Leder

Ligestilling - hver dag, hele året rundt

18.3.2019

af

Privatfoto

Privatfoto

"Kvinder skal sikres lige muligheder for lederskab," skriver Hanne Fugl Eskjær i denne måneds leder.

Hvert år i marts taler vi om kvinders liv, når den Internationale Kampdag løber af stablen. I Djøf ønsker vi dog at være mere ambitiøse. Derfor har vi netop introduceret et Ligestillingsløfte, som vi opfordrer politikere på tværs af partiskel til at underskrive – inden folketingsvalget.

Med underskriften tilkendegiver beslutningstagerne, at de vil arbejde målrettet for at fremme ligestilling i Danmark. Og i Djøf vil vi så til gengæld følge udviklingen nøje. Løftet tager udgangspunkt i piger og kvinders udfordringer på tværs af generationer. Når de er 10, 20, 30, 40, 50 og 60 år. Hvert tiår er suppleret med et løfte om, hvor meget politikerne vil flytte ligestillingen frem.

Eksempelvis skriver vi ud fra 40 år:

Fakta: Mænd har 2,1 gange højere sandsynlighed for at blive ledere, end kvinder har.

Løfte: Jeg vil arbejde for flere kvinder i ledelse

For at følge indsatsen har Djøf nedsat en komité, der overvåger udviklingen på seks afgørende tidspunkter i piger og kvinders liv. Vi ønsker, at Ligestillingsløftet forpligter. Komiteen vil komme med en redegørelse én gang om året og give anbefalinger til mere handling, hvis politikerne ikke har indfriet løfterne.

Der er flere grunde til, at ligestilling er vigtigt for Djøf.

For det første påviser flere undersøgelser fordele ved en bedre kønsbalance på ledelsesgangene. Fx i form af øget medarbejdertilfredshed og innovationskraft. Mange beslutninger bliver bedre, når forskellige baggrunde bidrager med indsigt i forbrugere og borgeres behov.

For det andet har Danmark forpligtet sig til at leve op til FN’s 17 verdensmål. Mål nr. fem omhandler ligestilling mellem mænd og kvinder, hvor andelen af kvinder i ledelse er én af indikatorerne, som Danmark vurderes på. Her står det sort på hvidt, at kvinder skal sikres lige muligheder for lederskab på alle niveauer. Det er langtfra tilfældet i Danmark. I det såkaldte Global Gender Gap Index er Danmark placeret på en 13. plads. De øvrige nordiske lande er alle i top 5.

Derfor giver jeg bolden op til, at alle folketingskandidater i dag kan underskrive Ligestillingsløftet. Jeg glæder mig til at følge udviklingen – så kampen for piger og kvinders ligestilling ikke kun er noget, vi tager alvorligt i marts, men derimod hver dag hele året rundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Anne Petersen
5 år siden
Jeg bliver forbandet, når jeg læse sådant en ansvarsfralæggende leder som denne. DJØF-medlemmerne er også magten og de ledere, der udvælger hvem der skal ansættes og forfremmes. Det er ikke politikerne. Så hvad med lige at gå i gang selv. Der er nok at tage fat på. Hvorfor er det primært kvinder, der bliver ansat i vikariater og tidsbegrænsede ansættelser? (Ifølge DJØF selv) Det skal tages op med arbejdsgiverne løbende og ved overenskomstforhandlinger. Hvad med bias? Var det ikke en ide at uddanne og bevidstgøre beslutningstagerne om det? Hvad vil det sige at være en god leder? Er det primært traditionelt maskuline karaktertræk, der forfremmes efter? Er der noget, der trænger til at blive støvet af?