AKA-skandalen

Tilsyn: AKA-medlemmernes penge blev misbrugt

12-02-2019
5 min.
27. september sidste år meddelte Michael Valentin på Facebook, at han var fratrådt jobbet som adm. direktør i Akademikernes A-kasse efter aftale med bestyrelsen. Det blev startskuddet til en lang række afsløringer af tvivlsom omgang med medlemmernes penge. Foto: Morten Lau-Nielsen/Ritzau Scanpix

Direktøren smed om sig med medlemskronerne, mens formanden og bestyrelsen sov i timen. Skandalen i Akademikernes A-kasse får nu konsekvenser for samtlige a-kasser: Troels Lund Poulsen (V) strammer op, mens tilsynsmyndigheden sender hele AKA-hændelsesforløbet videre til politiet.

Vinrejser, private netværksfester, vennetjenester og tvivlsomme sponsorater. Det brugte direktøren for landets største a-kasse, Akademikernes A-kasse (AKA), medlemmernes penge på.

Det var misbrug af medlemskronerne, konkluderer tilsynet med a-kasserne, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), nu i sagen om den afskedigede adm. direktør, Michael Valentin.

Derfor har STAR meldt hændelsesforløbet omkring afskedigelsen af direktøren til politiet. Før jul politianmeldte AKAs bestyrelse selv Michael Valentin i sagen, som startede med, at en intern whistleblower – en vicedirektør i a-kassen – kom til bestyrelsen med oplysninger om direktørens dispositioner.

Se en tidslinje over forløbet i sagen i bunden af artiklen.

Minister strammer op

Sagen får nu konsekvenser for alle landets a-kasser. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil bl.a. have offentliggjort a-kassernes repræsentations- og markedsføringsudgifter i en særlig benchmarking, hvor medlemmerne løbende kan følge med i dem.

Desuden strammer han op på a-kassernes pligter på en række områder og bebuder, at han vil drøfte eventuelt yderligere stramninger med ordførerne.

Lod direktøren frådse i fred

Selvom det måske har kunnet forstås sådan på medierne, har STAR hverken anmeldt bestyrelsen eller AKA til politiet. I stedet har STAR anmeldt 'det samlede hændelsesforløb' omkring fyringen af Michael Valentin, så politiet kan efterforske, om der er begået strafbare handlinger.

Men STAR kritiserer til gengæld i skarpe vendinger den fratrådte formand, bestyrelsen og a-kassen for ikke at have holdt snor i direktøren og a-kassens penge.

STAR fastslår, at den tidligere formand og bestyrelse ikke i tilstrækkelig grad har ført tilsyn med direktøren, som kunne handle på eget initiativ. Bestyrelsen får samtidig skarp kritik for ikke at have sikret tilstrækkelig økonomistyring og -kontrol. Den får også kritik for ikke at have bidraget nok til STARs undersøgelse og 'kun tøvende' have givet oplysninger.

Selve tilsynsrapporten, som er lavet med hjælp fra Kammeradvokaten, er fortrolig. Det samme er bestyrelsens høringssvar på kritikken.

Djøf-formand: 'Ja, vi har mistet medlemmer'

Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig, er nyvalgt næstformand i AKA. Hun sad med i den gamle bestyrelse, mens Michael Valentin var adm. direktør.

Hvor alvorlig er kritikken fra STAR på en skala fra 1-10?

"Det er en alvorlig sag, vi har været igennem. Vi i bestyrelsen er selvfølgelig påvirkede af det, der er sket. Det er åbenlyst, at der er foregået noget, som ikke burde være foregået."

Har AKA mistet medlemmer på det her?

"Ja, men heldigvis ikke ret mange. Præcis hvor mange kan vi ikke sige, for folk angiver jo ikke nødvendigvis, hvorfor de melder sig ud. Nu gør vi, hvad vi kan for at genskabe tilliden. Heldigvis har sagen ikke påvirket driften af a-kassen: Medlemmerne har stadig fået deres dagpenge til tiden og fået hjælp til at komme i job. Jeg er faktisk meget imponeret over, hvordan medarbejderne har holdt skruen i vandet under stormen."

Formand kunne ikke være fratrådt før

I får hård kritik for, at den fyrede direktør kunne køre sit eget løb med store armbevægelser for medlemmernes penge?

"Ja, STAR påpeger, at vores interne retningslinjer og procedurer skal strammes op. Det tager vi til efterretning. Allerede inden STARs rapport kom, iværksatte vi en række stramninger, og vi nedsatte et good governance-udvalg. Vores arbejde på de indre linjer har været i gang i et godt stykke tid."

I havde en katastrofalt dårlig presse i månedsvis – kunne I ikke have stoppet det ved at lave en ny begyndelse med en ny formand og bestyrelse noget før?

"Vi afskedigede den adm. direktør, meget kort tid efter at vi fik de belastende oplysninger fra whistlebloweren, og iværksatte en meget dybtgående advokatundersøgelse. Den slags tager tid, hvis det skal gøres ordentligt, og den var ikke færdig før i december. Så jeg mener, vi har handlet rettidigt."

Medarbejderne holdt skansen

Djøf anbefaler stadig AKA som a-kasse for djøferne. Kan man have tillid til AKA?

"Vi er lige blevet valgt til årets bedste a-kasse. AKA, som er Danmarks største a-kasse, er en meget dygtig a-kasse. Vi ligger øverst i STARs benchmarking på omkostninger, kontingent og service. Det niveau har AKAs super-kompetente medarbejdere holdt under denne her kæmpe rutsjetur. De har holdt lige så høj kvalitet som altid – uagtet ledelsessvigtet."

Kåringen til bedste a-kasse skete lige før jul – altså lige på højdepunktet af balladen og den dårlige presse. Det var foreningen Skift-a-kasse.dk, som valgte AKA på baggrund af høj kundetilfredshed, lave priser og stor medlemstilgang.

Whistlebloweren røg ud

Det var en whistleblower – den nu tidligere vicedirektør i AKA, Lars Kreutzmann – der i sensommeren 2018 gik til bestyrelsen med papirer med belastende oplysninger om Michael Valentin. Lars Kreutzmann blev ansat i foråret 2018.Bestyrelsen har siden offentligt takket whistlebloweren for at have blæst i fløjten. Alligevel er han i dag ude af AKA. Der er indgået en fratrædelsesordning mellem ham og bestyrelsen.

Det ønsker Sara Vergo ikke at kommentere. Det er en personsag, som hun ikke kan fortælle om, og indholdet af fratrædelsesaftalen er fortrolig, siger hun.

Ny begyndelse

AKA fik kort før jul nyt formandskab og bestyrelse. Den tidligere formand, Allan Luplau, fratrådte. Ingeniørforeningens formand, Thomas Damkjær Pedersen, er valgt til ny formand for AKA.

Selv skriver AKA om tilsynsrapporten, at man er godt i gang med at stramme op på procedurerne med kassens økonomiske dispositioner.

Bestyrelsen forventer, at der er ansat ny adm. direktør til maj.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.