Handelskrig

”Vi håber på en positiv udvikling. Men vi er ikke overbeviste”

13-02-2019
2 min.

Via kolleger i Beijing og Washington har Julia Panzer, chef for Public Affairs i Danfoss, antennerne ude for at kunne holde sin ledelse opdateret på, hvilken vej handelskrigen bevæger sig i.

Foto: PR

Danfoss er afhængige af, at virksomheder verden over tør investere i nyt udstyr. Den slags mod lægger stigende toldsatser en dæmper på, og derfor følger det sønderjyske selskab handelskrigen meget nøje.

 

Hvilken betydning har handelskrigen for Danfoss?

“Den påvirker os mest indirekte gennem vores kunder og leverandører, men vi bemærker opbremsningen i økonomien og den generelle usikkerhed, idet vores forretning afhænger af, at virksomheder tør investere i blandt andet infrastruktur. Og selv om vi har mulighed for at flytte vores kinesiske produktion, fremstiller vi jo også produkter i USA, Mexico, Canada og mange andre lande, og derfor har toldsatserne og de stigende råvarepriser klart en betydning.”

Hvad betyder den verserende handelskrig for dit arbejde?

“Verden er blevet mere kompleks og sværere at navigere i, så jeg skal følge situationen tæt, fordi Danfoss som global virksomhed hele tiden skal være klar til at omstille sig til nye forhold og udfordringer.”

Hvilke opgaver skal du tage dig af i forbindelse med handelskrigen?

“Vi er afhængige af at kende udviklingen og efterspørgslen, så vi kan justere vores produktion og supply chain, og mit job er at rådgive ledelsen om forhold, der kan påvirke dette. Jeg har derfor kolleger i Washington og Beijing, som følger udviklingen der, og vi har lavet en task force, så vi kan reagere hurtigt – den sørger for, at supply chain- og indkøbsafdelingen, den juridiske afdeling og ledelsen får opdateringer om relevante beslutninger med det samme. Jeg briefer ligeledes topcheferne om den globale situation regelmæssigt – kort sagt er min afdeling Danfoss’ øjne og ører.”

Har I måttet finde nye redskaber?

“Ja, vi har blandt andet etableret et globalt team, der hele tiden holder øje med, hvordan situationen udvikler sig, ligesom vi i endnu højere grad er opmærksomme på, hvordan og hvornår vi skal justere vores produktion og forsyningskæde.”

Hvad er din største udfordring i forbindelse med handelskrigen?

“At holde overblikket og hele tiden være et skridt foran. Og så holde hovedet koldt.”

Hvordan forventer du, at handelskrigen vil udvikle sig?

“Straftold er hverken godt for investeringer eller en sund økonomi, så jeg og resten af Danfoss håber selvfølgelig  på, at der sker en positiv udvikling i 2019 – for det vil være en fordel for alle. Men vi er ikke overbeviste, så vi er forberedte, skulle situationen eskalere.”Hvordan påvirker udviklingen af handelskrigen dine opgaver fremover?

“Jeg skal være med til at sikre, at vi har den nødvendige viden, så vi kan tilpasse forretningen til den nye virkelighed.”

Har Danmark mulighed for at påvirke handelskrigen på nogen måde?

“Igennem EU kan Danmark fortsætte med at arbejde aktivt for frihandel og flere globale handelsaftaler – også de grønne, så vi kan overholde Paris-aftalen – og vi kan tale for, at bilaterale handelsaftaler skader økonomien i en globaliseret verden.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.