Arbejdsmiljø

Stress-tænketank: 'ForældreIntra er ikke problemet'

28-05-2019
2 min.
Psykolog Yun Ladegaard og resten af forskerne bag tænketanken Bæredygtigt Arbejdsliv præsenterer ni anbefalinger til at tackle stress på arbejdet.  Foto: Kamilla Krøier

En ny stress-tænketank udsender i dag ni anbefalinger til at tackle stress på jobbet. 'Hvis debatten stopper ved ForældreIntra, så har regeringens stresspanel skadet debatten," lyder det fra en af forskerne bag.

’Luk ForældreIntra/aflys Aula’.

Sådan lød en af anbefalingerne fra Det Nationale Stresspanel, som i begyndelsen af året gav regeringen sine anbefalinger til, hvordan man undgår, at flere danskere rammes af stress. Nu er stress-tænketanken Bæredygtigt Arbejdsliv klar med ni alternative anbefalinger til at bekæmpe stress.

Regeringens panel bestod af medlemmer som bl.a. læge og debattør Imran Rashid, hjerneforsker Peter Lund Madsen og sociolog Anette Prehn. Men der var ingen stressforskere iblandt. Og det mødte kritik fra adskillige stressforskere. Som reaktion etablerede en gruppe af forskerne tænketanken Bæredygtigt Arbejdsliv, som i denne uge er kommet med deres egne anbefalinger, som du kan læse i bunden af artiklen.

”Vi føler, at det her emne er lidt for voldsomt til, at det ikke skal tages seriøst. Dermed ikke sagt, at stresspanelet ikke har taget det seriøst, men de har også være bundet på hænder og fødder,” siger et af tænketankens medlemmer, Anders Raastrup Kristensen, der er konsulent, ekstern lektor ved CBS og forfatter til bl.a. ’Det grænseløse arbejdsliv’.

Han peger desuden på, at stresspanelets anbefalinger handlede meget lidt om arbejdslivet. Og mange stressproblematikker er knyttet til arbejdslivet, fortæller Anders Raastrup Kristensen. 

Tænketanken tæller otte eksperter, der alle har skrevet ph.d. inden for stressområdet, og som i dag bl.a. arbejder ved universiteter, har egen konsulentvirksomhed eller arbejder som psykolog. De har arbejdet med anbefalingerne i deres fritid og har ikke fået nogle eksterne midler for det, fortæller Anders Raastrup Kristensen.

”Det her er ikke et promoveringsprojekt. Vi har alle lavet forskning for offentlige midler, så arbejdet med anbefalingerne handler om at give noget tilbage og få bredt vores viden ud,” siger han.  

Forskning er vigtigt

På trods af forskellige kommissioner, udvalg og paneler, der har set på stress og psykisk arbejdsmiljø, lader det ikke til, at der for alvor er sket en positiv udvikling. Så nytter det overhovedet noget at komme med nye anbefalinger?

Det mener psykolog, forsker ved Center for Psykisk Sundhedsfremme på Københavns Universitet og medlem af Bæredygtigt Arbejdsliv, Yun Ladegaard. Hun mener, at der er behov for at forskningen får en mere fremtrædende rolle i den offentlige debat om stress, end den har i dag.”Forskningen er vigtig, fordi den sikrer, at vi drøfter perspektiver, som vi ved noget om. Vi ville gerne komme med anbefalinger, der faktisk er underbygget i forskningen. Når virksomheder fx skal beslutte, hvordan de håndterer sygemeldinger, er det afgørende, at de gør det med udgangspunkt i den forskning, der findes på området,” siger Yun Ladegaard.

Mener du så, at stresspanelet, der jo ikke havde nogle stressforskere, ligefrem har skadet debatten?

”Jeg vil sige, at panelet havde flere folk, der arbejdede med teknologiforståelse og digitalisering. Det betød blandt andet, at der ikke var særligt stort fokus på arbejdslivet. Jeg håber, der er mod på at diskutere de ting, for hvis debatten stopper ved ForældreIntra, så har regeringens stresspanel skadet debatten,” siger Yun Ladegaard.

Her kan du læse tænketankens ni anbefalinger til, hvordan man kan tackle stressproblematikken på arbejdspladserne.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.