Ny ferielov

Ny i jobbet? Så kan du snart hente indefrosne feriedage ud

24.3.2020

af

Foto: Oleksandr Kotenko/Shutterstock

Foto: Oleksandr Kotenko/Shutterstock

Vi får alle frosset et helt års optjente feriepenge inde i ny pengetank frem til pensionen. Men nyuddannede kan meget snart hente nogle af dem ud og bruge dem.

Er du nyuddannet og i dit første job, eller er du lige vendt tilbage til arbejdsmarkedet fra fx barselsorlov på barselsdagpenge?

Så kan du fra 1. uge i april gå ind på borger.dk og hente op til 8,32 indefrosne feriedage ud af Lønmodtagernes Feriefond, som du kan bruge nu. Mere om det lidt senere.

Men først forklaringen: D. 1. september træder en ny ferielov i kraft med en ny måde at optjene ferie på: Nemlig såkaldt 'samtidighedsferie'.

Som en konsekvens af overgangen til den nye ordning bliver den ferie, du har optjent fra 1. september 2019 til 31. august 2020 indefrosset i en ny pengetank, Lønmodtagernes Feriefond. Du får først dine indefrosne feriepenge udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet eller har nået din pensionsalder.

Grunden er, at vi alle ellers ville få dobbelt ferie i den nye ferieordnings første leveår, og det ville blive ruinerende dyrt for både arbejdsgivere og samfund.

Er du nyuddannet eller lige vendt retur

Men der er en undtagelse: Hvis du er nyuddannet i dit første job eller lige er kommet tilbage til arbejdsmarkedet igen. Så mangler du nemlig formentlig feriedage til både din sommerferie og resten af i år.

Der er to betingelser:

Dels skal du have optjent feriedage til indefrysning fra 1. september 2019 til 31. december 2019.

Dels skal du have optjent mindre end 8,4 indfrosne feriedage fra 1. januar 2019 til 31. august 2019.

Er det tilfældet, kan du fra denne april få udbetalt op til 8,32 af dem fra Lønmodtagernes Feriefond.

Det vil i praksis sige, at hvis du sidste år har været ansat i fire måneder eller mindre i perioden fra 1. januar til 31. august, kan du anmode om at få udbetalt op til 8,32 dage af den indefrosne ferie, som du optjente 1. september til 31. december sidste år.

"De 8,32 feriedage kan du så afholde i år i stedet for at skulle vente til pensionsalderen," forklarer Peter Salling Petersen fra Djøf.

Du skal søge på borger.dk

Du skal selv anmode om det hos Lønmodtagernes Feriefond. Du gør det via en digital ansøgning på borger.dk, som du logger på med NemId.

Det bliver muligt fra starten af april. Din ansøgning kan dog tidligst indgives fire uger før datoen for afholdelse af første feriedag. 

Du skal senest have søgt 31. december i år. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Joan ejlersen
3 år siden
Hej. Jeg blev ansat D.1/10-19. Hvor mange dage har jeg så. Joan
Josephine
3 år siden
Hvorfor får man kun pengene udbetalt, hvis man holder ferie? Så trækkes man jo som nyuddannet i løn fra sin arbejdsgiver og får ikke en ekstra økonomisk gevinst ud af det. Og så vidt jeg har forstået udbetales indefrosne feriepenge i øvrigt som et engangsbeløb, så der sendes flere penge ud i samfundet.