Studieliv

Hver fjerde studerende føler sig ensom

23.1.2020

af

Foto: Stock-Asso/Shutterstock

Foto: Stock-Asso/Shutterstock

Ensomhed er et udbredt problem på landets universiteter, viser nye tal. Hårdest ramt er juristerne, mens kandidatstuderende er mere ensomme end bachelorstuderende.

Hvis man ikke allerede har opdaget, at mange af landets unge ikke har det godt, kan man blive klogere af at kaste et blik på en ny undersøgelse fra Djøf. Her svarer 23 % af de studerende medlemmer, at de er enten ’helt enige’ eller ’enige’ i udsagnet ’jeg oplever, at jeg føler mig ensom på mit studiested’. I 2017 var andelen 19 %.

De ensomme er desuden markant mindre tilfredse med deres studieliv. Kun halvdelen af dem, der er ramt af ensomhed, erklærer sig tilfredse, mens det blandt de øvrige studerende gælder for syv ud af 10.

Så mange føler sig alene
  • 26 % af kvinderne er ensomme. Det samme gælder for 18 % af mændene.
  • 19% af de bachelorstuderende føler sig ensomme. På kandidatdelen er det hver fjerde.
  • 28% af juristerne oplever, at de er ensomme. På samfunds- og forvaltningsuddannelser er det 22%, handelshøjskoleøkonomer (fx CBS-studerende) 21%, mens 17% af universitetsøkonomer oplever sig som ensomme på studiet.

Karen Riskær Jørgensen, der er studievejleder på Juridisk Fakultet på Københavns Universitet, ser det samme mønster i sit arbejde.

”Der er et problem omkring ensomhed blandt studerende. Det ser vi også i vores egne undersøgelser, og det genkender jeg også i vejledningen af de studerende,” siger Karen Riskær Jørgensen.

Djøfs resultater om de studerendes ensomhed står ikke alene. Senest viste en undersøgelse fra Københavns Universitet, at ensomhed blandt studerende er et udbredt problem på universitetet. 20 procent var således enten ’helt enige’ eller ’enige’ i, at de til daglig føler sig ensomme på studiet. Også her er problemet størst på jura, hvor 28 % føler sig ensomme, mens tallet for de samfundsvidenskabelige uddannelser er 22 %.

Frygten for at fejle

Anna Bager-Elsborg er adjunkt ved Center for undervisning og læring ved Aarhus Universitet, hvor hun bl.a. forsker i studerendes faglige og sociale fællesskaber. Hun forklarer, ensomhed går ud over de studerendes læring.

”Vi ved, hvad der skal til for at skabe gode læringsfællesskaber og øge sandsynligheden for, at man lærer noget. At være ensom og ikke-tilpas går i den forkerte retning i forhold til at lære noget,” siger Anna Bager-Elsborg. 

Det, der til gengæld virker, er, når studerendes fastholdes i sociale og faglige fællesskaber, siger Anna Bager-Elsborg. Men ifølge hende har studielivsundersøgelser på bl.a. Aarhus Universitet de sidste mange år vist, at studerende i højere grad føler en grundlæggende angst for at fejle, og at de ikke kan leve op til en herskende forestilling om den ideelle studerende.

Jura skiller sig ud

Ifølge Karen Riskær Jørgensen er en særlig kultur årsagen til, at jurastudiet skiller sig ud.

”Der er ingen tvivl om, at der er en præstationskultur på jura, som puster til ilden i forhold til ensomhed, og det er et evigt fokus,” siger hun.

Selvom jurastuderende kommer ud til fuld beskæftigelse, er der en stærk fortælling om, at hvis man ikke får høje karakterer og har et fedt studiejob, er man på den. Selvom studievejlederne forsøger at nuancere den fortælling, er det meget svært, siger Karen Riskær Jørgensen, som for nylig havde en samtale med en studerende, der følte, at det var svært ved at leve op til omverdenens krav.  

”Det er skrækkeligt, hvis en studerende, der klarer sig helt udmærket, tænker: 'Der er kun rester tilbage til mig.' Og samtidig har en oplevelse af, at 'det er kun mig, der har det sådan.'”

Og har man som studerende den oplevelse, at man er den eneste, der ikke kan leve op til omverdenens forventninger, er det svært at dele sine tanker med andre fra studiet. Og dét kan skabe en følelse af ensomhed, forklarer Anna Bager-Elsborg.

”Hvis man ikke føler sig god nok, kan man komme til at trække sig fra sociale og faglige fællesskaber, og dermed bliver ensomheden selvforstærkende," siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet