Global karriere

”Hvis jeg havde vidst, hvor svært det ville blive at flytte ud, havde jeg måske ikke gjort det”

6.5.2019

af

Foto: Tarina Rodriquez/Redux

Foto: Tarina Rodriquez/Redux

Jesper Cederkvist har siden 2005 arbejdet og boet i Panama. Det har været udfordrende – og ikke kun fordi det er fuldstændig umuligt at opdrive saltlakrids i Panama City.

I 1999 mødte Jesper Cederkvist Victoria over internettet. De spillede backgammon mod hinanden, og det udviklede sig til et venskab. I 2005 blev de gift, og Jesper flyttede til Panama. I dag arbejder de tæt sammen i konsulentvirksomheden, Berg Associates.

Selvom Jesper Cederkvist er glad for at arbejde i Panama, var skiftet ikke uden startvanskeligheder. Han er uddannet jurist fra Københavns Universitet og havde i Danmark arbejdet for Københavns Kommune og som politisk konsulent i Danske Regioner, Lægeforeningen og Ældre Sagen. Det var en klassisk Djøf-karriere, som viste sig svær at oversætte til det panamanske jobmarked.

”På mange områder er man jo blank, når man kommer herover. Det er enormt svært at oversætte et dansk CV til en kultur, der er helt fremmed. I Panama er der ikke mange eksempler på NGO’er med professionelle sekretariater og en god håndfuld djøfere. Hvis du siger, at du har været politisk konsulent i en organisation, der arbejder for ældres vilkår, skal du være virkelig god til at forklare det. Ellers er det første indtryk, folk får, at det er noget velgørende.”

Han havde drømt om at arbejde i udlandet, da han var yngre, men det var snarere USA eller et europæisk land, han havde tænkt på. Det var heller ikke ligefrem en fordel, at han ikke kunne tale spansk, da han kom til Panama. Og så har han også et mindre, men synligt fysisk handicap, der påvirker funktion i arme, hænder og ben.

”Det var yderligere en udfordring, for man er ikke vant til at se sådan en som mig med akademisk uddannelse og jakkesæt i Panama. Der har jeg skullet bryde nogle mønstre.”

De seneste seks år har Jesper Cederkvist arbejdet sammen med sin kone, Victoria. ”Jeg tænker, at vi må udgøre et rimelig stærkt hold, når vi er i stand til dét,” siger han.
Foto: Tarina Rodriguez/Redux
Forebygger hvidvask

Han havde forberedt sig på det panamanske arbejdsmarked ved forinden at holde møder med folk fra FN-organisationer og NGO-miljøet, og han havde egentlig håbet at få job i FN-systemet. Men det var ikke nemt, og i de første par år i Panama overvejede parret at tage til Danmark.

Det var stædighed, der gjorde, at de blev hængende, forklarer Jesper Cederkvist. Han startede selv et konsulentbureau, som bl.a. lavede politiske analyser og CSR-rådgivning.

I 2013 slog han i arbejdsmæssig forstand formelt pjalterne sammen med sin kone, Victoria. Hun havde konsulentvirksomheden Berg Associates og var blandt andet ekspert inden for forebyggelse af hvidvask.

Sammen rådgiver de både private virksomheder, offentlige myndigheder og FN-organisationer med alt fra netop hvidvaskforebyggelse til CSR og politiske analyser. Det sidste halve år har Berg Associates arbejdet sammen med den danske virksomhed Area9 om at udvikle et e-learning-kursus til panamanske banker.

Forebyggelse af hvidvask er et område, Jesper Cederkvist vidste lige så lidt om som spansk, da han flyttede til Panama. Men han har også en god læremester, som han siger, og indtil videre har det kun været godt at være arbejde så tæt sammen med sin hustru.

”Jeg tænker, at vi må udgøre et rimelig stærkt hold, når vi er i stand til dét.”

Jesper Cederkvists guide til Panama
  • Mit yndlingssted i byen: ”Den gamle bydel, Casco Viejo, som er bygget i spansk kolonistil og er blevet renoveret i løbet af de sidste 15-20 år. Og jeg er stadig fuld af benovelse, hver gang jeg ser Panamakanalen og er tæt på kæmpeskibe, der bliver navigeret igennem sluserne med centimeternøjagtig præcision.“
  • Det bedste ved at arbejde i Panama: ”Panama er meget internationalt orienteret. Der er mange firmaer og internationale organisationer (bl.a. FN), som har deres regionale hovedkvarterer i Panama. Og så har landet oplevet stor økonomisk vækst siden 1990’erne.”
  • Det værste ved at arbejde i Panama: ”Det skulle da lige være, at det er umuligt at opdrive saltlakrids.”
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet