Interview

"Bornholm kan give os alt det, vi har brug for – resten af livet"

12.5.2020

af

Foto: Laust Jordal

Foto: Laust Jordal

Mads Boss er flyttet fra København og vendt hjem til sin barndomsø med familien. Det har forandret familielivet markant, og samtidig har et nyt job gjort det muligt for Mads Boss at komme tættere på magten.

Mads Boss er født og opvokset i den bornholmske havneby Svaneke – stort set så langt mod øst, man overhovedet kan komme i det danske rige.

Han er uddannet cand.scient.pol. og har i 12 år boet og arbejdet i København med hustruen, der også er opvokset på Bornholm, og som han har to små børn med.

Men nu har han skiftet jobbet som direktionssekretær i Moderniseringsstyrelsen ud med titlen som specialkonsulent i Bornholms Regionskommune, efter at han og familien er vendt hjem til barndomsøen efter årene i storbyen. For det er på Bornholm, de vil slå sig ned – omgivet af familie, rundkirker og åbent landskab.

Flyttede ind i familiehuset

Mads Boss og hustruen har været sammen siden gymnasietiden på Bornholm. De flyttede begge til København for at læse, så gjorde de karriere der, og siden kom der også børn til.

”Det har været nogle superfede år i København. Men da vi sidste sommer sad på en campingplads i Sverige med masser af plads omkring os, blev vi enige om, at nu var det tid til at slå os ned,” siger Mads Boss.

Og de var ikke i tvivl om, hvor rødderne skulle slås. Parret vendte ofte hjem til øen, og begge deres familier bor stadig på Bornholm, ligesom mange af deres bekendte gør det.

Så den 1. november sidste år flyttede familien til Bornholm. Hustruen havde fået arbejde i Rønne, og parret havde købt hus i Svaneke: Et hus, der er gået i arv fra Mads’ oldeforældre til bedsteforældre til forældre – og med en have, der grænser op til forældrenes hus.

”Vi kan sende vores ret små børn alene over til farmor og farfar. Det er ret hyggeligt – og det er noget helt andet, end det vi kommer fra i København. Det giver bare en anden mulighed for samvær. Det er noget, vi virkelig har fundet ud af er megafedt,” siger Mads Boss.

Tættere på beslutningerne

Mads Boss fortsatte i nogle måneder med arbejdet i Moderniseringsstyrelsen, hvor han pendlede frem og tilbage fra Bornholm. Det gik også fint – indtil det pludselig ikke gav mening længere.

”Da vi fandt ud af, at min hustru var gravid, blev vi enige om, at det ikke ville gå med sådan et pendlerliv, hvor jeg ville være meget væk. For det betød, at det hele lidt gik op i logistik i stedet for at være sammen. Og det var jo meningen med at flytte herover – at vi skulle være sammen,” fortæller han.

Mads Boss overvejede, om han skulle blive selvstændig, men før det blev en realitet, blev der slået en stilling op som specialkonsulent i Bornholms Regionskommune.

Han fik jobbet og sidder nu som projektleder for Bornholms energistrategi. Selvom han kun har været der i kort tid – og på grund af coronakrisen kortere tid endnu på kontoret – kan han allerede mærke flere forskelle fra styrelsen til kommunen.

”Hvis du taler med en almindelig dansker, er der meget få, der kender funktionen af Moderniseringsstyrelsen. Der har folk en helt anden relation til kommunen. Alle har på en eller anden måde kontakt med dem, og derfor er det meget mere genkendeligt for folk, når man taler med dem om, hvad man laver. Det er også en ret fed ting, jeg allerede har oplevet,” siger han.

Han kan også mærke, at han i regionskommunen har en anden adgang til beslutningstagerne.

”Her er du helt anderledes tæt på det politiske niveau. Det har været ret interessant. For i en styrelse refererer du til en minister, der sidder i departementet, så der kan være ret stor afstand. Her går jeg til møder med politikerne,” siger han.

Foto: Laust Jordal
Unge par flytter til øen

Selvom Mads Boss er rykket væk fra storbyen, oplever han ikke, at det foregår en afvikling af lokalområdet, som man kan se mange andre steder i udkanten af landet.

”Jeg ser Bornholm som et lille sted, hvor der sker store ting. Vi har Folkemødet på Bornholm, flere store koncerter, anerkendte restauranter. Jeg synes, at der har været en opadgående spiral på Bornholm her de sidste 10-15 år, hvor der ligesom er blevet opbygget noget kvalitet og mere unikt over det, der produceres på Bornholm. Det gør det interessant at flytte hertil, også i sit voksenliv,” siger han.

Mads Boss oplever også, at flere af deres gode venner i København med bornholmske rødder også overvejer at flytte tilbage, eller allerede er flyttet.

”Vi har jo talt om det her i nogle år med dem, vi kender fra Bornholm, som også flyttede til København, da de skulle til at læse. Nogle af dem flyttede tilbage før os, og der er også nogle, der har gjort det her efter. Det er også med til at give en tryghed, at vi har gode venner, der kender os, i nærheden,” siger han.

Bornholm har det hele

Mads Boss er glad for sit nye job på Bornholm og for de muligheder, deres nye postnummer fører med sig.

”Naturen er meget anderledes og mere tæt på nu. Vi bor i hus med havudsigt. Vi er tæt på en havn, hvor vi kan have en båd stående – jeg har sejlet meget tidligere, og det vil jeg gerne i gang med igen. Jeg løber også meget, og her har jeg helt andre løberuter tilgængelige herovre – jeg kan løbe på klippestier, oppe i skoven, på landet,” siger han.

Ud over familien, netværket og naturen på Bornholm er der også en anden årsag til, at Mads Boss har glædet sig til at vende tilbage til barndomsøen. For han har oplevet, at man som ung på øen ret tidligt opnår en stor tryghed og frihed. Det er han selv vokset op med, og det vil han gerne give videre til sine børn. Og så gør det ikke noget, at udvalget på Bornholm er mindre, end hvad de er vant til.

”Jeg tror, at vi lever meget godt under de lidt indskrænkende muligheder, som man har på Bornholm. Der er jo ikke lige så mange valgmuligheder i Svaneke for fx at gå ud og drikke kaffe som i København, men hvis der er et par gode steder, så nyder vi det der, og så er det vel i virkeligheden nok. Og så kan vi jo altid tage til København eller rejse længere væk, hvis vi har brug for en weekend og lige få økulleren ud af benene,” siger han.

”Det er her, vi gerne vil slå os ned. Jeg vil helt vildt gerne være med til udviklingen af både det Bornholm, jeg kender, og det Bornholm, jeg tror, det kan blive. Vi tror på, at Bornholm kan give os alt det, vi har brug for resten af livet.”

Mads Boss

2020- Specialkonsulent i Bornholms Regionskommune

2018-2020 Specialkonsulent, senere direktionssekretær i Moderniseringsstyrelsen

2014-2018 Konsulent, senere seniorkonsulent i Ernst & Young

2014 Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet