Brevkasse

Har jeg ret til løn under sygdom i mit studiejob?

08-01-2020
2 min.

Chefen har trukket en studentermedhjælper i løn, fordi hun lå syg en uge. Må arbejdsgiveren virkelig godt gøre det?

Jeg har et studiejob i en mindre virksomhed, hvor jeg fast arbejder 15 timer om ugen i økonomiafdelingen. I sidste måned fik jeg udbetalt meget mindre i løn, end jeg plejer. Min chef siger, det er, fordi jeg var syg i en uge og derfor ikke arbejdede de timer, jeg skulle. Er det korrekt?

Kære medlem

Det er godt, at du spørger. Din chef har nemlig ikke styr på reglerne; faktisk har han fået vendt dem helt på hovedet.

Selvfølgelig skal du have løn for de 15 timer i den uge, du var syg og ikke på arbejde. Du er ansat som funktionær og derfor omfattet af funktionærloven.

Du har status som funktionær i dit studiejob, når:

  • Du beskæftiger dig med kontorarbejde eller fx køb og salg.
  • Du arbejder mere end otte timer om ugen i gennemsnit.
  • Din chef bestemmer, hvad du skal lave.

Nogle gange står der i kontrakten, at dit ansættelsesforhold er omfattet af funktionærloven. Med en fast arbejdstid på 15 timer om ugen og med job i en økonomiafdeling er der ingen tvivl om, at du er omfattet af funktionærloven.

Det er supervigtigt at være skarp på, om du er ansat som funktionær eller ej. Med din funktionærstatus følger nemlig nogle særlige rettigheder – bl.a. din ret til fuld løn under sygdom, længere opsigelsesvarsler og fx godtgørelse ved usaglig afsked efter ét års ansættelse.

Mange tror, at det kun er fuldtidsansatte, der kan have funktionærstatus og derfor har de nævnte rettigheder. Og måske tror din chef, at du ikke er funktionær, bare fordi du er studentermedhjælper og ikke fuldtidsansat. Uanset hvad, så har du krav på at få udbetalt lønnen for de 15 timer i den uge, du var syg.Arbejder du i en periode mindre end otte timer om ugen i gennemsnit i dit studiejob, vil du i øvrigt stadig have funktionærstatus, hvis din kontrakt henviser til funktionærloven. Loven er nemlig det, der kaldes ufravigelig. Det betyder, at man godt kan aftale sig ind i loven, så du bliver stillet bedre, men man kan ikke aftale sig ud af den, så du bliver stillet dårligere, end loven bestemmer.

Jeg synes, at du skal tage en snak med din chef og gøre ham opmærksom på, at du har ret til løn, når du er syg, og at du derfor forventer at få efterbetalt lønnen for de 15 timer. Sker det ikke, ringer du bare til os – så kontakter vi din arbejdsgiver.

/Anja Iben Kepka, chefkonsulent, Djøf

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.