Læserbrev

Solidaritetserklæring til vores fyrede kollegaer

Ledelsens spareplan indebærer, at Aalborg Universitet vil lukke syv uddannelser på afdelingen i København og fyre 107 medarbejdere. Det svarer til tre procent af den samlede medarbejderskare. PR-foto: Jørgen True/Aalborg Universitet

”Til alle jer dygtige og kompetente kollegaer, der fik jeres opsigelse i dag: I er ikke alene; vi tænker på jer. Selvom det ikke ser sådan ud, når vi hårdhudede og lettere resignerede bider tænderne sammen og arbejder videre, så tænker vi på jer.”

Stemningen er trykket på Aalborg Universitet. Den 1. marts er 109 af vores kollegaer blevet sagt op. Dygtige, engagerede kollegaer må forlade deres forskning og undervisning.

Tilbage står studerende, der ikke kan få de vejledere, som de havde håbet på. Og studerende, der undrer sig over, at undervisere kan finde på at bryde ud i gråd foran tavlen.

Krisen er skabt af en umådelig kortsigtet universitetspolitik, der aktuelt er ved at dræne eller ligefrem destruere velfungerende faglige miljøer, som det har taget årevis at opbygge.

5 milliarder – så meget skal der spares på universiteterne mellem 2016 og 2022. Vi mærker det! Hvert fakultet, hvert institut, hver enkelt medarbejder og studerende er ramt på forskellige måder af den økonomiske krise på de danske universiteter.

Nedskæringerne rammer især de samfundsfaglige og humanistiske fakulteter hårdt, fordi disse områder ikke er politisk prioriterede. 

Til alle jer dygtige og kompetente kollegaer, der fik jeres opsigelse i dag: I er ikke alene; vi tænker på jer. Selvom det ikke ser sådan ud, når vi hårdhudede og lettere resignerede bider tænderne sammen og arbejder videre, så tænker vi på jer.

Det spørgsmål, der derefter melder sig er: Hvordan skal vi klare os uden jer? Når der er krise, mærker vi igen og igen, at de demokratiske organer på universiteterne, der tidligere sikrede os indsigt og indflydelse på vigtige beslutninger, er alvorligt svækkede. At fastansatte kollegaer bliver erstattet af stadig flere midlertidigt ansatte, og at det psykiske arbejdsmiljø desværre bliver derefter. Det eneste, vi med sikkerhed ved, det er, at under disse vilkår falder kvaliteten af den forskning og den undervisning, vi laver. Og at det er et udtryk for en bevidst politisk prioritering. 

Bestyrelsen for AC-klubben for videnskabeligt ansatte på AAU, Cph.:

Vibeke Andersen, Ole Busck, Morten Ejrnæs, Jacob Norvig Larsen & Mette Lykke Nielsen 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.