Ny ferielov

Efter sommerferien bliver dine feriedage spærret inde i denne bygning

19-06-2019
4 min.
Det er Lønmodtagernes Dyrtidsfond – med hovedsæde på Frederiksberg – der skal forvalte de indefrosne feriemidler. PR-foto: Lønmodtagernes Dyrtidsfond

Fra 1. september bliver al den ferie, du optjener i de næste 12 måneder, indefrosset. Du får først feriedagene ud, når du skal på pension. Medmindre du er nyuddannet i første job eller lige er vendt tilbage til arbejdsmarkedet – så er der godt nyt.

Vi får ny ferielov 1. september 2020. Den nye ferielov betyder, at du efter sommerferiesæsonen i år ophører med at optjene ferie som hidtil. Al ferie, du optjener fra 1. september i år og frem til 31. august 2020 – hvor den nye ferielov træder fuldt i kraft – bliver 'indefrosset' og administreret af en nyoprettet pengetank, Lønmodtagernes Feriemidler, som forvaltes af Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD). Det gælder, uanset om du afholder ferie med løn eller modtager feriegodtgørelse.

Dine optjente, indefrosne feriepenge bliver først udbetalt til dig, når du forlader arbejdsmarkedet eller når pensionsalderen.

Indefrysningen er et led i overgangen til, at du fremover vil kunne afholde ferie, samtidig med at du optjener den. Efter den nye ferielov vil du fortsat optjene 2,08 dage pr. måned – eller 25 feriedage pr. år. Men ferien beregnes på en ny måde.

I dag kommer din optjente ferie først til rådighed én gang om året: 1. maj. Det har betydet, at nyuddannede risikerer at skulle vente op til 16 måneder på at kunne holde betalt ferie. Derfor ændres loven nu til såkaldt 'samtidighedsferie'.

Det betyder, at du fra 1. september 2020 kan holde ferie, i takt med at du optjener den. Eller du kan aftale ferie på forskud med din arbejdsgiver, hvis du endnu ikke har optjent dage nok til den ferie, du gerne vil holde, fx i efterårsferien 2020.

Det kan du alt sammen læse mere om på djoef.dk/ferielov. Her kan du også prøve at planlægge 'samtidighedsferie' i Djøfs nye ferieberegner.

Dobbelt ferie ville ruinere Danmark

Var feriepengene ikke blevet indefrosset, ville alle danskerne have kunnet se frem til at stå med 'dobbelt ferie' i den nye ferielovs første leveår. Nemlig både de fem uges 'forskudt ferie' optjent efter den gamle ferielov, som du ville få til rådighed 1. maj 2020. Plus de fem ugers 'samtidighedsferie', som du begynder at optjene løbende fra 1. september 2020.

Det ville kunne løbe op i 10 ugers ferie – svarende til to års betalt ferie – i den nye ferielovs første leveår, og det ville 'ruinere' arbejdsgivernes og samfundets likviditet.

Men indefrysningen sker også for at sikre, at lønmodtagerne ikke bliver snydt i forbindelse med overgangen til 'samtidighedsferie', forklarer Louise Juhl, chefkonsulent i Djøf.

Er mine feriepenge sikret?

Din arbejdsgiver kan vælge enten at indbetale pengene til Lønmodtagernes Feriemidler eller beholde pengene i virksomheden, indtil du forlader arbejdsmarkedet eller når pensionsalderen. Dine penge er sikret også i det sidste tilfælde, understreger Louise Juhl.

"Uanset hvad din arbejdsgiver vælger, skal din arbejdsgiver indberette dit hensatte ferietilgodehavende. Når først din arbejdsgiver har indberettet beløbet, er det fonden, som skylder dig dine feriepenge."

Alle lønmodtagere får den samme procentsats tilskrevet deres opsparing hvert år.

"Derfor har det ingen betydning for dig, om din arbejdsgiver vælger at beholde dine feriemidler eller indbetale dem til Lønmodtagernes Feriemidler. Alle er stillet ens i forhold til den samlede tilvækst i fonden," forklarer hun.

Men mange Djøf-medlemmer har spurgt om netop det her.

”De er nervøse for, om de med indefrysningen risikerer at gå glip af feriepenge. Det er ikke tilfældet. Faktisk kan man se det som en form for lille ekstra pensionsopsparing. Er man ny på arbejdsmarkedet, kan der blive tale om en pose penge, som kommer til at stå og hygge sig de næste 50 år med en årlig forrentning.”

Til gengæld kan du så hverken hæve eller flytte dine opsparede feriemidler, før du forlader arbejdsmarkedet eller når din folkepensionsalder. Du får udbetalt din opsparing som en engangssum til den tid.

Sådan tør du dine frosne feriepenge op

Det gælder dog ikke, hvis du er nyuddannet eller lige er vendt tilbage til arbejdsmarkedet. Så er der nemlig mulighed for at tø dine indefrosne feriepenge op. Du kan ansøge om at få udbetalt op til 8,32 af de feriedage, som ellers er blevet indefrosset."Det er for at hjælpe den gruppe, som bliver klemt i overgangsperioden, fordi de ikke har været i beskæftigelse i den periode af 2019, hvor andre har optjent ferie med løn til ferieåret 2020 fra 1. maj-31. august, det såkaldte 'miniferieår'. Og det gælder jo bl.a. nyuddannede i deres første job," forklarer Louise Juhl.

'Miniferieåret' – som altså er sommerferiesæsonen 1. maj-31. august 2020 – er særligt ved, at vi alle kun vil have opsparet op til 16,7 feriedage (2,08 dage optjent pr. måned januar-august 2019) til brug i denne periode.

Du kan læse mere om, hvordan du kan aftale med din chef at gemme noget af din ferie i år til næste sommer, i denne artikel i Djøfbladet.

Her skal du søge

Betingelserne for, at man kan få lov til at bruge af de indefrosne feriedage, er, at man har optjent feriedage til indefrysning fra 1. september-1. december 2019 og har optjent mindre end 8,4 feriedage til at afholde i 'miniferieåret' næste år.

”Det vil sige, at hvis du er ansat i fire eller færre måneder i optjeningsåret 1. januar 2019-31. august 2019, så kan du anmode Lønmodtagernes Feriemidler om at få udbetalt op til 8,32 af den indefrosne ferie, som du har optjent fra 1. september til 31. december 2019. Du får så at sige lov til at tø de indefrosne feriemidler op, så du kan brug af dem i miniferieåret 1. maj til 31. august 2020, forklarer Louise Juhl.

Man skal selv ansøge fonden om at få pengene udbetalt. Du finder ansøgningsproceduren på borger.dk, når det bliver muligt at søge.

Kommentarer

Inge Rasmussen

24.06.2019 kl. 10.09

Og lever man så ikke længe nok til at nå pensionsalderen, har man bare tabt de penge - så betænksomt!

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.