbejdsløsheden bliver mindre end under finanskrisen.

”Dimittendledighedstallene er høje, men det skal også ses i det lys, at vi har fået meget større årgange. De studerende har fået jobs, selv om der er kommet flere af dem. Så der er et behov for dem derude, og det er en forskel fra finanskrisen,” pointerede hun. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sundhed
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriets departement
Job
Hillerød Business College U/Nord
Job
Vento Energy Support
ANNONCE