Global karriere

"Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle blive ekspert i Mellemøsten"

06-05-2019
3 min.
Michael Schaadts vej på arbejde går over Nilen i speedbåd. Trafikken i Kairo har været svær at vænne sig til for den danske kontorchef i FN i Egypten. Foto: Hamada Elrasam/Redux

Han mødte sin kone i Afghanistan, fik børn i Jordan og pendler i dag over Nilen til jobbet som FN-kontorchef. Og snart skal Michael Schaadt fra Aabenraa starte forfra én gang til.

Overalt i verden myldrer folk hver dag på arbejde. For Michael Schaadt foregår det i en speedbåd tværs over Nilen. Som kontorchef for FN’s øverste leder i Egypten har han sammen med sin stab ansvaret for at koordinere FN’s overordnede arbejde i Egypten.

Han mangler ofte danske ord, når han taler om sit arbejde. Hvilket er forståeligt, når man tænker på, at han udelukkende taler engelsk på jobbet – men det afspejler også, at han i snart 15 år har haft sit arbejdsliv uden for Danmarks grænser.

Da vi taler med Michael Schaadt, er han ved at forberede FN’s generalsekretærs besøg. Det skal blandt andet besluttes, hvilke diskussioner generalsekretæren skal have med Egyptens præsident, udenrigsminister og landets øverste imam.

”Jeg havde aldrig troet, da jeg voksede op i Aabenraa, at det var det her, jeg skulle ende med at lave. Jeg havde en drøm om, at jeg skulle blive pædagog eller folkeskolelærer, eller – hvis det gik rigtig godt – ingeniør. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle blive ekspert inden for Mellemøsten.”

På en backpackertur i Sydøstasien begyndte Michael Schaadt at interessere sig for udenrigspolitik. Da han kom hjem, læste han udviklingsstudier og offentlig administration på Roskilde Universitet. Som studentermedhjælper arbejdede han i Udenrigsministeriet, og som nyudklækket kandidat fik han job i Norsk Flygtningehjælp. Han satte sig på en flyver til Pakistan, og siden er han ikke vendt hjem.

Foto: Hamada Elrasam/Redux
Store forandringer, små armbevægelser

Det er gået slag i slag, siger Michael Schaadt. Efter Pakistan fik han job i Afghanistan for FN. Her mødte han sin amerikanske kone, som også arbejder i FN-systemet. Hun fik arbejde på hovedkontoret i New York, og han fulgte med og skaffede sig også hurtigt et job.

Parret havde aftalt at skiftes til at søge job, og da det blev Michaels tur, søgte han tilbage til Mellemøsten. Han fik job i Jordan, hvor han skulle koordinere flygtningehjælp, efter at Syrien-krigen havde udløst en massiv indvandring af flygtninge over Jordans grænser. Parrets to børn, der i dag er 2 og 5 år, blev begge født i Jordan.

I 2016 landede Michael Schaadt og familien i Egypten. Et kæmpe land med over hundrede millioner indbyggere, som har været præget af revolution og arabisk forår. Og når man arbejder i et land som Egypten, er det vigtigt ikke at have for store armbevægelser, fortæller han.

”Vi arbejder inden for de områder, hvor vi kan have en konstruktiv dialog. Egypterne er et stolt folkefærd, som har gjort mange store ting i løbet af de sidste mange tusinde år. Det er ikke sådan, at FN-systemet skal komme og belære dem om ting, men det handler om, at vi skaber forandringer med mange små skridt.”Tilknytningen til Danmark er lille, men han kan da finde på at se tv-programmer som Bonderøven eller Alene i Vildmarken for at få genopfrisket det danske. Og så tager han hvert år statsborgerskabsprøven på politiken.dk. Sidste år var han på vippen, men i år gik det bedre.

Hans tid i Egypten er ved at være ved vejs ende, fortæller han. I maj skal han formentlig til Libanon – også i FN-regi. Børnene har indtil nu været for små til at beklage sig over de mange flytninger, men når de når en vis alder, flytter familien formentlig til New York og slår sig ned i en lidt længere periode. Pensionistdrømmen er en lejlighed i New York og København og et lille bondehus i Spanien. Men før det er der lige et par ture tilbage tværs over Nilen.

Foto: Hamada Elrasam/Redux

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.