Farvel til Slotsholmen

Det laver spindoktorerne nu

11.2.2020

af

Foto: Daniel Hjorth/Privat

Foto: Daniel Hjorth/Privat

Da regeringsmagten skiftede i juni, måtte de afgående ministres særlige rådgivere også forlade kontorerne. Djøfbladet har kortlagt, hvor de er landet.

Kim Bové

Særlig rådgiver for: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fra december 2016 til juni 2019

Nyt job: Kommunikationsdirektør, Unicef Danmark fra december 2019

Uddannelse: Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole 1992

Tidligere pressechef i Erhvervs- og Vækstministeriet, pressechef i Landbrug & Fødevarer, souschef på Berlingske Business, nyhedschef på Børsen, pressekoordinator i Dansk Industri, journalist i Danmarks Radio og journalist på B.T., bl.a. reporter på Christiansborg.


Thomas Bille Winkel

Særlig rådgiver for: Minister for offentlig innovation Sophie Løhde fra maj 2017 til juni 2019

Uddannelse: Cand.comm. fra Roskilde Universitet 2001

Nyt job: Pressechef i Danske Spil fra december 2019

Tidligere presse- og kommunikationschef i Sundheds- og Ældreministeriet samt Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, pressekonsulent i Justitsministeriet, kommunikationschef i Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration samt kommunikationsrådgiver i Økonomistyrelsen.


Thomas le Dous

Særlig rådgiver for: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fra juli 2015 til juni 2019

Uddannelse: Bachelor i statskundskab fra Syddansk Universitet 2003

Nyt job: Public Affairs- og Kommunikationschef i Dansk Ejendomsmæglerforening fra oktober 2019

Har været kampagneleder for Karsten Lauritzen ved flere folketingsvalg. Tidligere politisk konsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd, hvor han arbejdede med interessevaretagelse, analyser og forhandlinger. Har mange års erfaring med kommunikation, kampagner og politisk arbejde.


Jesper Kraft

Særlig rådgiver for: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fra maj 2018 til maj 2019

Uddannelse: Cand.jur. fra Københavns Universitet 2014

Nyt job: Særlig rådgiver for Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen

Foto: Mads Dalegaard/Ritzau ScanpixHar arbejdet for partiet Venstre siden 2007, først som student. Så politisk konsulent fra 2010 og chefkonsulent i Center for Kommunikation og Politik 2014-2015 og politisk chef og souschef 2015-2018. Desuden tidligere taleskriver for statsminister Lars Løkke Rasmussen i dennes egenskab af Venstres formand.


Jesper Beinov

Særlig rådgiver for: Claus Hjort Frederiksen (V) i Finansministeriet (2015-16) og derefter i Forsvarsministeriet fra november 2016 til juni 2019

Nyt job: Begynder som pressechef i Dansk Folkeparti i løbet af februar

Uddannelse: Cand.mag. i historie og dansk fra Københavns Universitet 1996. Master i Europastudier 2005 samt Master i Redaktionel Ledelse 2010

Startede som særlig rådgiver for Claus Hjort Frederiksen, mens han var finansminister og fulgte med til Forsvarsministeriet. Tidligere kultur-, debat- & navneredaktør og chef for lederkollegiet på Berlingske samt online-redaktionschef i Midtjyske Medier og kommunikationschef for tv-kanalen dk4.


Steffen Thorøe

Særlig rådgiver for: Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) fra september 2017 til juni 2019

Nyt job: Selvstændig rådgiver inden for forretningsservice med firmaet EUR-Lex

Uddannelse: Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet 2009

Tidligere Senior Public Affairs Consultant i Finans Danmark, politisk konsulent for Landbrug & Fødevarer i Bruxelles og tidligere rådgiver m.v. for Europa-parlamentariker Jens Rohde, Henrik Høegh og Ulla Tørnæs, som han altså arbejdede for igen, da hun var minister.


Foto: Privat
”Det hårdeste var uforudsigeligheden”

Peter Utzon Berg kunne aldrig lægge telefonen fra sig. Til gengæld nød han rollen som ’supergeneralist’ i centraladministrationen.

Det politiske liv og Christiansborg var ikke nyt for Peter Utzon Berg, da han startede som Søren Pape Poulsens spindoktor.

Alligevel gav jobbet som særlig rådgiver et unikt indblik i, hvordan centraladministrationen fungerer, og hvordan rådgiveren ifølge ham spiller en afgørende rolle i den politiske beslutningsproces – fra drøftelser internt i regeringen til efterfølgende forhandlinger med Folketingets partier og implementering af den førte politik.

”Kort fortalt skal man evne at håndtere nuet og evigt skiftende strategier og dagsordner uden samtidig at miste fokus på de langsigtede perspektiver og mål,” fortæller Peter Utzon Berg.

Det bedste ved spindoktorjobbet var, at hverdagen var så uforudsigelig, og at han arbejdede sammen med ”dybt kompetente politikere og embedsmænd”.

”Jeg nød også rollen som en slags supergeneralist, hvor jeg også havde tæt kontakt til medier, organisationer, fageksperter og virksomheder i det daglige arbejde,” siger han.

Men uforudsigeligheden havde også en bagside. Peter Utzon Berg kunne aldrig helt lægge telefonen fra sig og skulle mentalt konstant være flere steder på én og samme tid.

”Det kræver lidt is i maven og en erkendelse af, at man trods alt er en mindre brik i det store og til tider uoverskuelige spil.”

På et spørgsmål om, hvorvidt han ville tage et lignende job igen, svarer han:

”Lige nu har jeg svært ved at se det for mig, og jeg nyder virkelig at have fået nye udfordringer uden for Slotsholmen. Men jobbet som særlig rådgiver er unikt, og jeg vil bestemt overveje det meget grundigt, hvis muligheden igen skulle byde sig. Beklager, at det blev et politikersvar.”

Særlig rådgiver for: Justitsminister Søren Pape Poulsen (C) fra december 2016 til maj 2019

Nyt job: Chef for public affairs i pensionsselskabet PFA fra november 2019

Uddannelse: Cand. polit. fra Københavns Universitet 2011

Tidligere chefkonsulent og politisk chef i Det Konservative Folkeparti. Har også været associate consultant i Commons Consultants, som rådgiver om strategi og politikudvikling med fokus på bl.a. energi og klima. Desuden tidligere research-assistent i rådgivningsfirmaerne Damvad og Epinion.


Jacob Bruun Christensen

Særlig rådgiver for: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra juli 2015 til maj 2019

Uddannelse: Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet 2006

Nyt job: Direktør for Strategi & Partnerskaber i Vækstfonden fra november 2019

Har tidligere arbejdet for partiet Venstre som praktikant, chefkonsulent, udviklingschef og sekretariatschef. Desuden tidligere studenterhjælper i Finansministeriet, forskningsmedhjælper på Aarhus Universitet og produktionsassistent på radioprogrammet P1 Morgen.


Anders Lysholm Jacobsen

Særlig rådgiver for: Ellen Trane Nørby (V) i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling fra juni 2015 til november 2016 og derefter i Sundhedsministeriet til juni 2019

Uddannelse: Cand.merc. (kom.) fra Copenhagen Business School 2015

Nyt job: Strategikonsulent i Sydbank fra august 2019

Startede som studentermedhjælper for Ellen Trane Nørby i Folketinget for 12 år siden og har arbejdet sammen med hende i mange år, bl.a. som særlig rådgiver i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling og i Sundheds- og Ældreministeriet. Er nu flyttet tilbage til Sønderborg.


Jonathan Schacht Halling Nielsen

Særlig rådgiver for: Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (I) fra december 2016 til maj 2019

Nyt job: Fagpolitisk chef for DVCA (Danish Venture Capital and Private Equity Association) fra september 2019

Uddannelse: Cand.jur. fra Københavns Universitet 2010

Tidligere aktiv i Liberal Alliance i en årrække og ansat af partiorganisationen som bl.a. politisk-juridisk konsulent og projektansvarlig. Har desuden repræsenteret partiet som medlem af byrådet i Hillerød Kommune fra januar 2014 til december 2016. Har nu meldt sig ud af Liberal Alliance.


Sille Beck-Hansen

Særlig rådgiver for: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) fra juli 2018 til juni 2019

Uddannelse: Bachelor i internationalt salg og marketing fra Copenhagen Business Academy 2014

Nyt job: Head of public affairs i SAS fra februar 2020

Tidligere chefkonsulent i Dansk Energi, public affairs og kommunikationschef hos De Danske Bilimportører og rådgiver for Vindmølleindustrien. Desuden tidligere næstformand i Konservativ Ungdom og folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti i Brøndbykredsen ved valget i 2011.


Mark Thorsen

Særlig rådgiver for: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fra juli 2015 til maj 2019

Nyt job: Politisk kommentator hos Ekstra Bladet fra december 2019

Uddannelse: Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet 2008

Foto: Daniel HjorthVar også Inger Støjbergs særlige rådgiver, da hun var beskæftigelsesminister i VK-regeringen 2009-2011, og da hun senere var politisk ordfører for Venstre. Startede som studenterhjælper for Venstre i 2005 og har desuden været ekstern lektor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.


Kasper Strassmann 

Særlig rådgiver for: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (I) fra januar 2019 til juni 2019

Uddannelse: Cand.polit. fra Københavns Universitet 2015

Nyt job: Politisk konsulent, Liberal Alliance (fortsat fra tidligere)

Tidligere studenterhjælper i Danmarks Statistik og ansat i Liberal Alliances politisk-økonomiske sekretariat på Christiansborg, først som studenterhjælper og siden som færdiguddannet økonom.


Foto: Privat
”Jeg lærte at navigere i orkanens øje”

12 intensive måneder som særlig rådgiver for Tommy Ahlers (V) har lært Rasmus Bebe, hvilke sager der reelt fører til politisk forandring.

Han skulle egentlig være startet som kommunikationsrådgiver i kommunikationsbureauet Radius, men så tilbød den nyudnævnte minister Tommy Ahlers ham et job som særlig rådgiver. Og det tilbud var så attraktivt, at Rasmus Bebe ikke kunne sige nej.

Meget skulle nås inden valget, så rådgivertiden blev ekstremt intensiv.

”Jeg lærte virkelig at navigere i orkanens øje, for der var et enormt dagligt tryk fra fx medier, interessenter, Folketinget og baglandet, og man skal hele tiden prioritere og skære ind til benet,” fortæller han.

Tommy Ahlers formulerede det sådan, at ”det, der haster, råber, mens det, der er vigtigt, hvisker”, så det var nødvendigt at hæve sig op over den kaotiske hverdag og se på det mere strategiske niveau, hvad der passede med de langsigtede planer.

Rasmus Bebe var ofte ude af huset og ’skygge ministeren’, fordi det er vigtigt at vide, hvad der bliver sagt, og hvor ministeren står, så rådgiveren kan handle hurtigt og præcist.

En særlig rådgiver arbejder rigtig meget og er altid på, også foran tv-apparatet hjemme om aftenen. Men Rasmus Bebe ville nok sige ja igen, hvis han blev spurgt.

”Alle mine interesser og erfaringer flød sammen i det job, og det er et enormt interessant og meningsfuldt arbejde”, siger han.

Nu har han så fået kendskab til en regerings indre liv, og han mener, at han nu bedre kan skelne mellem, hvilke sager der reelt fører til forandring, og hvilke der mere drejer sig om positionering.

Efter valget og regeringsskiftet blev Rasmus Bebe igen tilbudt job i kommunikationsfirmaet Radius, hvor han startede som seniorrådgiver 1. november.

Særlig rådgiver for: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) fra maj 2018 til juni 2019.

Uddannelse: Cand.scient.adm. fra Roskilde Universitet 2011.

Nyt job: Seniorrådgiver i kommunikationsfirmaet Radius CPH fra 1. november 2019.

Har tidligere været erhvervspolitisk konsulent og pressechef for Danske Rederier samt arbejdet med europapolitik i Udenrigsministeriet. Desuden tidligere leder af et sekretariat i Folketinget, som betjente en række Venstre-politikere, bl.a. Jakob Ellemann-Jensen.


Martin Lünell Christensen

Særlig rådgiver for: Udenrigsminister Anders Samuelsen (I) fra juni 2018 til maj 2019

Nyt job: Politisk chefkonsulent i afdelingen Politik og Analyse i Dansk Erhverv fra december 2019

Uddannelse: Bachelor i kommunikation fra Danmarks Journalisthøjskole 2014

Har tidligere arbejdet for Venstre som kommunikationskonsulent, chefkonsulent og senest som souschef i pressetjenesten frem til juni 2018. Har også rådgivet Venstres folketingsmedlemmer. Skrev hovedopgave om sociale medier, bl.a. om Venstres Facebook-side.


Christopher Arzrouni

Særlig rådgiver for: Finansminister Kristian Jensen (V) fra november 2016 til juni 2019

Nyt job: External Affairs Manager i tobaksfirmaet Philip Morris International fra september 2019

Uddannelse: Cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet 1991

Tidligere ansat som fuldmægtig i Finansministeriet, politisk-økonomisk konsulent i Venstres folketingsgruppe, afdelingschef i Dansk Industri og særlig rådgiver for flere tidligere ministre samt forhenværende redaktør på Weekendavisen og debatredaktør på Dagbladet Børsen.


Morten Flindt

Særlig rådgiver for: Minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) fra maj 2018 til juni 2019

Nyt job: Corporate affairs & Communication manager for Japan Tobacco International i Danmark og Norge fra september 2019

Uddannelse: Cand.mag. i historie og retorik fra Københavns Universitet 2010

Tidligere chefkonsulent, public affairs og kommunikation i TDC Group, konsulent for Venstre og Eva Kjer Hansen, public affairs manager for British American Tobacco, public affairs konsulent hos Burson-Marsteller og premierløjtnant i Forsvaret.


Niels Th. Dahl

Særlig rådgiver for: Udenrigsminister Anders Samuelsen (I) fra marts 2017 til maj 2019

Nyt job: Kommunikationsdirektør i Arla Danmark fra januar 2020

Uddannelse: Cand.theol. fra Københavns Universitet 2006

Tidligere sekretariatschef og pressechef for Venstre, pressechef for Liberal Alliance og politisk analytiker hos Gunbak Strategy. Desuden tidligere journalist på Altinget.dk og Kristendom.dk samt forfatter til bogen ’Kristian – Kronprinsen’ om Dansk Folkepartis nuværende leder.


Jens Kloppenborg-Skrumsager

Særlig rådgiver for: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) fra juli 2018 til juni 2019

Nyt job: Selvstændig kommunikationsrådgiver

Uddannelse: Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole 2002

Foto: Per GudmannTidligere pressechef og leder af Venstres Center for Kommunikation & Politik, særlig rådgiver for flere ministre, stifter af medieovervågningsfirmaet NewsWatch (senere Retriever), journalist, redaktør og radiovært i DR, informationschef i Københavns Kommune og medlem af Århus byråd.


Lasse Honoré

Særlig rådgiver for: Børne- og socialminister Mai Mercado (C) fra december 2016 til juni 2019

Uddannelse: Cand.scient.pol. fra Syddansk Universitet 2010

Nyt job: Public Affairs Director i Public Affairs-bureauet Rud Pedersen fra september 2019

Er afdelingsleder i Rud Pedersen, hvor han er ansat for tredje gang siden starten i 2013. Har også været kampagnechef for Det Konservative Folkeparti og arbejdet for PR-firmaet JKL. Desuden tidligere rådgiver for Odenses daværende borgmester, Jan Boye, og landsformand for Konservativ Ungdom 2010-2011.


Søren Poul Nielsen

Særlig rådgiver for: Undervisningsminister Merete Riisager (I) fra december 2016 til maj 2019

Uddannelse: Cand.mag. i klassisk filologi og retorik fra Københavns Universitet 2006

Nyt job: Hjemmegående og efter eget udsagn ’aktuelt primært lægefrue’

Var fra 2010 og til sin ansættelse i Undervisningsministeriet uddannelsesleder på Professionshøjskolen Metropol med ansvar for efter- og videreuddannelse af skolelærere og -ledere. Er desuden som selvstændig konsulent medforfatter til en række rapporter og analyser for bl.a. Uddannelses- og Forskningsministeriet, herunder Universitetsevalueringen fra 2010.


Michael Bo Christensen

Særlig rådgiver for: Ældreminister Thyra Frank (I) fra december 2016 til juni 2019

Uddannelse: Cand.soc. i politisk kommunikation og ledelse fra Copenhagen Business School (CBS) 2009

Nyt job: Ikke oplyst

Inden han blev særlig rådgiver for ministeren, var han politisk konsulent i Liberal Alliance, hvor han også havde været pressekonsulent i partiets sekretariat på Christiansborg. Tidligere leder af Golfhotel Vilcon ved Slagelse og politisk assistent for Venstre på Christiansborg. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet