Læserbrev

Pas på fire faldgruber ved hjemmearbejde

29.7.2020

af

Foto: NakoPhotography/Shutterstock

Foto: NakoPhotography/Shutterstock

I kølvandet på corona-nedlukningen er der tegn på, at mange vil fortsætte med at arbejde mere hjemmefra end tidligere. Den udvikling er dog ikke uden risici, advarer fhv. tillidsrepræsentant Axel Holm i et debatindlæg.

Coronatidens store hjemsendelsesmanøvre er ved at blive evalueret. Mange arbejdsgivere er positivt overraskede, og nogle undersøgelser tyder på, at mange af de hjemmearbejdende er godt tilfredse. Og der er gode argumenter for, at der i fremtiden vil blive en vækst i antallet af hjemmearbejdende. Men det kan være godt både at klappe hesten og spise brød til. For erfaringer viser, at man bør være opmærksom på, at hjemmearbejde kan forøge forekomsten af mindst fire delvist sammenhængende fænomener.

Procrastination. Begrebet er dannet af latin: procrastinus = indtil næste dag. Begrebet er en betegnelse for, at alle mennesker kommer ud for at have barrierer for at gå i gang med en pligtopgave. Det kan være uoplagthed eller ubehag ved tanken om de vanskeligheder, man løber ind i. Eller slet og ret momentan dovenskab. Derfor udskyder man opgaveløsningen ved at gå i gang med noget helt andet. Fx at gå i supermarkedet uden tvingende grund, lave en hyggeopringning til en gammel ven eller lige tage endnu en omgang med støvsugeren. 

FOMO. Det står for Fear Of Missing Out og er mest omtalt som et ungdomsfænomen, hvor personen bliver panikslagen ved tanken om at vennerne laver noget sjovt, som man gerne selv ville have været med til. For den hjemmearbejdende er FOMO mest relevant i forhold til frygt for forfordeling ved tildeling af relevante opgaver, mindre direkte kontakt til chefen og tabet af den uformelle og vigtige kontaktudbygning i pauserne.

Nomofobi. Begrebet dækker over en angst for at miste kontakten med sin mobiltelefon. Konkret ytrer den sig ved tjekning af telefonens funktion, dens mails, sms’er mv., og derved medfører den overhyppige afbrydelser af koncentrationen. Så mobilen bliver en vaskeægte tidsrøver, som erstatter de gamle tidsrøvere, som vi ellers har arbejdet på at udrydde.

Infobésité. Begrebet er af fransk oprindelse og er sammensat af ordene Information og Obésité, der betyder fedme. Begrebet dækker, at vi kan komme til at misbruge vores uanede muligheder for at søge informationer og suge dem til os. Altså permanent overspisning af information. Begrebet har sammenhæng med de andre tre fænomener, men har krav på særlig opmærksomhed, fordi denne permanente informationssult kan føre til en overbelastning af hjernen og dermed en større sårbarhed. Jeg har talt med en neurolog, der vurderer at der forekommer et stigende antal hjernerystelser, der er udløst af, at hovedet udsættes for mindre stød eller slag. Og han mente, at infobésité er en af forklaringerne herpå.

Alle fire nævnte fænomener forekommer i forhold til mangfoldige livssituationer. Og selvsagt også på den traditionelle arbejdsplads. Men hjemmearbejdets særlige ramme kan skabe en drivhusatmosfære for disse fire fænomener.

Så det kan være en god idé – både for arbejdsgivere og lønmodtagere – at der tages initiativ til et kursus eller erfa-møder om, hvordan man skal bearbejde Procrastination, Fomo, Nomofobi og Infobésité. Og de andre uhensigtsmæssige fænomener, der kan forstærkes ved overgang fra traditionelt arbejdsplads-arbejde til hjemmearbejde.

Axel Holm er cand.scient.pol. og tidligere tillidsrepræsentant for djøferne i Storstrøms Amt. 
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Færdselsstyrelsen
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Slagelse Kommune
Job
Kriminalforsorgen
Job
Socialpædagogerne
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet