Alder

Chefer: 60-årige er mere produktive end 30-årige

24.6.2019

af

Illustration Janos Levente/Shutterstock

Illustration Janos Levente/Shutterstock

Du peaker omkring de 40 år, når det gælder produktivitet på jobbet, lyder det fra cheferne i et svensk studie. Men det går kun en anelse ned med produktiviteten derefter. Og som senior opfattes du som mere produktiv end en juniormedarbejder.

Medarbejdere i 20-årsalderen anses som de mindst produktive på arbejdspladsen. Mens en person i 40erne opleves som den mest produktive. Derefter går det en smule nedad igen.

Men en 60-årig bliver anset som mere produktiv end både medarbejdere i 20erne og i 30erne.

Det viser en undersøgelse fra det svenske institut for arbejdsmarkeds- og uddannelsesevaluering IFAU.

Deres resultater stammer fra en spørgeskemaundersøgelse, som 1.400 rekrutteringsansvarlige fra virksomheder med mindst 50 ansatte har svaret på.

Deltagerne svarede på, hvordan de opfatter produktiviteten og ansættelsesomkostningerne hos en potentiel ansøger. Med produktivitet menes blandt andet den ansattes drive og initiativ, vedkommendes evne til at være selvkørende, deres faglige niveau og deres lederegenskaber.

Lignende dansk undersøgelse

Dansk Industri undersøgte samme spørgsmål for halvandet år siden, efter at de økonomiske vismænd havde peget på, at flere ældre på arbejdsmarkedet kunne være med til at trække produktiviteten ned.

Resultaterne fra DI-undersøgelsen flugter meget godt med de svenske. Dog ser man i DI’s analyse kun en meget begrænset nedgang i produktiviteten hos de 50-60-årige. Kurven begynder nærmere at flade ud, sige direktør i DI Kent Damsgaard.

”Vi kan hverken se i vores tal eller i den dialog, vi har med vores medlemsvirksomheder, at der skulle være en tydelig aftagende produktivitet.”

Seniorerne er deres penge værd

Men ellers ser Kent Damsgaard de samme tendenser, som svenskerne har fundet frem til.

”Det er rigtigt, at når du når op omkring sidst i 40'erne, begynder produktiviteten at flade ud, mens den stiger ret kraftigt i begyndelsen af arbejdslivet.”

Og det giver ganske god mening, siger han.

”Det er jo klart, at der er en læring i at være på arbejdsmarkedet, så du får hele tiden bygget kompetencer på, og derfor stiger produktiviteten over årene – men altså i særlig høj grad i starten.”

DI har målt produktiviteten i de forskellige aldersgrupper ved at kigge på lønniveauet for de forskellige aldersgrupper.

Men kan løn virkelig give et sandfærdigt billede af produktiviteten – det er vel alt andet lige nemmere at give folk mere i løn end at sænke deres løn?

”Der kan selvfølgelig godt være noget træghed i tilpasningen. Men hvis man skulle give en løn, der ikke svarede til produktiviteten, ville der ikke være så stor en efterspørgsel efter at ansætte og fastholde seniorerne. Seniorerne er også i job i længere tid og omfang end før – de er i den grad efterspurgt på arbejdsmarkedet, og det ville de jo ikke være, hvis ikke de kunne honorere en højere løn og løfte nogle komplekse opgaver,” siger Kent Damsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Kirsten
4 år siden
Det handler meget mere om trivsel og arbejdsglæde. Tag godt imod de unge, giv plads til de erfarne ældre - anerkend hinanden og og styrke samarbejdet!
Christian Melgaard
4 år siden
Naturligvis bringer alderen en række fordele, som unge af gode grunde ikke har: Først og fremmest erfaring, som kommer af lang tid på jobmarkedet, men dernæst også den ro, der følger af ikke længere at "stå for foden af bjerget" med udsigt til en lang opstigning.