Leder

Rygrad i retssamfundet

05-04-2019
2 min.
Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat. Foto: Djøf

Advokaterne er et helt uundværligt led i et demokratisk retssamfund, skriver Mathias Krarup i denne måneds leder.

Djøfs strategi ’Form Fremtiden’ sætter retning for Djøfs indsats de kommende år. Ud over at Djøf til stadighed skal være i øjenhøjde med medlemmerne og sikre moderne og tidssvarende tilbud i en stadig mere digitaliseret verden, skal vi også række ud til det samfund, vi er en central del af.

Vi skal bidrage til at udvikle samfundet. Få forskelligheder til at mødes. Bygge bro. Stå vagt om det demokratiske retssamfund. Mangfoldigheden og sammenhængskraften. At få samfundet til at finde sammen.

Her spiller advokaterne også en central rolle. Men ligesom djøferne i den offentlige sektor ofte bliver skældt ud for at bureaukratisere og besværliggøre arbejdet for borgerne og andre faggrupper, ser vi desværre også mange negative historier om arbejdet i advokatsektoren. Advokaternes etik og moral er rykket langt op på den politiske dagsorden.

Særligt i og op til et valgår ser vi ofte eksempler på, at politikerne forsøger at høste billige point på bekostning af advokatstanden. Vi er en stand, der er nem at hade og nem at udstille, når enkelte brodne kar desværre får lov at tegne billedet af arbejdet i hele advokatsektoren.

Sådanne sager giver altid anledning til at overveje, om reglerne er gode nok. Om vi som advokater – eller djøfere – optræder med tilstrækkeligt blik for, hvordan vores ageren påvirker andre. Advokater er allerede i dag underlagt et af de skrappeste regelsæt for noget fag i Danmark, men vi skal selvfølgelig hele tiden sikre os, at reglerne lever op til samfundets normer, i takt med at de udvikler sig.Men det må ikke fjerne fokus fra den grundlæggende positive historie: At advokaterne er et helt uundværligt led i et demokratisk retssamfund, der bidrager til at sikre retssikkerheden for borgere og virksomheder. Det hører også med til billedet, at mange advokater i dag laver en masse pro bono arbejde, hvor vi uden betaling sikrer, at ubemidlede borgere eller foreninger kan få professionel bistand til at få ført deres sager.

Det nytter ikke at beklage, at omverden ikke forstår os. Forståelsen skal komme fra vores egne gerninger. Jeg tror, at vi skal blive endnu bedre til at få fortalt de gode historier om, hvordan advokater – djøfere i det hele taget – hver dag gør en aktiv indsats for, at vi får et lidt bedre samfund. For vi har heldigvis et stærkt grundlag for at få ændret billedet af, hvem vi er, og hvordan vi arbejder.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.