Arbejdspres

Chefer går hjem med sort samvittighed

29-04-2019
3 min.
Tid er en meget knap ressource for de kommunale ledere, der ofte har vanskeligt ved at nå deres opgaver. Foto: TijanaM/Shutterstock

Skyldfølelsen trives på direktørgangene i kommunerne, fordi cheferne ikke når alt det, de gerne vil – selvom de arbejder mange timer. En kommunaldirektør i Djøf Offentlige Chefers bestyrelse vil dog hellere have anerkendelse end gøres til offer.

Hvor ofte har du dårlig samvittighed eller skyldfølelse over, at der er opgaver, du ikke når på arbejdet?

Det har hver anden af de kommunale chefer og direktører mindst en gang om ugen, og 17 pct. har det dagligt. Det viser en rundspørge fra bladet Kommunen med svar fra 341 kommunale chefer og direktører.

Det er en høj procentdel, siger seniorstressforsker, dr.med. Bo Netterstrøm til Kommunen.

Dårlig samvittighed er ikke det samme som stress, men det kan være en trædesten på vejen til stress, siger han til bladet. Problemet er tid, mener han: Cheferne kan ikke nå det hele, selvom de så gerne vil.

Djøf-topchef: Hellere mere anerkendelse end offerstempel

Bjarne Pedersen, kommunaldirektør i Rudersdal Kommune og medlem af bestyrelsen for Offentlige Chefer i Djøf, synes dog, at tingene trækkes hårdt op, når det nærmest lyder, som om alle kommunale chefer går rundt med sort samvittighed.

Han siger til Djøfbladet, at offentlige chefer tager et stort ansvar på sig, er meget samvittighedsfulde og har stærke ambitioner om at gøre en god indsats. Derfor vil de typisk svare på den slags spørgsmål, som Kommunen har stillet, at de gerne vil nå mere, end de gør.

"Det må ikke forveksles med stress og dårlige arbejdsvilkår. De fleste chefer er stolte og glade for deres arbejde og trives med en travl hverdag," påpeger han.

"De har mere brug for anerkendelse for deres indsats end bekymringer om deres ve og vel. Vi er ikke ofre for et dårligt arbejdsmiljø, men i en travl hverdag vil der altid være brug for opmærksomhed på arbejdsbyrden og forståelse for, at det er nødvendigt at prioritere mellem opgaverne.”

Tal fra Djøf: De er stressede i hverdagen

At kommunale Djøf-chefer vitterlig har travlt, kan man se på spritnye tal fra Djøfs arbejdslivsundersøgelse – en spørgeskemaundersøgelse blandt erhvervsaktive djøfere, som Djøf har gennemført hvert andet år siden 2012.

Tallene viser, at 45 pct. af cheferne i cheflaget under topcheferne i kommunerne beskriver sig selv som stressede i hverdagen i høj eller nogen grad.

Men det fremgår også, at Bjarne Pedersen har ret i, at cheferne trives i deres travle hverdag. Knap 80 pct. af dem siger nemlig, at de alt i alt er 'meget tilfredse' eller 'tilfredse' med deres job. Kun 10 pct. er 'meget utilfredse' eller 'utilfredse'. De er dermed mere tilfredse med deres job end de almindelige djøf-medarbejdere i kommunerne.

Forskere: De har arbejde med hjem hver eneste weekend

Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA (nu fusioneret med SFI til VIVE), spurgte i 2016 de offentlige topledere om deres arbejdsvilkår. Svarprocenten var tårnhøj, og konklusionen lød bl.a., at de kommunale topchefers arbejdsuge i gennemsnit løb op i 53 timer.

Som en kommunaldirektør i undersøgelsen beskrev sin arbejdsuge: Omkring ni timer fra mandag til torsdag og lidt kortere fredag og så typisk fire timer om søndagen til at forberede næste uge.

Til sammenligning var en departementschefs gennemsnitlige weekendration to timer lørdag og fire en halv time om søndagen. Fire ud af ti departementschefer lagde otte timer eller mere i weekenden.

'Du skal have et godt sovehjerte'

58 pct. af de kommunale topledere mente dengang, at arbejdspresset var blevet meget større. Derimod havde departementscheferne i højere grad oplevet et stabilt (højt) arbejdspres over tid.Arbejdspresset får dog ikke de offentlige topchefer til at overveje deres stilling, konstaterede KORA-rapporten. For der sker en stor selektion på vej til sådant et topjob, og kan man ikke klare et højt pres, tager man ikke sådan en stilling.

Som en af deltagerne i KORA-undersøgelsen skriver: 'I et job som departementschef skal du have et godt sovehjerte. Og du skal ikke være for bekymret anlagt. For så bekymrer du dig ihjel.'

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.