Brevkassen

Har jeg ret til at holde barns 1. og 2. sygedag?

15.4.2020

af

Illustration: Djøf

Illustration: Djøf

Har man som forælder ret til at holde barns 1. og 2. sygedag, selvom den anden forælder går hjemme på barsel?

Min kæreste og jeg har en søn på to år og en datter på tre måneder, som desværre sover rigtig dårligt. Det går selvfølgelig hårdest ud over min kæreste, som nærmest er på i døgndrift. For nylig blev vores søn så også syg og kunne ikke komme i vuggestue.

Jeg ringede derfor til min chef og sagde, at jeg var nødt til at tage barns 1. sygedag. Det sagde han, at jeg ikke kunne, fordi min kæreste er på barsel. Har jeg som offentligt ansat ikke ret til at holde både barns 1. og 2. sygedag med fuld løn, når vores børn er syge?

 

Kære medlem

Alle, der har børn, ved, at det i sig selv kan være pænt hårdt arbejde at tage sig af et lille barn, der har det rigtig skidt. Og hvis man så samtidig skal tage sig af en lidt pylret baby og selv er i massivt søvnunderskud – ja, så bliver det lige festligt nok for én at klare. Jeg forstår derfor godt, hvorfor du ville blive hjemme og tage barns 1. sygedag, så din kæreste ikke skulle stå med det hele alene.

Uanset hvor forståelig jeres situation end er, giver reglerne dig imidlertid ikke ret til, men kun mulighed for at få fri med løn på barnets 1. og 2. sygedag. Reglerne lyder sådan her:

Du kan få hel eller delvis tjenestefrihed til pasning af et sygt barn på barnets 1. og 2. sygedag, når:

  1. Hensynet til barnets forhold gør dette nødvendigt
  2. Forholdene på tjenestestedet tillader det
  3. Barnet er under 18 år
  4. Barnet er hjemmeboende

Det er derfor altid din chef, som – ud fra et hensyn til barnets alder, sygdommens karakter og forholdene på arbejdspladsen – i hvert enkelt tilfælde vurderer, om du kan få fri. Det afgørende er, at der er et akut pasningsbehov, som nødvendiggør dit fravær, og at det ikke har været muligt at finde anden pasning.

I den situation, du konkret beskriver, har din chef desværre fat i den lange ende. For ham at se er der nemlig teknisk set ikke et akut pasningsbehov, som nødvendiggør dit fravær, fordi din kæreste i forvejen går derhjemme på barsel og derfor har mulighed for at passe jeres søn. Din chef kan derfor godt bede dig om at møde på arbejde, selvom din søn er syg, eller fx sige, at du skal bruge en feriedag eller afspadsering, hvis du vil holde fri.

Nu ved jeg af gode grunde ikke, om du har indviet din chef i, hvordan situationen p.t. er hjemme hos jer, men hvis du ikke har, synes jeg, at du skal gøre det. Tag en snak med ham og fortæl, hvor hårdt din kæreste er spændt for, fordi jeres datter lige nu kræver mandsopdækning 24/7, og at du derfor i denne overgangsperiode har behov for at kunne tage fra derhjemme, hvis jeres søn bliver syg igen. Forhåbentlig vil det få din chef til i højere grad at lægge vægt på det faktiske og praktiske pasningsbehov frem for at lave en skrivebordsvurdering af, om der teknisk set er et pasningsbehov.

/Anja Iben Kepka, chefkonsulent, Djøf

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet