Brevkasse

Har jeg ret til at afspadsere mit overarbejde?

30.9.2020

af

Illustration: Djøf

Illustration: Djøf

Når ansættelseskontrakten siger 37 timer om ugen, men den reelle arbejdstid uge efter uge er 45 timer – giver det så ret til afspadsering?

Jeg arbejder i øjeblikket i en mindre konsulentvirksomhed, hvor jeg i gennemsnit er på arbejde 45 timer om ugen. I min kontrakt står der, at jeg er ansat til 37 timer om ugen. Har jeg ret til at afspadsere mit overarbejde?

 

Kære medlem

Der er ingen faste regler for at honorere overarbejde. Honorering af overarbejde afhænger af en aftale.

Som privatansat er man typisk ansat på jobløn, medmindre andet måtte fremgå af din ansættelseskontrakt, virksomhedens personalepolitik eller en eventuel overenskomst, du er omfattet af. Jobløn er en betegnelse for, at du ikke har nogen højeste arbejdstid, og at overarbejde ikke bliver honoreret, hverken i form af betaling eller afspadsering.

Selv om du har en arbejdstid på 37 timer i din kontrakt, kan du godt være ansat på jobløn. Du er forpligtet til at påtage dig overarbejde, så det afgørende er, om der er nogle aftaler på din arbejdsplads om honorering af overarbejde.

Hvis der ikke er aftalt særlige regler på din arbejdsplads om dette, så er udgangspunktet, at du desværre ikke har ret til at få overarbejde honoreret, hverken som afspadsering eller udbetaling.

Hvis du på forhånd er bekendt med, at du står over for en periode, hvor det er nødvendigt, at du skal arbejde over – måske i forbindelse med et større projekt – så vil jeg anbefale, at du tager en snak med din chef og forsøger at forhandle dig til, at du fx kan afholde noget mere frihed på den anden side af projektets afslutning, eller at du får udbetalt et engangsvederlag.

Vær opmærksom på, at arbejdstidsloven dog fastsætter en øvre grænse for arbejdstid. Din gennemsnitlige ugentlige arbejdstid må ikke overstige 48 timer beregnet over en periode på fire måneder. Din ugentlige arbejdstid må dermed godt i perioder overstige 48 timer, så længe den ikke i gennemsnit udgør mere end 48 timer om ugen beregnet på en fire måneders periode.

Såfremt ovenstående giver anledning til spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os.

/Monica Hasanpour, chefkonsulent i Djøf

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 2. okt. 2023
Job
Odense Kommune
Job
Kommune Kujalleq
Job
TACK International A/S
Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Janne Rasmussen
2 år siden
Gælder dette også systematisk og planlagt overarbejde? Eksempelvis hvis man får besked på at hver tirsdag er lang arbejdsdag? Kontrakten siger at overarbejder forekommer uden aflønning.
Rikke
2 år siden
Jeg undrer mig over, at Djøf som fagforening har accepteret en ordning som jobløn?