Klimakamp på jobbet

Godt arbejdsmiljø vinder over grøn profil, når vi er på jobjagt

04-06-2019
1 min.
De store samfundsspørgsmål kommer ofte i anden række, når vi kigger os om efter et nyt job, siger arbejdsmarkedsforsker. Illustration: Helena Davidsson Neppelberg

Arbejdsgiverens omtanke for klimaet vejer ikke nær så tungt som arbejdsmiljøet, når vi kigger efter et nyt job. Men det er ikke det samme som, at vi ikke ønsker os grønne arbejdsgivere.

Et godt arbejdsmiljø er dét forhold, som flest danskerne synes er vigtigt hos en arbejdsgiver, hvis de skal søge nyt job i morgen. Omvendt hører miljø og bæredygtighed til de egenskaber hos en ny arbejdsgiver, som færrest finder vigtigt.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse gennemført af Norstat for Djøf med svar fra 2.000 repræsentativt udvalgte danskere mellem 25 og 65 år.

439 af svarene kommer fra akademikere, og de ligger stort set på linje med danskerne samlet. Meningsfyldte arbejdsopgaver, et godt arbejdsmiljø og en god balance mellem arbejdsliv og privatliv ligger øverst hos dem. Miljø og bæredygtighed ligger i bunden, når forholdene hos en ny arbejdsgiver rangeres efter andelen, som finder dem vigtige.

Nære ting tæller mest

Centerleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet, Søren Kaj Andersen, mener dog ikke, at man nødvendigvis kan tage undersøgelsen til indtægt for, at danskerne vurderer miljø og bæredygtighed lavt.

“Det er de nære ting, som spiller den store rolle, når man skal finde nyt arbejde, mens de store samfundsspørgsmål kommer i anden række.”Men samtidig lægger mange deltagere vægt på, at de kan stå inde for produktet og ydelsen, og at arbejdsgiveren handler etisk forsvarligt, pointerer han.

“Det er værdier, som for de fleste danskere indbefatter, at man også tager hensyn til miljøet.”

Ville veksle stort lønhop til mere miljø

Danskerne er også blevet spurgt om, hvor meget en betydelig lønstigning ved jobskiftet tæller i forhold til samfundsorienterede værdier, herunder miljøhensyn, hos en ny arbejdsgiver.

Her mener et flertal, at samfundsorienterede værdier er meget mere vigtige, mere vigtige eller lige så vigtige som at få en betydelig lønstigning.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.