Fryns

Her er de 14 mest populære frynsegoder

14-02-2019
1 min.
Mere ferie er eftertragtet som personalegode - ikke mindst blandt chefer og direktører. Foto: Oleksandr Kotenko/Shutterstock

Fire ud af fem privatansatte djøfere har ekstra feriedage som personalegode. Men kontrakterne rummer også en lang række andre former for fryns, viser Djøfs seneste lønstatistik. Fx har næsten hver anden direktør fri bil.

Engang var fri telefon, hjemmecomputer og betalt internet blandt de allermest populære personalegoder, men nu er ekstra frihed på førstepladsen, når man ser på det samlede tal for djøfere på private arbejdspladser. Hele 79 procent af de privatansatte har ifølge Djøfs seneste lønundersøgelse ekstra feriedage ud over ferielovens fem uger. Og i medlemsrådgivningen ser Djøf en tendens til, at flere og flere skaffer sig ekstra feriedage.

”Vi ser faktisk, at rigtig mange har held til at forhandle sig til ekstra dage eller uger,” fortæller lønforhandlingschef Helene Rafn fra Djøf.

Det kan fx være to ugers ekstra sommerferie, efter at der har været et særligt krævende projekt i virksomheden, og man har brug for at komme til hægterne igen og se mere til familien.

Ferie i stedet for løn

Feriedage kan også være et forhandlingstema, hvis virksomheden ikke rigtig har råd til at give lønforhøjelse, eller hvis den gerne vil fastholde en medarbejder, som står med et andet jobtilbud i hånden.

De ekstra fridage kan både være en engangs-foreteelse, eller man kan forhandle sig til en permanent længere ferie, som gælder år efter år. Det kan også være til forhandling, om man kan få de ekstra feriedage honoreret i tilfælde af jobskifte.

Helene Rafn fra Djøf anbefaler i øvrigt, at man sørger for at få aftalen om ekstra feriedage på skrift, så den kan dokumenteres, f.eks. hvis man får en ny chef, eventuelt efter en organisationsændring.

Især ledere har ekstra ferie

86 procent af direktørerne og 84 procent af cheferne kan holde ekstra feriedage. Blandt medarbejderne gælder det 76 procent. Tilsyneladende er lederne altså bedre til at forhandle sig til mere ferie – eller de har måske simpelthen mere ferie som en del af deres ansættelsesvilkår.

Som det fremgår af diagrammet neden for, ligger personalegoder og arbejdsredskaber som fri (mobil)telefon, hjemme- eller bærbar PC, sundhedsforsikring og frokost/kantineordning også blandt de mest udbredte, så disse goder er altså fortsat populære.

Kommentarer

Hans

15.02.2019 kl. 09.26

Det lyder meget sødt. Men I er altså temmelig blåøjede i DJØF, når I i artiklen får det til at lyde som om frynsegoderne er frivillige og udtryk for tilvalg. I forveksler "udbredt" med "populær".
Jeg kan hverken bede om flere eller færre goder, og jeg bliver beskattet af hver og én - ikke efter min brugsværdi, men efter en tabel fra et ministerium.

"Goderne" er en samlet pakke, som kommer med min ansættelseskontrakt, og det er "take it or leave it". Der er ikke nogen forhandling overhovedet, og det er ikke en buffet, hvor jeg kan tage dét, der giver værdi for mig.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Steven Vallik

15.02.2019 kl. 08.47

Hvor er det sølle. Hvorfor er det egentlig at jeg skal være medlem af djøf, hvis djøf intet gør for at skaffe mig helt normale overenskomstgoder, men overlader det til mig selv at skaffe ekstra fridag, sundhedsforsikring, fri mobil tlf. osv.?

Og hvor er det egentlig en skam, at hver 4. djøffer ikke har 6 ugers ferie og hver 3. ikke har sundhedsforsikring og fri mobil. Jeg deler ikke den lettere begejstring over at djøfs medlemmer selv skaffer sig goder, som andre fagforeninger skaffer deres. Og jeg synes ærlig talt at djøf skulle lægge sig i selen for at modvirke fremvæksten af et akademiker proletariat, der har færre feriedage om året end en SOSU-assistent.

1 kommentar
2

Helene Rafn

19.02.2019 kl. 15.24

Kære Steven,
Tak for din kommentar. Djøf vil også udenfor det overenskomstdækkede område på enhver måde kæmpe aktivt for medlemmernes vilkår. Vi tager altid gerne forhandlingen direkte med arbejdsgiver hvad enten det drejer sig om ferie, barselsrettigheder, lønudvikling eller tryghed i ansættelsen – ligesom vi styrker det enkelte medlems forhandlingsposition via vores lønforhandlingskurser og individuelle rådgivning. Heldigvis går det den rigtige vej med ekstra ferie til vores medlemmer – men vi har til stadighed fokus på at få den sidste gruppe med i mål.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Ivan Dybdal

15.02.2019 kl. 08.43

Husk lige at flere af frynsegoderne er skattepligtige og derfor reducerer ens disponible indkomst.
Fri mobiltelefon og computer og internetforbindelse er nærmest en straf. Elektroniske fodlænker, der giver din arbejdsgiver kontol over dig 24syv :-)

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.