Handelskrig

”Trump har indledt en krig med os alle”

12-02-2019
2 min.
Danske Rederier er bekymret over den voksende straftold, fordi det kan lægge en dæmper på den globale vækst, forklarer direktør Jacob K. Clasen. Foto: PR

Med Kina som det største marked og USA som det næststørste er den aktuelle handelskrig en stor hovedpine for de danske rederier. "Worst case-faren er, at der for alvor sker en nedsmeltning," siger direktør Jakob K. Clasen fra organisationen Danske Rederier.

Hvilken betydning har den verserende handelskrig for Danske Rederiers medlemmer?

“Vi er dybt bekymrede, hver gang nogen taler om forhindringer for verdenshandlen, for vi lever af den, og mens Kina er vores største marked, er USA det næststørste. Jeg ser dog handelskrigen i tre faser: Først den korte bane, hvor der typisk ikke sker noget, fordi aftalerne er indgået. Den anden er, når handelsstrømmene ændres. Her er det en fordel at være et mobilt kapitalapparat, fordi vi kan flytte rundt på skibene, så det er ikke nødvendigvis negativt. Men fase tre gør mig bekymret. For bliver straftoldsatserne så store, at det påvirker vækstraterne, får det betydning. Vi kan allerede se det på høstsæsonen i USA – der er slet ikke blevet eksporteret korn på samme niveau som normalt. Så worst case-fasen er, at der for alvor sker en nedsmeltning.”

Hvad betyder den verserende handelskrig for dit arbejde?

“Jeg skal være i tættere dialog med Europa-Kommissionen, Udenrigsministeriet, ambassaderne og vores folk i Washington, så jeg kan informere vores medlemmer om udviklingen.”

Hvilke opgaver skal du tage dig af i forbindelse med handelskrigen?

“Jeg samler analyser og ser på mulige scenarier, men det er svært at lave en sikker prognose, når intet fungerer, som det plejer. Det er nyt for os, at vi ikke kender USA’s retning, så det bruger vi mange kræfter på at følge med i.”

Har I måttet finde nye redskaber?

“Nej, for når du sejler på verdenshavene, vil der altid opstå problemer, så vi er vant til at tænke i nye løsninger og håndtere usikkerhed rundt om i verden. Samtidig var vi i forvejen optagede af at understøtte arbejdet for en mere fri verdenshandel.”

Hvordan forventer du, at handelskrigen vil udvikle sig?“Vores frustration er, at vi deler Trumps frustration over, at Kina diskriminerer udenlandske virksomheder og kopierer varer, og dermed deler vi også noget af hans frustration over WTO, som bør reformeres. Men fremfor at se på løsninger sammen har Trump indledt en krig med os alle. Grundlæggende tror jeg dog, at USA og Kina laver en aftale, for det er ikke i deres interesse at eskalere handelskrigen over en længere periode. Men om det sker i foråret eller senere i 2019, tør jeg ikke spå om.”

Har Danmark mulighed for at påvirke handelskrigen på nogen måde?

“Ikke som selvstændig aktør, men som en aktiv stemme i EU, hvor vi sikrer os, at EU gør alt for at arbejde i en retning af en regelbaseret og åben handel. Vi skal opfordre til at indgå så mange handelsaftaler som muligt, for jo flere lande, der er i spindelvævet, des mere forpligter det. Og vi skal spille positivt ind med forslag til en WTO-reform, mens vi samtidig skal arbejde for, at EU afsætter flere midler til EU’s delegationer i tredjelande, så de kan hjælpe virksomhederne.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.