Global karriere

"Når man kommer hjem fra Bruxelles, synes man, her er et meget homogent miljø"

08-05-2019
2 min.

Chefkonsulent i DI, Andreas Færgemann – her fanget ved en konference i Bruxelles om lastbiltransport på tværs af EU – kom hjem fra Bruxelles i efteråret 2017.

Privatfoto

Andreas Færgemann har boet og arbejdet som udsendt embedsmand i Bruxelles i knap 10 år. Han vendte aldrig hjem til sit ministerium igen, men fik et job i det private, hvor han kunne bruge sit netværk i EU-systemet maksimalt. Han savner dog stadig det internationale miljø i smeltediglen Bruxelles.

Andreas Færgemann, cand.scient.pol. fra 2004 og chefkonsulent i DI, kom i efteråret 2017 hjem fra knap 10 år som udsendt embedsmand fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet – først på EU-repræsentationen som attaché og siden i EU-Kommissionen som national ekspert.

Han er ekspert i transportkorridorer og infrastruktur på tværs af EU, men vendte ikke tilbage til sit gamle ministerium. For der dukkede et pletskud af et jobopslag op fra den del af Dansk Industri, der hedder DI Transport.

"Jeg er mit gamle ministerium meget taknemmelig for årene i Bruxelles. Men i DI lå der bare en forfremmelse og et meget spændende job klar til mig, hvor jeg fortsat kunne bruge hele mit Bruxelles-netværk intensivt. I ministeriet var det mere uklart, hvor jeg ville lande og på hvilket niveau."

Danmark er meget homogent

Det var samtidig det helt rigtige tidspunkt for ham at springe videre til det private. Men derfor var det alligevel svært at komme hjem.

"Meget svært. Bruxelles er en smeltedigel af mennesker og sprog, og for mig var det meget stimulerende at leve i det internationale expat-miljø. Når man kommer hjem, synes man, her er et meget homogent miljø."

Og folk går hjem, når arbejdsdagen er slut. I Bruxelles foregår der også meget både formelt og uformelt efter arbejdstid.

"Meget af det, man bruger professionelt, får man ved at mødes med folk på mere uformel basis. Det er der meget lidt af herhjemme."

Udsendte skal stille krav

Man bliver selvkørende af at arbejde i Bruxelles, og det er en af grundene til, at det er svært at komme hjem, siger han.

"Man vokser voldsomt af at være ude, og det er langtfra sikkert, at det bliver matchet, når man vender retur. Det gør det i mit nye job i DI, men det havde nok været sværere på Slotsholmen. Dér risikerer man at blive en forsvunden fuldmægtig."Mens man er ude, skal man selv være aktiv i forhold til at holde kontakten med sit ministerium – og stille krav den anden vej om at blive set og mødt. Men Slotsholmen skal helt generelt blive bedre til at få folk hjem igen, og der er heldigvis kommet meget mere fokus på det nu, siger han.

Fra dansk side gør vi stadig alt for lidt for at få folk af sted sammenlignet med mange af de andre EU-lande, mener han.

"Vi får alt, alt for få igennem concoursen (EU's ansættelsesprøve, red.), og vi presser ikke nok på for at få danskere ansat i EU på andre måder end gennem den for danskere så besværlige concours – hvad der jo rent faktisk kan lade sig gøre. Vi burde også have flere danskere ansat i FN."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.