Tema: Fyringer

Fyret efter 14 dage

15.1.2020

af

Foto: Martin Bubandt

Foto: Martin Bubandt

Thorleif Gotved glædede sig helt vildt til at starte i sit nye job – men efter to uger var han fyret igen.

Det var en nedslået Thorleif Gotved, der satte sig på cyklen lige op til jul for to år siden. Han var netop blevet fyret efter to uger i sit nye job i en lille konsulentvirksomhed, hvor han skulle undervise i LinkedIn og netværk.

Mens han cyklede hjem, prøvede han at forestille sig, hvordan han skulle sige det til familien. Det var ikke nemt.

”Det er den 15. december, og far kommer hjem og siger: Jeg har ikke noget job.”

Tankerne fór gennem hovedet, fortæller han.

”Jeg har tre børn og en kone, der er sygeplejerske på nedsat tid, og et hus i Søborg, så det er mig, der skal hive de fleste skejser hjem. Og så stod jeg dér uden job og med kun 14 dages løn tilbage. Det var som et dårligt plot til en kikset julefilm.”

Men inden han nåede hjem, havde han fået en idé, og modløsheden lettede. Men mere om den senere.

Et gok i nødden

Thorleif Gotved havde været i  sit tidligere job i knap fem år og syv år i jobbet før det. Begge gange var det hans egen beslutning, at der skulle ske noget nyt. Men altså ikke denne gang.

Selvom han efter de første dage i sit nye job havde på fornemmelsen, at det ikke rigtig ’svingede’, var han alligevel rystet, da de to partnere i virksomheden kaldte ham til møde, og han blev præsenteret for en fyreseddel på sin 14. arbejdsdag.

”Det var noget af et gok i hovedet, og jeg blev klart berørt.”

Fra 1. januar havde Thorleif Gotved ingen løn. Og med en dagpengesats på omkring 18.000 kroner kunne han jo ikke forsørge familien, tænkte han.

Men så slog noget ned i ham, som han aldrig sådan rigtigt havde overvejet før.

”Jeg melder mig ikke arbejdsløs – jeg bliver selvstændig. Så kan jeg om ikke andet skrive det på cv’et.”

Op igen

Så selv om Thorleif Gotved blev sendt til tælling, da han blev præsenteret for en fyreseddel, genvandt han hurtigt kampgejsten.

Han havde nemlig stadig en hel masse af det gåpåmod intakt, som typisk følger med én ind i et nyt job. Og derfor takker han i dag sine tidligere arbejdsgivere for, at de gjorde kort proces og fyrede ham så hurtigt, når det endelig skulle være.

”Det er jeg evigt taknemmelig for. Forestil dig, at du har været i et parforhold i to år, og du så bliver dumpet. Av, den er hård. Jobbet fylder jo en stor del af éns liv, og der ligger også meget identitet i det, men efter to uger er man ikke så rodfæstet rent emotionelt, og jeg havde stadig energien, og den gode relation til dem var stadig intakt.”

Det var et clean cut, som gjorde nas, lige da det skete, men jeg havde jo ikke været et halvt år i et job med dårlige relationer, og derfor kunne jeg hurtigt rejse mig igen

Thorleif Gotved ved af erfaring, hvor meget energi det koster at være i noget, der ikke fungerer.

”Man kan blive pillet helt fra hinanden. Jeg har tidligere arbejdet som karriererådgiver og har snakket med mange, der var vildt frustrerede over deres ansættelsessituation, men ikke havde energien til at komme væk. Og jeg har også mødt mange, der skulle bruge flere måneder, et halvt år eller mere til at finde sig selv efter et dårligt ansættelsesforløb.”

Men da han selv blev fyret, tog han samme aften til julefrokost på sin gamle arbejdsplads.

”Jeg dukkede op og sagde, at jeg ikke længere var ansat i mit nye job, men at vi skulle fejre det og ikke begræde det, for nu skulle jeg være selvstændig. Og så havde jeg ellers en superfed julefrokost, hvor jeg også fik idéen til mit firmanavn GotveDPR – læg mærke til, at hvis man highlighter fire af bogstaverne, står der GDPR – noget, jeg havde erfaring med fra et tidligere job.”

Et clean cut

I starten var Thorleif Gotveds primære ydelse nemlig at hjælpe virksomheder med at navigere rundt i databeskyttelsesforordningen, der trådte i kraft et halvt år senere.

Den 3. januar gik han i gang med kold kanvas. Han ringede rundt til en række foreninger, men det gav ikke noget.  Men så lavede han et LinkedIn-opslag, hvor han fortalte om sin fyring efter 14 dages ansættelse, og at han i øvrigt for en rimelig penge kunne hjælpe virksomheder, der stod med en GDPR-udfordring.

”Det gav over 500 likes og en masse kommentarer. Og telefonen kimede. Jeg fik 15-20 konkrete henvendelser, og omkring halvdelen af dem blev kunder.”

I dag to år senere er Thorleif Gotved ved at bevæge sig væk fra GDPR-rådgivning og mere over i at rådgive og undervise i at skabe professionelle relationer og netværk og brugen af LinkedIn.

Han har været heldig, siger han.

”Der er sikkert en del, der får at vide, når de bliver fyret: ’Du kan da bare blive selvstændig.’ Men det kunne jeg kun, fordi jeg var lige præcis der, hvor jeg var. Det var et clean cut, som gjorde nas, lige da det skete, men jeg havde jo ikke været et halvt år i et job med dårlige relationer, og derfor kunne jeg hurtigt rejse mig igen.” 

Tema: Fyringer

Det er ikke noget, vi taler om. Det er forbundet med fiasko og barske vendinger om at ’få sparket’ og blive ’smidt på porten’.

Men det er såre almindeligt. Op mod halvdelen af os oplever at få en fyreseddel.

Vi har talt med en række djøfere, der fortæller historien om deres fyringer – hvordan de blev ramt, og hvordan de kom videre.

Og så fortæller eksperter, hvordan ’den moderne fyring’ er blevet professionaliseret – og om en bekymrende tendens, der er begyndt at brede sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Hasse Gårde-Askmose
4 år siden
Da jeg læste artiklen, kom jeg i tanke om en fyring jeg selv har været ude for: Var blevet ansat som advokat på et advokatkontor i København. Ca. 1 måned inde i prøvetiden så jeg i venteværelset en person jeg havde lidt kendskab til. Han var blevet færdig som cand jur. Havde - vist nok - et par års praksis bag sig. Og hans famile havde meget tætte bånd til en af de store ingeniørfamiler i Danmark. Jeg var klar over, hvad klokken var slået. Og det var den.