Vidnesbyrd

Mit arbejdsliv har været fyldt med chikane

7.10.2020

af

Illustration: Dariodraws/Shutterstock

Illustration: Dariodraws/Shutterstock

En anonym djøfer fortæller om en karriere præget af seksuel diskrimination og mobning. En kollega ville have hende som elskerinde. En chef ville være hendes personlige terapeut.

Da jeg læste det anonyme indlæg om arbejdskultur i en offentlig administration i Djøfbladets september-udgave, fik jeg på mange måder et flashback. Et flashback til de job, jeg over tid har haft.

Jeg tænkte: Hvorfor er det, at det er de mennesker og de rammer, vi er omgivet af, der i den grad skal styre vores arbejdsliv og nogle gange vores psykiske og fysiske helbred?

Mit første job efter studiet startede jeg aldrig i. Jeg havde været til samtale i en mindre privat virksomhed, fik jobbet, og lønnen blev aftalt. Ugen før jeg skulle starte, ringede chefens sekretær og fortalte, at de havde ændret lønnen til 12.000 kr. i måneden. Jeg oplyste, at jeg på den baggrund ikke ønskede at tage jobbet. To dage efter lå der et brev i min postkasse fra chefen med hans personlige underskrift, hvor han skrev, at jeg som nyuddannet havde udvist en uhørt arrogance – hvorfor han fyrede mig – og at dette ville skade min karriere.

Næste job i en mindre privat virksomhed holdt i otte måneder. Så fandt min chef ud af, at jeg var lesbisk. Jeg blev derefter fyret med den begrundelse, at min livsførelse ikke matchede de forventninger om familie og om at kunne indgå i lokalsamfundet, som var en del af det at være ansat i virksomheden. Fyringen var åbenlyst ulovlig, men jeg valgte ikke at reagere på sagen og koncentrerede mig om at finde et nyt job. En måned efter underskrev jeg en ny jobkontrakt.

Min kollega mente, at fordi jeg så godt ud og var feminin, var det en fejl, at jeg var lesbisk. Han var manden, der skulle redde mig ud af denne fejltagelse

Det næste job i en offentlig styrelse holdt i 10 gode år. Jeg søgte væk for at få nye udfordringer, og ikke fordi der var forhold, jeg var utilfreds med.

Denne gang fik jeg job i en stor privat virksomhed. Jeg sad i en arbejdsenhed på tre personer. Da den ene kollega gik på pension, var vi i en periode kun to personer, der skulle samarbejde. Pludselig – for mig helt ud af den blå luft – begyndte min mandlige kollega at kontakte mig privat, sende mig gaver, lede efter en lejlighed nær ham og hans kone samt bestille skiferie. Jeg fandt ud at, at planen var, at jeg skulle bo nær ham og hans kone og være hans elskerinde. Så kunne vi tage på ferier sammen og være sammen, når vi havde lyst til det. Han mente, at fordi jeg så godt ud og var feminin, var det en fejl, at jeg var lesbisk. Han var manden, der skulle redde mig ud af denne fejltagelse.

Hele sagsforløbet var så absurd, at jeg ikke stolede på, at nogen ville tro på min fortælling. Derfor valgte jeg i første omgang selv at prøve at tale med min kollega og høfligt forklare ham, at jeg ikke var med på hans plan. Min kollega oplyste under denne samtale, at han ville ødelægge mig og min karriere. Det gik han så i gang med, bl.a. ved at stille mig i miskredit over for afdelingens primært mandlige kollegaer og vores fælles chef.

Selvom HR var inde over, var klokken slået for mig. Vores fælles chef indkaldte mig til møde og fortalte, at jeg havde seks måneder til at finde mig et nyt job, fordi jeg chikanerede min kollega. Efter seks måneder ville jeg blive fyret. Jeg fandt hurtigt et nyt job, og Djøf hjalp mig med at få en kompensation for chikane. Men skattepligtige 200.000 kr. vil aldrig kunne erstatte et job, jeg indtil da havde været rigtig glad for og kunne se mig selv i mange år frem.

Hvis jeg i morgen bliver involveret i chikane og mobning, tror jeg ikke, jeg vil kunne klare det. Min kvote, psykisk og fysisk, er på en måde brugt op

Mit nye job i en større privat virksomhed startede fint, og chefen gav et rigtigt godt indtryk. Grundet de to tidligere job-erfaringer, hvor det klart havde været en ulempe at være homoseksuel, spillede jeg i dette job heteroseksuel. Det var et nyt drømmejob, og jeg så frem til en mangeårig ansættelse.

Efter nogle ugers ansættelse oplyste min nærmeste kvindelige kollega mig om, at hun frygtede, at hun var næste mobbeoffer for vores fælles chef. Hun og andre kvindelige kollegaer havde gennem de seneste år udarbejdet en form for matematisk formel, der nøje kunne forudsige, hvornår man som kvindelig medarbejder under denne chef stod for skud. Mænd var ikke berørt af chikane fra denne chef.

Der gik et lille år, før mobningen af min kollega startede. Min kollega blev miskrediteret over for direktionen og ledere i organisationen og mobbet i en grad, som også gjorde mig fysisk og psykisk dårligt til mode. På randen af en sygemelding formåede hun at samle kræfter til at sikre sig et nyt job.

Så var det efter den medarbejderfastsatte formel min tur til at blive chikaneret. Igen gik der et lille års tid. Så blev jeg indkaldt til en samtale, hvor min chef fortalte mig, at jeg havde psykiske problemer. Han forklarede, at det bedste for mig ville være at starte i terapi hos ham. Ellers ville han ikke kunne stå inde for min fortsatte ansættelse i virksomheden. Min chef interesserede sig meget for psykologi og havde taget en del kurser. Jeg vidste fra mine kollegaer, at det var sådan, mobningen startede. Et tilbud om terapi, som man ikke kunne afslå, var en åben dør til et psykisk helvede. Jeg afslog høfligt og begyndte straks at søge nyt job. I jobsøgningsperioden passede jeg mit job, så godt jeg kunne, men mobningen gjorde det svært. En medarbejder hos Djøf gav mig god coaching, som kunne understøtte mig.

Specielt én morgen gik det galt. På vej hen til min bil faldt jeg om på fortovet. Min kone så det heldigvis og fik mig hjulpet ind. Et kort øjeblik var jeg blind, derefter blev mit syn sløret, så jeg ikke kunne se klart. Min krop var helt stiv og kunne ikke bevæge sig. Jeg havde svært ved at trække vejret. På trods af dette tog jeg på arbejde. Min chef skulle ikke have lov til at få mig ned med nakken. Kort tid efter kunne jeg underskrive en ny jobkontrakt.

Når jeg tænker tilbage på min karriere, kan jeg konkludere, at den har været meget styret af de chefer og kollegaer, jeg er stødt på, og mindre af mine egne karriereplaner og ønsker.

Det er ikke kun som nyuddannet, at man står over for et jobmarked, der kan være en udfordring. Gennem hele karrieren vil der være forhold, der kan få stor indflydelse på éns fysiske og psykiske helbred og på éns jobsituation. Disse forhold er alt for dårligt italesat og behandlet. Både hos fagforeninger og på arbejdspladserne.

Personligt har disse oplevelser mærket mig. Hvis jeg i morgen bliver involveret i lignende situationer med chikane og mobning, tror jeg ikke, jeg vil kunne klare det. Min kvote, psykisk og fysisk, er på en måde brugt op.

Jeg håber, at min oplevelse med chikane på tre ud af de fem arbejdspladser, jeg har haft, ikke er et generelt billede af arbejdskulturen i Danmark. Alle fortjener en chance baseret på deres evner og faglighed.

Redaktionen er bekendt med skribentens identitet. 
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Københavns Professionshøjskole, Campus Carlsberg
Job
Styrelsen for Patientsikkerhed
Job
GrønlandsBANKEN
Frist 1. mar. 2024
Job
Verisure
Frist 23. mar. 2024
ANNONCE

Kommentarer

Den chikanerede
3 år siden
Hvor er det sørgelig - men for mig genkendelig - læsning. Jeg har nogenlunde samme dårlige statistik, når det kommer til arbejdspladser med chikane. I min seneste stilling bagtalte min fagleder mine kolleger, hun råbte af os, og 'dolkede' os i ryggen til møder, hvor hun gik imod fælles vedtagede beslutninger. Jeg blev ofte bedt om at godkende ting, der ikke levede op til reglerne. Min personalechef refererede min MUS til hele afdelingen. Det var et meget utrygt miljø at være i, og jeg blev sygemeldt med stress. For nogle år siden var jeg i en statslig styrelse, hvor min chef ignorerede mig, når jeg rakte hånden op på møder, eller bød ind på opgaver. Når jeg skulle ringe til eksterne, ville hun have et manuskript for, hvad jeg ville sige. Når jeg blev indkaldt til møde på hendes kontor, blev jeg bedt om at lægge mig på hendes chaiselong, og så skulle jeg i noget, der mindede om psykoanalyse. Jeg har også været i en konsulentvirksomhed, hvor chefen jævnligt sendte hasarderede mails ud, hvor hun skrev meget grimt til medarbejderne. Da hun skulle opbygge en fyringssag mod mig, bestod den af løgne om ting, jeg havde gjort, som jeg aldrig havde gjort, og folk, hun havde talt med, som hun aldrig havde talt med om mig. I mit første drømmejob i en statslig styrelse blev jeg den første dag bedt om at skrive min kollegas dating-profil. Han fortalte mig om hans ex-kones manglende lyst til ham og om hans erotiske drømme. Styrelsens direktør inviterede mig engang med hjem at sove efter et møde. Jeg modtog mails med pornografisk indhold fra en kollega, som også tog mig på røven til en julefrokost. En anden kollega satte sig altid ved siden af mig, og skulle hele tiden røre ved mig, og han stirrede konstant på mine bryster. Det var et meget intimiderende miljø, og jeg blev til sidst syg med stress.
Søren Drejer
3 år siden
Der fabrikeres i øjeblikket et utal af løgnehistorier sammen for at ramme mænd. Og denne her historie kan sikkert placeres i samme kategori