Djøf mener

Kvalitet koster

12-09-2019
2 min.
Kristian Nysom Lassen er ny formand for Djøf Studerende. Til daglig læser han på Aalborg Universitet. PR-foto: Djøf

Uddannelsesområdet er hårdt ramt af nedskæringer. Den nye regering er nødt til at tilbageføre nogle af de sparede milliarder, vi savner i den daglige undervisning, skriver Kristian Nysom Lassen, formand for Djøf Studerende.

I disse uger er 10.000-vis af studerende ved at finde sig til rette på deres nye uddannelser. Helt præcist fik 65.714 nye studerende brev i slutningen af juli om, at de er optaget på en videregående uddannelse. Heraf starter 11.298 på en samfundsvidenskabelig universitetsuddannelse. Det er rekordmange og demonstrerer med al tydelighed, at arbejdsmarkedet har brug for djøferne.

Men det handler langtfra kun om at få flest muligt igennem på kortest mulig tid – for færrest muligt kroner. En tankegang, uddannelsesområdet desværre har været præget af i mange år under skiftende regeringer.

Uddannelsesområdet har været – og er – hårdt ramt af nedskæringer. Her på Aalborg Universitet, hvor jeg studerer Innovation og Digitalisering, har vi bestemt mærket til, at vi, alene på det samfundsvidenskabelige fakultet, har sagt farvel til næsten 10 pct. af underviserne og de administrative medarbejdere det seneste halve års tid.

Det går ud over kvaliteten i undervisningen, når færre undervisere skal sikre ordentlige uddannelser til os studerende. Selvfølgelig bliver der mindre tid til den enkelte og dårligere muligheder for den feedback, vejledning og sparring, der er afgørende for, at vi som studerende kan suge fagligheden til os og forberede os på et langt arbejdsliv.

Vi kan også se, at stadig flere studerende melder om problemer med stress og mistrivsel under studierne. Det er der mange årsager til, men mest af alt handler det om, at vi som studerende gennem mange år er blevet set som en udgift og ikke som hele mennesker. Der skal være tid og plads til, at vi kan lære – og en del af læringen er også at begå fejl. Det er med til, at vi udvikler os som mennesker på godt og ondt.Jeg håber og forventer, at den nye regering gør alvor af løfterne og stopper nedskæringerne på uddannelsesområdet. Og det er ikke nok blot at stoppe grønthøsteren og fastholde det midlertidige og meget nødvendige løft af uddannelsesbevillingerne til de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser. Der er behov for en reel tilbageførsel af nogle af de sparede milliarder, vi savner i den daglige undervisning.

Jeg vil også gerne opfordre både de nye studerende – og alle, der er godt i gang med studierne – til at engagere jer i hinanden og i jeres studier. Der er masser af muligheder for et aktivt studieliv, hvor du indgår i stærke fællesskaber. Og det er den bedste vej til et godt og udbytterigt studieliv.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.