Malene fik nok

"Jeg glæder mig til ikke at være en sur kælling"

06-03-2019
4 min.

Efter fem år i SKAT, siger Malene Dethmer farvel og nej tak. Nej tak til, at hendes arbejdsopgaver hele tiden bliver skudt ned. Og nej tak til i sin rolle som fællestillidsrepræsentant at tage endnu en snak med en chef om en medarbejder, der ikke trives. Nu vil hun være selvstændig.

Malene Dethmer står og tager imod på parkeringspladsen i Københavns Sydhavn uden for den del af Skatteforvaltningen (tidligere SKAT, red.), der nu hedder Udviklings- og Forenklingsstyrelsen. Der er ikke nogen reception længere, for der er opbrud – folk skal flytte andre steder hen, og andre skal flytte ind.

Malene Dethmer har fire arbejdsdage tilbage som business analyst inden for IT-drift og som AC-fællestillidsrepræsentant. Hun har sagt op for at bliver selvstændig – men alene i dag har hun to samtaler med to forskellige chefer om medarbejdere, der føler, at de står yderst på planken.

Hun får lige svaret på en mail fra én af kollegaerne på vej ind ad døren: ’Nej, din mail bliver ikke vist til chefen’.

”Jeg har lavet tillidsrepræsentantarbejde på næsten fuld tid det seneste halve år. Men selv om der er nok at lave, går jeg jo ikke på arbejde for kun at være TR. Men alle mine opgaver er væk,” fortæller Malene Dethmer.

I januar måned loggede hun på Twitter og meddelte sit farvel til skattevæsenet:

Hvad mener du med "alle de skift" og med, at alle dine opgaver er væk?

”Mine arbejdsopgaver bliver hele tiden skudt ned, fordi der kommer nye direktører, som mener, vi skal starte på en frisk. Det betyder, at du som medarbejder hele tiden skal argumentere for, hvorfor du er ansat – hvorfor du laver de opgaver, du gør. Nogle har haft otte chefer på to år.”

Malene Dethmer siger, at det formentlig hænger sammen med, at SKAT har fået et dårligt ry efter en række skandalesager – ingen nævnt, ingen glemt. Hun kan godt forstå, at nye direktører tænker, at der skal ryddes op. Og der er ting, der kan gøres bedre, men der er også noget, der faktisk fungerer fint, siger hun.

”Der er jo en folkestemning af, at man ikke kan finde ud af noget som helst inde i SKAT. Og nye ledere vil selvfølgelig gerne virke handlekraftige, så alt bliver pillet ned, i stedet for at de kigger på, hvad der rent faktisk fungerer.”

Det er ellers ikke mere end et år siden, at Malene Dethmer i en artikel i Djøfbladet fortalte om alle de spændende karrieremuligheder, hun så for djøfere i SKAT.

Dengang gav du indtryk af, at SKAT var et fedt sted at arbejde?

”Det var det også. Vi var lige blevet til en styrelse, og vi havde længe gået og ventet på, at den nye ledelse var på plads – for vi troede på, at når det skete, ville alt blive bedre. Men nu er den kommet, og der er stadig stor usikkerhed.”

Hun fortæller, at hun er rigtig glad for sin nærmeste chef og også for underdirektøren, men generelt set er der for stor udskiftning af chefer, og det går ud over medarbejderne.

”Vi har så mange personalesager om mistrivsel. Og vi (TR-korpset, red.) bruger mange ressourcer på at snakke om, at medarbejdere rent faktisk er mennesker og ikke bare ressourcer.”

Men det er snart slut med de snakke for hendes vedkommende. For i efteråret tog Malene Dethmer beslutningen om, at hun skulle væk, og langsomt tog beslutningen om en karriere som selvstændig konsulent.

Har du nogle kunder endnu?

”Nej, og det er helt med vilje. Jeg trænger til at have en overgangsperiode. Jeg har behov for energien og overskuddet til at løbe salgsarbejdet i gang – og så har jeg selvfølgelig brug for dagtimerne til at gøre det i, for det er jo der, jeg får fat i kunderne. Men jeg er meget bevidst om, hvad jeg skal lave, og jeg har en lang liste over alt det, jeg skal i gang med.”

Er du nervøs?

”Ja. Ja, det er jeg. Men altså – hvis det ikke går, går jeg jo bare ud og får et controllerjob. De hænger jo på træerne.”

Hvor længe vil du give dig selv?

”Det kommer an på så meget – men jeg håber da på at komme til at tjene penge efter sommerferien.”

Har du en økonomisk buffer?”Ja – alt andet ville da være dumt.”

Hvad glæder du dig mest til?

”Jeg glæder mig til at lave et stykke fagligt arbejde, som giver mening, og som nogle bliver glade for. Og så glæder jeg mig til ikke at være en sur kælling.”

Replik fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen 

Djøfbladet har kontaktet Udviklings- og Forenklingsstyrelsen for kommentarer til Malene Dethmers oplevelser som fællestillidsrepræsentant og medarbejder. Vi har fået følgende svar på mail fra fagdirektør Anne Heckscher Niebuhr:

”Det klare billede af medarbejdertilfredsheden i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen er, at langt de fleste medarbejdere er glade for deres arbejdsplads og for de opgaver, de løser. Det viser den ’mini-trivselsundersøgelse’, som vi netop har gennemført, hvor vi bad medarbejderne om at vurdere deres trivsel på en række forskellige parametre.”

”At etablere en ny styrelse med organisering, ledelsesstruktur og processer mv. for flere end 1.000 medarbejdere, der tillige arbejder med komplekse opgaver og projekter inden for it og data, medfører mange forandringer. Det kan være forstyrrende for både medarbejdere og ledere. Det forstår jeg udmærket.”

”Som ny styrelse og ledelse vælger vi måske også at gøre tingene på en anden måde og vægte andre ting end tidligere. Det kan påvirke nogle medarbejdere på en måde, så de vælger at sige farvel. Det er beklageligt. Men de faglige prioriteringer i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen er helt nødvendige, for at vi kan bidrage til at udvikle Skatteforvaltningen i den rigtige retning.”

”Det er min vurdering, at vi er godt på vej med at få skabt et solidt fundament for at lykkes med den meget komplekse og vigtige opgave, vi har foran os.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.