Interview

Fladt hierarki og sammenhold i Danmarks nordligste kommune

12.5.2020

af

Foto: Tobias Nicolai

Foto: Tobias Nicolai

Som chefkonsulent i Frederikshavn Kommune kæmper Rikke Gundersen for at udskifte klynk med innovative løsninger. ”Samskabelse er en selvfølge her,” siger hun.

I Danmarks nordligste kommune, Frederikshavn, har der været rimelig mange kriser i tidens løb. Bl.a. lukkede flere værfter i 90’erne, og det toldfri salg er væk. Da Rikke Gundersen blev ansat i kommunen, startede hun da også på et uddannelsesprojekt for 400 ledige, som kommunen havde fået EU-midler til at opkvalificere.

I dag er der ikke på samme måde krisestemning. Og noget af det, der for Rikke Gundersen er attraktivt ved at arbejde i Frederikshavn Kommune er, at befolkningen virkelig står sammen i krisetider.

”VIi finder løsninger sammen, og det er det, der gør Frederikshavn til en spændende, samskabende og innovativ kommune,” siger hun.

Hun oplever, at det er let at sætte initiativer i gang og fx få etableret samarbejde med eksterne partnere.

”Mange taler om samskabelse og samproduktion, men rigtig meget er en selvfølge her. Det er nemt at starte spændende projekter, også i samarbejde med erhvervslivet,” fortæller Rikke Gundersen.

Hun startede i Frederikshavn Kommune for ni år siden. En tidligere kollega, som hun havde arbejdet sammen med på EUC Nordvest i Thisted, tippede hende om opslaget, og da Rikke Gundersen lige var færdig med barselsorlov fra sin daværende stilling i Vesthimmerlands Kommune, passede det godt at skifte arbejdsplads. Så nu kører hun mod nord i stedet for syd fra sin bopæl i Aalborg.

Hendes opgaver strækker sig fra det meget strategiske til mere konkrete projekter, idet hun sidder i en udviklings- og erhvervsafdeling, som er stabsfunktion til kommunaldirektøren. Her varetager hun bl.a. politikområderne beskæftigelse, uddannelse og erhvervspolitik.

En opgave er fx at sikre, at kommunen etablerer partnerskabsaftaler med de faglige organisationer, uddannelsesinstitutioner og arbejdsgiversiden. Eksempelvis har Rikke Gundersen været med til at understøtte en politisk beslutning om at ansætte en erhvervsplaymaker, som netop skal inspirere de unge til uddannelse og vise, at der faktisk er mange spændende job og virksomheder med et internationalt perspektiv i Frederikshavn.

Økonomiske udfordringer

For tiden er hun med til at sørge for, at de rette uddannelser er til stede i lokalområdet, så de unge kan få uddannelser, som matcher virksomhedernes behov.

Som oftest er det hendes opgave at skabe rammerne og få de rigtige personer til at mødes og skabe handlinger. Her trækker hun på sin erfaring fra dengang, hun for år tilbage underviste på en produktionsskole i Thisted. Fx faciliterer hun udviklingsforløb for medarbejdere, ledere, chefgrupper eller byrådet – ofte sammen med kolleger fra afdelingen Udvikling & Erhverv, hvor hun er ansat.

For nylig stod hun også for at arrangere en stor lederdag for 200 af kommunens ledere, hvor det gjaldt om at få mobiliseret nogle kræfter og blive mere proaktiv, så der kan findes smartere løsninger som svar på de økonomiske udfordringer, en kommune som Frederikshavn må trækkes med.

”Der er faktisk flere af vore ledere, der nu siger, om vi ikke kunne lade være med at tale så meget om, at vi er økonomisk udfordret. At vi faktisk har mange muligheder, hvis vi begynder at finde innovative løsninger. Det er noget af det, jeg skal prøve at italesætte sammen med chefgruppen”, fortæller Rikke Gundersen.

Stort råderum

Hun oplever, at der er et lavt ledelseshierarki i kommunen, idet der er en tradition for, at man forventes at komme med input, og at man ikke hele tiden skal spørge sin overordnede.

”Selv om man sidder nederst og måske er ny akademiker, bliver man respekteret for at sige sin mening, og man har et stort selvstændigt råderum”, fortæller hun.

Om Rikke Gundersen selv har lyst til at blive leder, har hun ikke et klart svar på:

”Der er masser af ledelse i de opgaver, jeg løser. Men jeg har ikke en afdeling, jeg skal drifte, og jeg har heller ikke medarbejdere og personalemæssigt ansvar. Det savner jeg ikke, for det er mest udviklingsperspektivet, der driver mig. Det kan da godt være, at jeg er interesseret i at få ledelsesansvar en gang i fremtiden, men jeg ved det simpelthen ikke nu”.

Rikke Gundersen

2011- Chefkonsulent m.v. i Frederikshavn Kommune 

2008-2009 Projektmedarbejder, Vesthimmerlands Kommune

2005-2007 Underviser og konsulent, EUC Nordvest i Thisted

2004 Cand.merc., Aalborg Universitet
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 2. okt. 2023
Job
Odense Kommune
Job
Kommune Kujalleq
Job
TACK International A/S
Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet