Brevkasse

Kan jeg som far få ekstra barselsorlov?

20-03-2019
2 min.
67 procent af Djøfs mandlige medlemmer har en aftale, der stiller dem bedre end loven. Illustration: Djøf

Et medlem skal være far og er i tvivl om, hvor meget barselsorlov han egentlig kan holde.

I min kontrakt står der, at jeg har krav på orlov i henhold til funktionærlovens/barselslovens regler. Jeg har læst noget om, at EU lige har vedtaget, at fædre har ret til to måneders orlov. Er de to måneder med løn, og kommer de i tillæg til den orlov, jeg har efter funktionærloven og barselsloven?

’Snart far’

Kære medlem

Tak for din henvendelse – og tillykke med den forestående familieforøgelse.

Det er helt rigtigt, at Europa-Parlamentet og Ministerrådet i januar blev enige om et forslag til et direktiv, der skal sikre to måneders øremærket barsel til fædre. Direktivet mangler dog stadig formelt at blive vedtaget. Når direktivet er vedtaget, skal det implementeres i national lovgivning. Det kan typisk tage et par år. Ændringen er derfor ikke relevant for dig i denne omgang, men du kan muligvis få gavn af ordningen, hvis du skal på barsel igen senere. 

Sådan som barselsreglerne er i dag, har du ret til to ugers fædreorlov med barselsdagpenge, som skal holdes inden for de første 14 uger efter fødslen. Herefter har du og barnets mor ret til at holde 32 ugers forældreorlov hver, men der er kun barselsdagpenge til jer i samlet 32 uger.

Da du ikke har indgået en barselsaftale med din arbejdsgiver, vil både fædreorlov og forældreorlovsperioden som sagt være med dagpenge. Jeg vil anbefale, at du forsøger at forhandle dig til bedre barselsvilkår. 67 procent af Djøfs mandlige medlemmer har faktisk en aftale, der stiller dem bedre end funktionær- og dagpengeloven.

Er det ikke muligt at indgå en aftale om fuld løn under orlov, vil jeg anbefale, at du gør din arbejdsgiver opmærksom på de muligheder, der er i barselsfonden, som din arbejdsgiver er forpligtet til at betale til. Barselsfonden åbner for en øget refusionsmulighed, som betyder, at din arbejdsgiver vil kunne tilbyde dig en løn under barsel, uden at det resulterer i en øget lønudgift.

Igennem refusionen kan du få en timeløn svarende til 189,50 kroner inklusive feriepengene. Dagpengesatsen er 117,70 kroner pr. time. Du vil derfor kunne få en højere indtægt under orloven end blot dagpengesatsen.Din arbejdsgiver kan få refusion for de to ugers fædreorlov og yderligere 25 ugers fællesorlov, der kan deles mellem dig og moren.

Du er velkommen til at kontakte os på telefon 33 95 97 00 eller på djoef@djoef.dk for at blive klædt på til forhandling med din arbejdsgiver.

/René Óli Rasmussen

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.