Global karriere

6 nyttige tips: Sådan får du job i udlandet

6.5.2019

af

Foto: Hamada Elrasam/Redux

Foto: Hamada Elrasam/Redux

Der er masser af spændende job uden for den danske andedam. Men vil du arbejde i udlandet, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Vi har samlet en guide til besværlighederne.

For mange er en udlandskarriere en drøm. Og det er bestemt også tilfældet for djøferne. Det fortæller chefkonsulent i Djøf, Lone Rank. Hun rådgiver til dagligt medlemmer, der søger en udlandskarriere, eller som er på vej hjem fra én.

Og hvis du står og leder efter dit næste job og kan mærke, at Hong Kong eller Harare hiver mere i dig end Holstebro, kan du følge Lone Ranks gode råd.

1. Overvej, hvad du vil og kan

Det er altid en god idé at reflektere over sit liv og arbejde, men det er særlig vigtigt, hvis du vil arbejde i udlandet, fortæller Lone Rank. Først er man nødt til at finde ud, hvem man selv er. Hvad er det, jeg kan, og hvad er det, jeg vil? Og tænk gerne tre og fem år frem. Det er en refleksionsopgave, man er forpligtet til, siger hun.

2. Er du alene eller med familie?

Det er nemmere at rykke et enmandstelt end et villatelt, siger Lone Rank. Med andre ord: Mobiliteten er ofte højere, når du rejser alene ud. Det betyder dog ikke, at du ikke kan udleve din udlandsdrøm, hvis du vil have kæreste eller familie med – men det er en langt større opgave, der skal planlægges grundigere.

3. Udlandet er ikke et land

Når du har reflekteret over, hvad du vil og kan, kan du begynde at indstille den geografiske linse. Udlandet er nemlig ikke et land. Derfor er det vigtigt at præcisere, hvor du vil hen. Og det er ikke nok blot at ville til Tyskland, siger Lone Rank. Der er stor forskel på jobmuligheder i byer som Berlin, Stuttgart eller Frankfurt. Du er derfor nødt til sætte dig ind i det konkrete jobmarked. Når du søger via jobportaler som LinkedIn eller Monster Rank, er det desuden en god idé at ændre din geografiske placering i jobportalen – så får du tilbudt job i det område, du søger.

4. Start din internationale karriere i Danmark

Mange djøfere, der tager ud, er ansat i en dansk virksomhed eller afdeling først. Og der kan være en god fornuft i at kickstarte sin internationale karriere i Danmark, siger Lone Rank. Det giver en fordel, at man allerede har et lille stykke internationalt arbejdsrum, man kan prøve af.

5. Sæt dig ind i kulturen

Der er stor forskel på kulturen, alt efter hvor man vil hen, fortæller Lone Rank. I USA er det fx god stil at sende en kvittering efter en samtale. Sådan nogle små ting kan gøre en forskel, for man kan blive oplevet som uhøflig, hvis man ikke følger etiketten. Derudover er det altid en god idé at begynde at lære sproget, og hvorfor vente til man er taget af sted?

6. Ræk ud til udlandsdanskere

Hvis du vil have hjælp til alt fra praktiske til kulturelle spørgsmål, kan det være en rigtig god idé at række ud til udlandsdanskere. Der findes et hav af Linkedin-grupper i utallige byer, som man kan finde i ’Djøfere i udlandet’ på Djøfs hjemmeside. Desuden har Djøf også netværk i London, Bruxelles, Paris og New York, som man kan bruge. Ifølge Lone Rank ved udlandsdanskere, hvor svært det hele kan være. Derfor er de ofte gode og hurtige til at hjælpe med det mindste.

Så mange vil ud
  • 26 % af djøferne har overvejet aktivt at søge job i udlandet
  • De fleste vil til Storbritannien (39 %), men også USA/Canada (37 %) og Sverige (36 %) scorer højt
  • De vigtigste årsager til at søge et job i udlandet er personlig udvikling (67 %), international erfaring (63 %), kontakt til andre kulturer (57 %) og nye udfordringer (48 %)

Kilde: Djøf-undersøgelse, 2016

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet