Djøf-kommission

'Vi har frihed til at komme med lidt vilde ting'

20.2.2019

af

Foto: Morten Holtum

Foto: Morten Holtum

Djøfs nye tech-kommission holdt sit første møde i denne uge. Næstformand løfter sløret for, hvad kommissionens arbejde kommer til at handle om.

Det var mænd og kvinder, som har slået deres navne godt og grundigt fast i den brede offentlighed, der mødtes i denne uge for at tage hul på Djøfs nyligt nedsatte TechDK Kommissionen.

Kommissionen, der tæller medlemmer som jurist Jacob Mchangama, erhvervskvinde Stine Bosse og filosof Vincent Hendricks, skal bl.a. ”komme med løsningsforslag på eksisterende problemer på kort sigt og forebygge problemer skabt af ny teknologi på langt sigt,” som Djøf skriver på deres hjemmeside.

Iværksætter og ph.d. i IT-management, Thomas Høgenhaven, er næstformand i kommissionen. Han har stået for at koordinere samarbejdet med Djøf og de 18 kommissionsmedlemmer op til det første møde, og han glæder sig til at få taget fat på arbejdet.

Hvordan gik første møde?

”Det gik rigtig godt. Alle var på bølgelængde om, hvad der skulle ske. Alle var fokuseret på teknologi, og ingen ville snakke om hvaler,” ler Thomas Høgenhaven.

Hvorfor har du lyst til at være med i sådan en kommission?

”Jeg har brugt de sidste 10 år i en tech-startup, så jeg kommer lige fra frontlinjen og forstår, hvad det er for nogle dilemmaer, man står i. Samtidig har jeg læst statskundskab og har en ph.d. i IT-management, så jeg ser nogle dilemmaer og udfordringer i interaktionen mellem tech og samfund. På mange måder elsker jeg ny teknologi, men det er heller ikke sådan, at jeg er technoutopist, og at jeg ikke kan se, at der er nogle bagsider."

Hvad var på programmet?

”Alle deltagere bidrog med fire udfordringer, som bekymrer dem som borgere og som eksperter. Vi fik rubriceret dem, og det er dem, som vi skal arbejde med på resten af møderne.”

Hvilke udfordringer bragte du med til mødet?

”Jeg talte om øget økonomisk ulighed, fordi der er sådan nogle winner takes it all-effekter med mange ting på nettet. Så hvis vi ikke gør noget, vil vi se meget større koncentreret velstand og dermed mere ulighed.

Så talte jeg også om, at der dannes mange naturlige monopoler, og at vi også skal vi finde ud af, hvad vi gør med dem.”

Der har jo været nogle stykker af disse kommissioner tidligere. Hvordan adskiller denne kommission sig fra eksempelvis Disruptionrådet eller Siri kommissionen?

”Den er bredere end Siri-kommissionen, fordi vores udgangspunkt er i højere grad samfundsdelen. De var lidt mere vinklede på kunstig intelligens. I forhold til Disruptionrådet er vi meget mere ekspertdrevne. Vi har ingen institutionelle partnere, og når man har forskellige institutioner med, er drejebogen lidt skrevet på forhånd. Nogle skal sige det ene, og nogle skal sige det andet. Det problem har vi ikke her. Så jeg synes, at vi har langt mere frihed til at komme med lidt vildere idéer og lade det gode argument vinde.”

Hvordan tror du, at man kan undgå at denne kommission blot bliver endnu én, hvor man efterfølgende tænker: ’Hvad søren skulle det gøre godt for?’

”Vi har meget fokus på output og mere kreative formidling. Impact og output er noget, vi helt klart fokuserer på fra første fløjt.”

Kommissionen, der har Stine Bosse som formand, skal mødes syv gange over det næste år, og vil løbende komme med anbefalinger på nogle af tidens teknologiske udfordringer. 

Tech DK Kommissionens 18 medlemmer
  • Stine Bosse, formand, erhvervsleder
  • Thomas Høgenhaven, næstformand, ph.d. og iværksætter
  • Lea Korsgaard, redaktør for Zetland
  • Stine Carsten Kendal, adm. direktør for Dagbladet Information
  • Philipp Schröder, professor i økonomi på Aarhus Universitet
  • Mikkel Flyverbom, professor i kommunikation og digitale forandringer på CBS
  • Merete Eldrup, adm. direktør for TV2
  • Henrik Funder, formand for Djøf Privat
  • Vincent F. Hendricks, professor i filosofi
  • Camilla Mehlsen, medieforsker
  • Imran Rashid, speciallæge i almen medicin og forfatter til bl.a. bogen ’SLUK - kunsten at overleve i en digital verden’
  • Lykke Friis, udenrigskorrespondent, formand for Det Udenrigspolitiske Selskab
  • Thomas Terney, konsulent og forfatter med speciale i kunstig intelligens
  • Marie Louise Gørvild, direktør for Techfestival
  • Andreas Wester Juni, selvstændig konsulent
  • Jacob Mchangama, direktør og stifter af Justitia
  • Torben M. Andersen er professor i økonomi på Aarhus Universitet
  • Thomas Bolander, lektor ved DTU Compute
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet