Nyt job

"Jeg drømte bare om et almindeligt liv i København - eller i det mindste i Europa"

18-06-2019
3 min.

Angelique Umugwaneza er træt af at være på farten. Hun vendte hjem til Danmark efter at have arbejdet i tre afrikanske stater. Men der var ingen job at få i Danmark, så nu tager hun af sted igen.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Efter fem år i tre forskellige afrikanske stater var Angelique Umugwaneza træt, så hun tog hjem til Danmark for at finde et job. Men det gik ikke, og nu er hun tilbage i Afrika – denne gang i Mauretanien.

Angelique Umugwaneza har arbejdet i Afrika, lige siden hun fik sin kandidateksamen i statskundskab. Men i juli sidste år kom hun tilbage til Danmark, fordi hun efter fem år ude håbede på at få et job herhjemme. 

Hvorfor ville du gerne hjem?

”Jeg var bare træt. Jeg havde ikke lyst til at være på farten mere. De områder, jeg har været udstationeret i, har været præget af megen uro. Jeg ville gerne opleve at kunne bo i min egen lejlighed, gå ned i Netto og tage en vare fra hylden uden at være bange for at blive syg.”

Hun regnede ikke med, at det ville blive svært at finde et job. Og hun havde nogle kriterier, som det nye job gerne skulle opfylde. Et af dem var, at det ikke skulle være i Afrika.

”Jeg vidste godt, at hvis jeg søgte til Afrika igen, ville jeg sikkert få et job. Men jeg gik bare og drømte om et almindeligt liv enten i København eller i det mindste i en anden hovedstad i Europa – men det viste sig at være en umulig opgave.”

Ud igen

Angelique Umugwaneza sendte en masse ansøgninger til jobs, som hun mente, hun var kvalificeret til. Hun havde også fat i gamle kontakter, som hun tidligere havde været udstationeret med, men når det gælder et job i Danmark, var det måske ikke det stærkeste netværk, erfarede hun.

”I starten undrede jeg mig over, hvor få samtaler jeg kom til, men så begyndte jeg at føle mig heldig, hvis jeg overhovedet kom til en samtale.”

Og så ændrede hun strategi – hun slækkede også på sine kriterier for et nyt job.

”Jeg ville bare ikke være ledig i lang tid. Det var spild af mig selv, og så tænkte jeg, at det var på tide at søge ud igen.”

Hvordan havde du det med den beslutning?

”Først så jeg det som en falliterklæring. Men så tænkte jeg, at det vigtigste er at arbejde og gøre nytte. Jeg ser det som en ny mulighed. Det giver mig en fornemmelse af at være til, når jeg er med til at flytte noget – og det må veje tungere end at arbejde i Danmark.”

Hun meldte sig også ud af dagpengesystemet.

”Jeg tænkte: 'Nu søger jeg job på mine egne vilkår – og kun der, hvor jeg tænker, at der kan komme noget ud af det.' For jobkonsulenternes taktik virkede ikke.”

Taktikken virkede. Hun landede to jobs nærmest samtidig – det ene via gamle kontakter og det andet via et stillingsopslag. Hun har for en kort bemærkning været i Mali for Dansk Røde Kors, og i skrivende stund er der afgang til Mauretanien i morgen. Angelique Umugwaneza er blevet ansat af Udenrigsministeriet, men udlånt som konsulent på et regionalt EU-krisestyringsprojekt med base i Mauretanien.

Forhåbentlig hjem igen

Til forskel for de tidligere udstationeringer skal Angelique Umugwaneza denne gang have sin egen bolig – helt alene, og det glæder hun sig rigtig meget til.”Alle de andre steder, jeg har været udstationeret, har jeg boet sammen med andre kollegaer – fx i en stor villa, fordi sikkerhedsniveauet har været meget højt. For hvis der skulle ske noget, og vi hurtigt skulle af sted, var det nemmere, hvis vi boede sammen. Derudover har der også været civile og væbnede vagter, og det var også nemmere for dem, hvis folk boede samlet.”

Har du helt afskrevet et job i Danmark?

”Det må være et fremtidigt projekt. Nu lægger jeg bare vægt på, at jeg har fået et job – et spændende job. Men de her kontrakter er altid midlertidige. Jeg tager af sted 12 måneder ad gangen med mulighed for forlængelse. Men denne gang tror jeg ikke, at jeg bliver i mere end to-tre år – så må jeg prøve i Danmark igen.”

Kommentarer

Anne Petersen

21.06.2019 kl. 15.50

Det giver ikke point at have arbejdet uden for Danmarks grænser.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.