Fridage ønskes

4-dages-arbejdsuge rumler i overenskomstforhandlinger

14-01-2020
2 min.
Stadig flere drømmer om at kunne gå på weekend allerede efter arbejdsdag nummer 4. Men det er vigtigt at være klar over, at man ikke kommer til at arbejde mindre, men derimod anderledes, betoner forsker. Illustration: 32 Pixels/Shutterstock

Hos Djøf-medlemmerne på en række private arbejdspladser står en kortere arbejdsuge på ønskelisten ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Flere danske tech-virksomheder har indført firedages-arbejdsuge. Det samme gælder Odsherred Kommune, og i Esbjerg Kommune er den korte arbejdsuge undervejs.

Nu rumsterer ønsket også i optakten til de kommende overenskomstforhandlinger på flere private djøf-arbejdspladser. Det fortæller René Óli Rasmussen, chefkonsulent i Djøf.

I løbet af foråret og i starten af sommeren bliver der forhandlet nye overenskomster på djøf-tunge arbejdspladser som TDC, PenSam, Københavns Lufthavne, DR og DXC (det tidligere CSC). I forbindelse med optaktsmøder og kravindsamling er ønsket om en firedages-arbejdsuge poppet op på flere arbejdspladser.

I TDC har gruppen af akademikere en liste klar med krav, som arbejdsgiverne skal præsenteres for. Muligheden for selv at tilrettelægge sin arbejdstid, fx som en firedages-arbejdsuge, er blandt de højest prioriterede krav.

”Og det er et krav, der er ’groet’ hos medlemmerne,” siger René Óli Rasmussen.

Han mener, at ønsket om en kortere arbejdsuge flugter med tidsånden. 

”Jeg tror, opfattelsen af, hvad en normal arbejdstid er, og hvad den skal være, er i opbrud. Og så oplever jeg et generelt ønske om mere fleksibilitet og mere frihed,” siger René Óli Rasmussen.

Stress og pres giver ønsker om frirum

Søren Kaj Andersen er centerleder ved forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet. Han tror, ønsket om en firedages-arbejdsuge bunder i, at man på de enkelte arbejdspladser mangler at tage snakken om, hvad en sund arbejdskultur er.

”Arbejdsmiljøspørgsmål dukker op i ret forskellige former i en række af de krav, man kan se hos de faglige organisationer i forbindelse med de verserende overenskomstforhandlinger. Jeg tror, stress og pres i hverdagen gør, at man søger modeller for at skabe frirum.”

Men det er ikke sikkert, at firedagesugen er løsningen på dét problem, lyder det fra Søren Kaj Andersen.

”Hvis folk går og mumler om det her, så skal de gøre sig klart, at det ikke handler om, at de skal arbejde mindre – det handler om, at de skal arbejde anderledes.”

Giver det mening med kort arbejdsuge?

Søren Kaj Andersen kan ikke vurdere, om en firedagesuge rent faktisk slår igennem – det vil forhandlingerne på de enkelte arbejdspladser vise.”Det bliver jo op til den enkelte virksomhed at vurdere, om det er hensigtsmæssigt i forhold til det produkt eller de ydelser, de leverer. Og lønmodtagerne må jo også gøre op med sig selv, om det virkelig giver mening med fire ret lange arbejdsdage.”

Men muligheden burde være til stede på mange af de akademikertunge virksomheder, vurderer Søren Kaj Andersen.

”Mange privatansatte akademikere er jo ansat på jobløn. Det vil sige, at ledelsen ikke blander sig særlig meget i, hvornår du arbejder, bare du afleverer opgaven d. 15., som I har aftalt.”

Derfor kan mange akademikere i princippet godt holde en firedagesuge, mener Søren Kaj Andersen.

Hvad mener René Óli Rasmussen – er ønsket om en firedages-arbejdsuge realistisk?

”Forhåbentlig er det en model, arbejdsgiverne har øjnene åbne for. For mange af vores medlemmer har behov for fleksibilitet og anderledes måder at stykke hverdagen sammen på. Og arbejdsgiverne er jo også interesseret i fleksibilitet fra medarbejdernes side. Om modellen så bliver en firedages-arbejdsuge, får vi at se.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.