Studieliv

Her er de 5 hyppigste årsager til at skifte studie

15.10.2020

af

Privatfoto

Privatfoto

En ud af seks nye studerende dropper ud i løbet af det første år. Vi har undersøgt hvorfor og talt med en af dem, der har prøvet det.

Hvert år stopper cirka hver sjette studerende inden for det første studieår, viser en analyse fra Uddannelses- og Forskningsministerieret. Omkring halvdelen af dem, som dropper ud, er i uddannelse året efter.

En af dem er Simone Brøns Juhl. Hun startede i 2016 på HA strategisk kommunikation på Syddansk Universitet (SDU), fordi hun ikke havde det rette snit til at komme ind på sit foretrukne studie på Copenhagen Business School (CBS).

”Jeg valgte forkert dengang, da de fleste af fagene på HA strategisk kommunikation ikke sagde mig det helt store. Jeg havde det godt socialt, men jeg manglede studiemotivationen,” siger hun.

”Der var lidt for meget regnskab, finansiering og matematik på SDU-uddannelsen. Jeg ville allerhelst noget med marketing og branding, så jeg prøvede at søge ind på CBS igen, og heldigvis var mit gennemsnit tilstrækkeligt denne gang,” forklarer den nu 24-årige studerende, der i 2017 skiftede til HA virksomhedskommunikation på CBS.

Der er rigtig mange studerende, som slår sig ved at sammenligne deres eget indre med andre ydre

Jesper Madsen, afdelingsleder, Studenterrådgivningen

En af mange

Simone Brøns Juhl er langtfra alene om at komme i tvivl undervejs. Ifølge forskning fra Aarhus Universitet føler hver tredje studerende på djøf-uddannelser sig nogle gange i tvivl, om de har valgt rigtigt. Det gælder ikke kun blandt nye studerende, men også blandt dem, der er på kandidatdelen.

Hos den nationale vejledningsinstitution Studievalg Danmark bekræfter direktør Mathilde Tronegård, at det er helt normalt at være usikker på sit studievalg.

”Det er helt naturligt at være i tvivl om sit valg. Der er absolut ingen skam i skifte studie,” siger hun.

Tvivl om studievalget – og efterfølgende studieskift – kan skyldes en række forskellige faktorer. Studievalg Danmarks erfaring er, at der især er fem grunde til, at studerende vælger at skifte uddannelse.

De fem hyppigste årsager til studieskift
  1. Faglige krav ➡️ Enten er de for høje til den studerende, eller også lever studiet ikke op til den studerendes krav og forestillinger om uddannelsen.
  2. Personlige forhold ➡️ Det kan fx være problemer med at falde til i en ny by, ensomhed eller økonomiske bekymringer.
  3. Ikke klar nok på sit valg ➡️ Den studerende er ikke helt afklaret med sit studievalg og vælger derfor forkert.
  4. Ikke studieklar ➡️ Den studerende er begyndt for tidligt og er endnu ikke parat til at studere.
  5. Usikker på studiestarten ➡️ De studerende kan fx have overvejelser om, hvorvidt der er jobmuligheder på sigt.

 

Kilde: Studievalg Danmark
Den perfekte studerende

Studenterrådgivningen snakker ligeledes med en del studerende om studieskift. Organisationen har dog hovedfokus på det psykologiske aspekt og årsager, som kan føre til mistrivsel på studiet.

Afdelingsleder Jesper Madsen peger på tre overordnede forklaringer på mistrivsel blandt de studerende. Det kan både skyldes bekymringer om fremtiden og følelsen af ensomhed. Den altoverskyggende forklaring er dog de studerendes forventninger til sig selv – eller den såkaldte nulfejlskultur.

Frygten for at lave fejl kan nemlig føre til, at den studerende trækker sig mere og mere fra studiet – det kan både være socialt og fagligt – på grund af en følelse af ikke at være god nok. Dette kan så føre til, at den studerende til sidst vælger at droppe ud.

”Der er rigtig mange studerende, som slår sig ved at sammenligne deres eget indre med andre ydre,” lyder det fra Jesper Madsen.

Corona-frafald?

De første frafaldstal for indeværende studieår kommer først senere på efteråret, men både Studievalg Danmark og Studenterrådgivningen formoder, at der vil ske en stigning som følge af corona-virussen.

”De faglige og sociale relationer svækkes med mere hjemmeundervisning og mindre fysisk kontakt. Al forskning viser, at der er større risiko for frafald ved dårlig tilknytning til éns studie,” siger Jesper Madsen.

Forkert valg gav ballast

For Simone Brøns Juhl er der ingen tvivl om, at hun gjorde det rette, da hun droppede ud og skiftede studie.

”Jeg er egentlig stolt af min beslutning, og jeg ser det på ingen måde som et nederlag. Jeg ser stadig nogle af mine veninder fra SDU, og året i Odense rustede mig til at starte på CBS. Jeg kunne nemmere hvile i studielivet og tage noter, da jeg havde erfaring fra tidligere,” siger Simone Brøns Juhl, som nu går på 1. semester på cand. merc.(kom) på CBS. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet