Udveksling

"Skal jeg rejse ud eller blive hjemme og arbejde?"

5.2.2020

af

Illustration Shutterstock

Illustration Shutterstock

Er det bedst for dine fremtidige jobmuligheder at tage på udveksling eller blive hjemme, hvor man kan få studierelevant arbejde og netværk. Simon spurgte Djøfbladet. Vi spurgte arbejdsgiverne og eksperterne.

”Jeg sidder netop som kandidatstuderende og overvejer min situation: Skal jeg tage på udveksling om et år og dermed også stoppe mit studenterjob med dårlige udsigter til at få studiejob under specialet, eller skal jeg blive, hvor jeg er nu, og dermed også forøge mine muligheder for at få et fuldtidsjob i kraft af, at jeg, når jeg graduerer, vil have ca. 3 års erhvervserfaring at byde ind med.

Jeg leder stadig efter svar. Nogen, der går med samme problemstilling?”

Læseren Simon stillede for nylig det spørgsmål til en artikel om udvekslingsophold blandt djøf-studerende.

Og det spørgsmål vil jeg gerne hjælpe Simon med at besvare. Det er et spørgsmål, mange djøf-studerende overvejer i løbet af studierne. Så jeg ringer til ham, og vi koger hans dilemma ned til følgende: Hvad vægter virksomhederne højest: Udveksling eller flere års erhvervserfaring?

Råd fra Djøf

Da vi på Djøfbladet er så heldige at dele bygning med fagforeningens mange konsulenter, rådgivere og eksperter, er det oplagt at starte her.  

Beskeden fra både Studenterrådgivningen og Djøf Karriere og Erhverv er klar: Det er altid en god idé at tage på udveksling. Studerende, der har været på udlandsophold, vender hjem med kufferten fuld af ny viden, indsigt og perspektiver. De får ofte en større kulturforståelse, og så viser valget om at tage på udveksling, at den studerende kan arbejde og agere selvstændigt.

Om udveksling så også er det bedste valg i forhold til jobmuligheder efter kandidaten er til gengæld en anden sag.

Lone Rank, der er chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv, mener, at det kommer meget an på virksomheden – og på, hvor den studerende ser sig selv arbejde i fremtiden.

”Det giver rigtig god mening at tage på udveksling i løbet af studiet, hvis man ser sig selv i en virksomhed med et internationalt udsyn og internationale kunder,” siger Lone Rank.

Lotte Jepsen, chef for Studenterrådgivningen, tilføjer også et tredje alternativ: Praktik i udlandet. For ja – udveksling medfører en stor indsigt og værdifulde erfaringer, og ja – for nogle virksomheder vil relevant erhvervserfaring vægte tungere. Derfor er et praktikophold i udlandet et alternativ, der kombinerer udlandsopholdet med erhvervserfaring.

Alt det tager jeg med tilbage til Simon. Han synes, at flere af indsigterne er relevante, men mangler stadig at høre fra dem, der står i midten af den her problemstilling: Virksomhederne.

Simon vil gerne arbejde i en virksomhed med et it-fokus, så jeg kontakter flere forskellige virksomheder, der har it som kerneprodukt, for at få svar på spørgsmålet: Skal Simon rejse ud eller blive hjemme og arbejde?

Hvis jeg sad med to lige stærke kandidater, hvor den ene havde to års erhvervserfaring, og den anden havde et års erhvervserfaring, men havde været på udvekslingsophold, så tror jeg da, at jeg ville vælge nummer to.

Ejvind Jørgensen, CSO, cBrain

Virksomhedernes dom

Der kommer ret varierede svar til det spørgsmål. Fra Mette Willemoes Wang, HR-direktør ved BEC, lyder det, at relevant erhvervserfaring er vigtigt i forhold til ansættelser af nyuddannede. Men de kigger også på ansøgerens adfærd og mindset. Det er vigtigt, at ansøgeren er moden og klar til at indgå i arbejdsdynamikkerne på arbejdspladsen.

Til Simons situation svarer hun:

”I vores optik er det absolut en god kompetence at rejse ud og prøve kræfter med udveksling. I det konkrete eksempel har han jo også allerede haft et studiejob inden. Det vil absolut være lige så kvalificerende at tage på udveksling som at have et studiejob i et halvt år længere. Men man kan ikke sige, at det ene er mere rigtigt end det andet, for vi kigger på mennesket som en helhed.”

Softwarevirksomheden Visma lægger også stor vægt på helhedsindtrykket, når de ansætter nyuddannede. Derfor mener HR-direktør Nadia Fisker, at det er for snævert at sige, om han skal gøre det ene eller det andet for at gøre sig mest mulig relevant for en arbejdsgiver.

”Erhvervserfaring er altid godt. Men hvis det er udveksling, han brænder for nu, så er det bare afsted. Han skal ikke begynde at tænke i risici, det ville være ærgerligt. Så begrænser han sig selv. Bekymring kan han ikke bruge til noget. Det er også en kompetence at turde gøre ting og stole på, at det er det rigtige, og at det er godt nok,” siger hun.

Ejvind Jørgensen, CSO og CFO i ingeniørvirksomheden cBrain, råder også Simon til at rejse ud, hvis det er det, han brænder for.

”Hvis jeg sad med to lige stærke kandidater, hvor den ene havde to års erhvervserfaring, og den anden havde et års erhvervserfaring, men havde været på udvekslingsophold, så tror jeg da, at jeg ville vælge nummer to. Ud fra de informationer jeg har, vil jeg klart råde ham til at rejse ud. Han har alt at vinde og intet at tabe,” siger han.

Den sidste virksomhed, jeg kontakter, er ATP. Og Mai Brit Bøgehus, der er sektionschef for rekruttering og analyse, lægger vægt på mange af de samme ting som de andre tre. Hun tilføjer dog, at hun også lægger mærke til, om kandidaten er bevidst om, hvilken lærdom han eller hun har med sig fra studie, job, udveksling m.m.

”Man skal kunne fortælle historien om, hvad det er for en læring, man har høstet, ved de valg, man har taget. Vi skal gerne kunne fornemme en eller anden form for rød tråd igennem forløbet. Man kan have siddet det mest vanvittige interessante sted, og i virkeligheden have løst nogle opgaver, der ikke har bidraget med specielt meget i forhold til den retning, man gerne vil tage i sin karriere – eller omvendt. Så det er også meget vigtigt med refleksionen omkring, hvorfor man har taget det her valg. Hvad er det, man fik ud af det?” fortæller hun.

Kogt helt ned til et svar på problemstillingen er konklusionen altså: Man kan ikke entydigt sige, om det er udveksling eller erhvervserfaring, der vægter højest, for det vil altid være en vurderingssag. Så gør det, du brænder for – især hvis du allerede har erhvervserfaring.

Hvad gør Simon

Jeg tager alle de forskellige inputs med tilbage til Simon. Der er flere af pointerne, han synes, er interessante. Blandt andet rådet fra Nadia Fisker fra Visma.

”Jeg kunne især godt lide budskabet om at se på muligheder fremfor begrænsninger. Altså at sige ' hvad får jeg ud af det' fremfor 'hvad går jeg glip af',” siger Simon.

Generelt har udsagnene fra de forskellige virksomheder givet Simon en del flere nuancer, end artiklen, som han stillede spørgsmålet under, gjorde.

Og så mangler vi bare svar på et spørgsmål. Ender Simon med at tage på udveksling?

Ja, det gør han nok. Han er i hvert fald i gang med at søge nu. 

 

Simon har ikke ønsket at optræde i Djøfbladet med sit fulde navn, da han ikke ønsker, at hans nuværende arbejdsgiver skal vide, at han overvejer at tage på udveksling.

Spørg redaktionen

 

Har du et spørgsmål om studiet, arbejdslivet eller karrieren? Er der noget, du undrer dig over? Send spørgsmålet til djoefbladet@djoef.dk, så ser vi, om vi kan hjælpe dig med at finde svar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet