FV19

Djøf og FOA til politikerne: Stop jeres reform-amok

29.5.2019

af

Foto: Jørgen True

Foto: Jørgen True

Stop jeres reform-amok, drop de årlige to-procents besparelser og sæt et loft over brugen af konsulenter. Sådan lyder tre af ni råd i et fælles udspil fra FOA og Djøf til det nye Folketing.

Velfærden i Danmark slår sprækker. Mere end 10 år med reform-speederen i bund har slidt de offentligt ansatte. Grønthøsteren, som hvert år høvler to procent af bevillingerne, har efterladt for få midler tilbage til kernevelfærden. Og så er ting kørt af sporet, fordi de, som står med ansvaret ude hos borgerne, ikke blev spurgt, alt imens konsulenter i hobetal blev købt ind til at drive reformerne og forandringerne igennem.

Det er budskabet i et fælles opråb fra til det kommende Folketing fra Djøf og FOA, Forbundet af Offentligt Ansatte, hvis 150.000 medlemmer tæller bl.a. landets 90.000 sosu-assistenter.

De to forbund kalder udspillet for 'De 9 velfærdsdogmer'. Se de ni dogmer i kort form under artiklen.

Dogmerne har ligget klar i skuffen til at blive skudt af sted under valgkampen, og Djøf og FOA tager også på valgturné sammen og holder valgfest sammen på valgaftenen i Blox, arkitektur- og designcenteret på Københavns havnefront.

FOA-formand: Vi skal have djøferne væk fra skrivebordene

FOA har normalt ikke hørt til djøfernes varmeste venner. FOA har ofte kritiseret djøferne for at 'djøfisere' velfærdsstaten med et tidrøvende New Public Management-kontrolregime. Men Mona Striib, formand for FOA, siger, at det giver mening at gå sammen med Djøf om denne valgalliance.

"Det farlige er, hvis vi fortsætter ad den bane, hvor djøferne sidder inde bag et skrivebord og udfylder regneark, som ikke passer til virkeligheden ude på arbejdspladserne. Vi skal bruge hinanden til at få øje på, hvordan vi kommer i mål med at løfte velfærdsopgaven i fremtiden. For det har vi en voldsom stor udfordring med."

Så I går sammen med Djøf, fordi djøferne sidder så strategisk placeret?

"Præcis. Det er rigtig vigtigt at få bragt forståelse for virkeligheden hos dem, som skal vejlede politikerne. Vi er fx glade for, at Djøf har opdaget, at hvis en reform skal virke, må man inddrage medarbejderne og de lokale ledere, før man beslutter sig," siger Mona Striib.

Djøf-formand: 10 års reformer har slidt de offentligt ansatte

Djøfs formand Henning Thiesen siger, at der er en god grund til at gå sammen med FOA.

"Vi kan sagtens finde uenigheder, men Mona og jeg er enige om, at nu koncentrerer vi os om dét, vi er enige om. Og dét er, at de offentlige ansatte efter mere end ti års reformarbejde efter nogenlunde samme skabelon er hårdt spændt for. Vi har haft så mange reformer så tæt efter hinanden, at prisen nogle steder har været for høj. Der er brug for nytænkning."

Nu er djøfere, i hvert fald cheferne, jo rådgivere for politikerne. Så skulle du ikke tale med dine kolleger i Djøf Offentlige Chefer om reform-tempoet?

"Det gør jeg skam også. Men det er nu engang sådan i vores demokrati, at det er politikerne, der træffer beslutningerne, ikke embedsværket. Danmark har en af verdens bedste offentlige sektorer. Vi er ikke imod reformer. Men vi vil få en endnu bedre offentlig sektor både for borgerne og de ansatte, hvis vi lavede reformer med mere omtanke og ro til implementeringen," siger Henning Thiesen.

FOA og Djøf: Drop retorik om kolde og varme hænder

Mona Striib og Henning Thiesen har sammen besøgt flere arbejdspladser for at fortælle om de ni velfærdsdogmer. De har bl.a. været på Kofoeds Skole og i denne uge i Psykiatrien Region Sjælland i Slagelse

Henning Thiesen, man kunne få den kætteriske tanke, at det her samarbejde er strategi, for så går FOA ikke ud i valgkampen og kræver færre djøfere og flere 'varme hænder'?

"Det er ikke strategi! Det er, fordi det her er vigtigt. Uanset om du arbejder med pleje eller paragraffer, arbejder du for velfærdsstaten og er ekspert på den, fordi du kender dens vilkår indefra. FOA og vi har den fælles pointe, at der ikke er noget, der hedder kolde eller varme hænder. Vi er velfærdshænder."

Mona Striib siger:

"Vi skal holde op med den debat om de varme og de kolde hænder. Vi kan ikke undvære hinanden, men skal bruge hinandens fagligheder til sammen at tænke klogt om at komme af med grønthøster-metoden og de forhastede reformer."

Konsulenter eller sosu-assistenter

Et af FOA og Djøfs ni velfærdsdogmer er, at der skal indføres et loft over eksterne konsulenter til reformprocesser.

Mette Frederiksen (S) overhalede dem dog indenom midt i valgkampen og meldte ud, at hun vil spare tre mia. kr. i stat og kommunerne på eksterne konsulenter og flytte dem over til 'kernevelfærden'.

Lyder det regnskab ikke som et valgløfte om færre djøf-timer og flere fx FOA-timer?

"Det spørgsmål vil jeg ikke forholde mig til. Djøf er partipolitisk uafhængig, og jeg vil ikke inddrages i valgkampen ved at kommentere partiers forslag. Det vil ikke være rimeligt," siger Henning Thiesen.

Thiesen: Nej, vi politiserer ikke

Djøf er politisk uafhængig – politiserer du ikke og kræver en større offentlig sektor, jævnfør jeres krav om stop for to-procent-grønthøsteren?

"Bortset fra uddannelsessektoren, som vi mener skal være større, har Djøf som princip ingen holdning til, hvor stor den offentlige sektor skal være i Danmark," siger han.

"Men vi ønsker en offentlig sektor, som rent faktisk har ressourcer til at udføre de opgaver, som politikerne ønsker prioriteret. Man kan ikke blive ved med år for år at forvente, at medarbejderne bare kan løse flere opgaver ved at løbe endnu hurtigere."

Hejser I et nødflag?

"Nej, men vi skulle gerne blive ved med at have en af verdens mest velfungerende offentlige sektorer i verden. Derfor siger FOA og vi til det kommende Folketing, røde som blå: Tiden er inde til at tænke nyt. Det er det, de ni velfærdsdogmer er et bud på."

Nu håber Mona Striib og Henning Thiesen blot, at det nye Folketing vil høre efter. 

De 9 velfærdsdogmer

Slip foden fra reformspeederen

Gode reformer kræver ro og ressourcer. Derfor:

1. Indfør et loft for konsulenter til reformprocesser. Husk, hvad der skete i SKAT.

2. Indfør risikovurderinger af reformer. Sparer fælleskassen 300 mio. kr.? Eller mister den i virkeligheden 100 mio. kr.?

3. Test reformidéer. Prøv reformer af ude på arbejdspladser først, ligesom før piloter går i luften med en ny motor.

 

Stop grønthøsteren

Der er for få mennesker til kernevelfærden. Derfor:

4. Slut med grønthøsteren. Hvis politikerne vil spare to pct. om året, må de anvise, hvad der skal laves mindre af.

5. Sælg ikke skindet, før bjørnen er skudt. Besparelser er ikke besparelser, før de er realiseret.

6. Lav et 'Råd for reformrisiko'. Holdt reformerne, hvad de lovede?

 

Inddrag hverdagens velfærdseksperter

Det er her den borgernære velfærd udvikles. Derfor:

7. Lav 'Ekspertpaneler for velfærd'. Før en reform besluttes, så lad medarbejdere og lokale ledere trykprøve idéen.

8. Lav forenklingsLABs. Omdan fx 2-3 plejehjem til et forenklingslaboratorier for en periode og lad forskere samle op.

9. Styrk arbejdsfællesskaberne. Lav forpligtende arbejdsfællesskaber, så faggrupper i højere grad samles om opgaverne.

Kilde: 'De 9 velfærdsdogmer'. FOA og Djøf, maj 2019 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet