Smittefare

Du bliver oftere syg, når du deler kontor med andre

20.2.2020

af

Foto: Stockfour/Shutterstock

Foto: Stockfour/Shutterstock

Hvis du ikke har dit eget kontor, har du en betydeligt øget risiko for at blive syg, viser ny forskning.

Din datter hoster og er varm. Du tager barnets første sygedag, men næste dag er du tilbage på kontoret. Op ad formiddagen begynder du at snøfte og føle dig tung i kroppen og hovedet, men du snupper et par Panodiler, for du har en opgave, der bare skal være færdig.

Et par dage senere har to af dine kolleger, som du deler kontor med, de samme symptomer. Kan du genkende billedet?

Det kunne i hvert fald være én af forklaringerne på, at ansatte, der sidder i storrum eller deler kontor med andre, er syge oftere end kolleger, som har deres eget kontor.

Et nyt norsk studie viser nemlig, at de, der deler kontor med en eller flere kollegaer, har 18 % større risiko for at blive syge, end dem med enmandskontor. Og at et skrivebord i et åbent kontorlandskab øger risikoen med 12 %. Det skriver forskning.no.

Tidligere har både dansk og svensk forskning vist, at det at arbejde i storrum har sammenhæng med et højere sygefravær. Begge de studier er dog baseret på de ansattes egne oplysninger om sygefravær, mens det nye norske studie bygger på offentlige registerdata.

De norske forskere har over en periode sammenlignet registreret sygefravær blandt 6.300 medarbejdere på en række arbejdspladser, hvor de arbejder på forskellige former for kontor.

Moderne kontorer kan øge smittefaren

Men hvorfor bliver vi så mere syge, når vi deler kontor med andre? Det har studierne ikke noget endegyldigt svar på. At smitten har bedre vilkår for at vandre fra én kollega til en anden, kunne dog være et bud.

Indeklimaforsker Kasper Furu Nielsen fra Teknologisk Institut peger nemlig på, at flere studier viser, at luftfugtigheden i et kontor har betydning for, hvor udsatte vi er for at blive smittet med influenza.

”Jo tørrere luften er, desto nemmere kan smittepartiklerne vandre. Moderne storrumskontorer har ofte lav luftfugtighed – især om vinteren, så der kunne være en sammenhæng," siger Kasper Furu Nielsen.

Vi føler os overvåget

Ann-Kristina Løkke Møller er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet og har forsket i sygefravær i mange år. Ligesom Kasper Furu Nielsen peger hun på, at smitten har bedre vilkår, når vi sidder flere sammen. Måske særligt i dag, hvor der bliver snakket meget om ’sygenærvær’ – et ord for, at vi tager på arbejde, selvom vi er syge.

”Der er mange, der i dag slæber sig af sted i stedet for at blive hjemme under dynen. Og hvis vi så sidder sammen med andre, smitter vi nemmere hinanden.”

Ann-Kristina Løkke Møller peger også på, at høje krav til effektivitet måske kan spille ind.

”Hvis vi skal være mere effektive, har vi brug for at kunne koncentrere os. Men hvis du sidder sammen med andre, bliver du nemmere forstyrret, og du kan måske også føle dig overvåget – det kan være med til at lægge et større pres på dig. Og det kan i sidste ende føre til en sygemelding.”

Fornemmelsen af at blive overvåget kan måske være en forklaring på, hvorfor de, der sidder på kontor med nogle få kolleger, har endnu flere sygedage end dem, der sidder i storrum, siger Ann-Kristina Løkke Møller.

”Du kan måske bedre bevare en form for anonymitet i et stort lokale, hvor der sidder mange andre, end i et lokale med nogle få andre.”

Vi får ikke vores eget kontor tilbage

Både Ann-Kristina Løkke Møller og Kasper Furu Nielsen understreger, at det er mulige bud på, hvorfor vi bliver mere syge, når vi ikke har vores eget kontor. Der findes nemlig endnu ikke forskning, der dokumenterer, hvad forklaringen er.

Men selvom årsagerne ikke er fundet, viser forskningen altså, at vi bliver mere syge, når vi sidder sammen med andre. Er det så på tide, at vi rykker tilbage på enmandskontorerne? Så firkantet vil Kasper Furu Nielsen ikke konkludere.

”Jeg er ikke decideret fortaler for storrumskontorer. Men der kan godt være andre positive effekter af at sidde sammen, som måske eller til dels kan opveje ulemperne. Det kan være god sparring og god energi, som kan føre til øget præstation i løbet af dagen.”

Han tror ikke, vi kommer til at se en stigning i brugen af enmandskontorer. Men han forventer, at vi kommer til at se mere dynamiske kontorformer i fremtiden, hvor man fx kan trække sig tilbage fra storrumskontoret, hvis man føler sig lidt sløj. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Procesbevillingsnævnet
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Sund & Bælt Holding AS
Job
Islands Brygges Sogn
ANNONCE

Kommentarer

Jakob
3 år siden
Bare vendt til coronavirusen bliver en pandemi - så bliver det i en periode på 6-18 måneder nærmest uforsvarligt at sætte folk i storrumskontorer. Og hvad gør man så?
Hans
3 år siden
Hvad betyder dog lidt produktivitet og sygefravær, når man kan spare et par m2 pr. medarbejder.. Det er lidt ligesom når man ansætter folk til høje lønninger og derefter nægter dem simple værktøjer til små penge, for det er der virkelig ikke råd til. Det er ikke meningen, folk skal lave noget. Det skal bare se sådan ud.