Corona

Dagen da (næsten) alle gik hjem

13.3.2020

af

Foto: Jonas Pryner Andersen

Foto: Jonas Pryner Andersen

Sundhedsstyrelsen har en afgørende rolle i håndteringen af coronavirussen, men kontorerne i København er stort set affolkede. Djøfbladets fotograf var med, da Tue Kristensen som en af de sidste djøfere pakkede sine ting ned – og så har vi fået fotos fra en række andre djøfere i samme situation. <em>(Opdateret)</em>

For de ansatte i Sundhedsstyrelsen begyndte torsdagen, hvor Danmark lukkede ned, cirka to timer efter Mette Frederiksens pressemøde onsdag aften. En mail fra direktør Søren Brostrøm plingede ind i indbakken. Denne gang ikke til samfundet om, hvordan vi tackler coronavirussen, men til hans egne medarbejdere.

"Den var grundig. Søren var hele nede i detaljen med alt, for vi skal være en rollemodel," fortæller Tue Kristensen, som er tillidsrepræsentant for de godt 70 djøfere i Sundhedsstyrelsen.

Brostrøm gav fx nøje besked om, hvis at nogen tog morgenbrød med til kollegerne næste dag – den sidste dag inden foreløbig 14 dages hjemmearbejde – skulle det portionsanrettes. Og så snart man næste dag havde fået afviklet de helt nødvendige kontormøder – med en stol mellem hver person – skulle man tage hjem.

Så ved 12-tiden torsdag var mange gået med deres pc, iPad, mobil og muleposer med papirer.

"Sundhedsstyrelsen er gearet til, at vi kan arbejde hjemmefra. Udstyret er der, og de fleste djøfere er bekendt med at tage hjemmearbejdsdage, så jeg regner bestemt med, at vi hurtigt kommer op at køre, når vi lige har fået øvet os i at holde flere virtuelle møder og flere telefonmøder, end vi plejer," siger Tue Kristensen.

"Udfordringen er mere dén, at man ikke har sine kolleger om sig fagligt og socialt. Men vi rykker virkelig sammen om ikke at være sammen."

Sundhedsstyrelsens kontorer blev affolket i løbet af torsdag, og sådan vil de se ud i de kommende to uger. Nogle djøfere vil dog fortsat komme ind for at varetage kritiske funktioner, der ikke kan håndteres hjemmefra.
Foto: Jonas Pryner Andersen
Alle djøfere er rollemodeller

Men ikke alle Tues kolleger er gået hjem. Sundhedsstyrelsen er en beredskabsenhed med kritiske funktioner.

Så der er djøfere, som møder ind hver dag for bl.a. at være bagvagt på telefonopkald fra borgere, overvåge udviklingen i udlandet og være med til at besvare spørgsmål fra medierne. Det kræver for megen koordination til at kunne varetages hjemmefra.

Den overordnede besked fra Søren Brostrøm i mailen til sine medarbejdere var symbolsk udtrykt: Take care. Vi må gøre, hvad der skal til for at undgå at sprede smitte.

"Igen. Som ansat i Sundhedsstyrelsen er jeg ligesom alle djøfere, der arbejder i en myndighed, rollemodel," siger Tue Kristensen.

Han ranker ryggen over, at offentligheden i disse dage anerkender djøfernes rolle i, at samfundet kan håndtere en så voldsom situation.

"Det kan godt være, at det er Søren Brostrøm, der er Sundhedsstyrelsens offentlige ansigt og stemme, men djøfere bidrager i den grad både hos os og i alle myndigheder sammen med vores øvrige kollegaer til at håndtere denne alvorlige situation for det danske samfund."

"Det tror jeg godt, jeg kan sige på alle djøferes vegne." 


Sundhedsstyrelsen var selvsagt langtfra alene om at rømme kontorerne d. 12. og 13. marts. Her er nogle af de billeder, Djøfbladet har fået fra læsere, der var på vej til at forlade arbejdspladsen.

Chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen Mads Bielefeldt Stjernø tog dette billede torsdag eftermiddag 12. marts, før han forlod sin arbejdsplads på Langelinje Allé i København. Der er ansat ca. 270 djøfere på arbejdspladsen.
Foto: Mads Biehlefeldt Stjernø
Fuldmægtig Mads Fløe Holm dokumenterede det øde kontorlandskab i Ankestyrelsen torsdag eftermiddag 12. marts, før han selv forlod arbejdspladsen i Københavns Sydhavnskvarter. Ankestyrelsen behandler bl.a. klager på social- og beskæftigelsesområdet. De behandler ca. 50.000 sager hvert år. Der er ansat ca. 320 djøfere i København og ca. 140 i afdelingen i Aalborg.
Foto: Mads Fløe Holm
Chefkonsulent i Fredericia Kommune Bobby Singh Bhatia tog fotoet torsdag d. 12. marts.
”Her i Fredericia er stilheden ved at indfinde sig efter en hektisk start på dagen. Der har været gang i arbejdet med beredskabsplaner, vagtplaner, aflysning af møder, og tænke alternativt i forhold til at møde borgere uden fysisk kontakt. Mange medarbejdere er her i løbet af dagen taget hjem for at arbejde hjemmefra. Der bliver meget stille på rådhuset nu,” sagde han til Djøfbladet.
Foto: Bobby Singh Bahtia
Fællestillidsrepræsentanten for djøferne i Aarhus Kommune, Mette Hvid Johannesen, tog dette foto på Aarhus Rådhus om eftermiddagen torsdag d. 12. marts. Hun har ikke selv arbejdsplads på rådhuset, men cyklede forbi og tog billedet på vej hjem på hjemmearbejde.
Foto: Mette Hvid Johannesen
Artiklen er opdateret 18. marts med fotos fra en række andre arbejdspladser end Sundhedsstyrelsen.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet