Klima

Anders har hjulpet Kina med at spare 22 millioner tons CO2

16-12-2019
4 min.
Cand.techn.soc. Anders Brix Thomsen ledede Energistyrelsens Kina-team i projektet om mere vindenergi i de kinesiske stikkontakter. Ud over Anders’ indsats lagde projektet beslag på tre årsværk over en periode på to år. Der er både ingeniører, økonomer og energi-/miljøplanlæggere i teamet. Foto: Mads Teglers

Danske erfaringer kan sænke klimabelastningen enormt i udlandet. Det opdagede Anders Brix Thomsen fra Energistyrelsen, da han var med til at optimere det kinesiske el-system.

Hvis du vil have mere vindmøllestrøm i stikkontakterne, er det ikke nok bare at bygge en vindmølle. Det finder du hurtigt ud af, når du taler med Anders Brix Thomsen. Han er souschef i Center for Global Rådgivning i Energistyrelsen. I to år har han sammen med resten af Kina-teamet i centret været med til at optimere det kinesiske el-system. Samarbejdet med Kina har medvirket til, at det, der svarer til 7,2 millioner danske hustande, nu får el fra kinesiske vindmøller i stedet for kinesiske kulkraftværker. Til sammenligning består Danmark af 3 millioner husstande.

Energistyrelsen vurderer, at strømmen fra kulkraft, der er sparet væk, ville have udledt i omegnen af 21,9 millioner tons CO2 om året.

”Rigtig mange vindmøller i Kina blev lukket ned, når det blæste meget. De producerede simpelthen mere strøm, end el-systemet kunne modtage. I stedet holdt de kulkraftværkerne kørende,” fortæller Anders Brix Thomsen. 

I 2016 gik 17 procent af Kinas el-produktion fra vindmøller derfor tabt. I 2018 var tabet faldet til 7 procent. Faldet skyldes bl.a. samarbejdet med den danske energistyrelse.  

Gør som i Danmark

Et el-net er en kompleks størrelse. Der skal helst ikke mere el på nettet, end der er brug for. Hvad gør man så, når det lige pludselig blæser meget i vindmøllerne, samtidig med at de konventionelle kulkraftværker kører fuldstændig uafhængige af vind og vejr?

Man gør som i Danmark. Her dækker vindkraft på enkelte tidspunkter mere end 100 % af vores energiforbrug, samtidig med at vi har en rekordhøj forsyningssikkerhed. I 2017 blev i gennemsnit 43 % af vores elforbrug dækket af vindenergi. Det danske system gør det bl.a. muligt at skrue ned for de konventionelle kraftværker, når der er ekstra gang i vindmøllerne. Bag systemet ligger tonstunge analyser og en incitamentsstruktur, der gør det attraktivt for kraftværkerne at skrue ned, når det er nødvendigt. 

Sådan noget imponerer i udlandet, forklarer Anders Brix Thomsen. 

Derfor blev Energistyrelsen kontaktet af de kinesiske myndigheder, som gerne ville blive klogere på de danske erfaringer. Styrelsen havde allerede et andet energisamarbejde med Kina, hvilket var en klar forudsætning for, at det nye samarbejde kom i gang.


Kina er klar på grøn omstilling

Selv om Kina er verdens største udleder af CO2, har landets ledelse ifølge Anders Brix Thomsen en oprigtig vilje til grøn omstilling. Kineserne har bl.a. kæmpestore problemer med smog i byerne. Rent samfundsøkonomisk giver vindenergi også god mening, da den næsten altid er billigst.

”De sidste mange år har Kina sat rekorder på, hvor meget ny kapacitet på vind og sol der bliver bygget. Udviklingen af deres marked er helt voldsom, og så gik det pludselig op for dem, at de også skal have den grønne energi til at passe ind i systemet,” siger Anders Brix Thomsen.

Som en del af samarbejdet med Energistyrelsen besøgte kinesiske kraftværksejere danske kraftværker. Med egne øjne så de, at det var muligt at skrue ned for kulkraften, når det var nødvendigt. Den slags tekniske løsninger er helt essentielle, men Anders Brix Thomsen mener også, at en god portion samfundsvidenskabelige egenskaber var vigtige for samarbejdet.

”Det handlede blandt andet om at finde ud af, hvordan vi fik bragt vores danske viden ind i de kinesiske systemer de rigtige steder. Så der faktisk var nogle, der kunne træffe de beslutninger, der skulle til for at forandre el-systemet. Til den slags er viden om det tekniske ikke nok.” 

Små nationer gør også en forskel

Ifølge ham er resultatet af samarbejdet et tydeligt bevis på, at det klimamæssigt godt kan betale sig for små nationer at gå foran i den grønne omstilling.For selv om Danmarks CO2-udledning er minimal set med globale briller, har de danske erfaringer været med til at puste til det kinesiske el-system med over en milliard forbrugere. Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi Danmark lige siden oliekriserne i 1970'erne har prøvet at gå alternative energiveje.

Ud over klimagevinsten kan samarbejder som dette også åbne op for forretningsmuligheder for de danske virksomheder, der længe har redet på den grønne bølge – fx vindmølleproducenterne. 

For Anders Brix Thomsen personligt har det været en meget tilfredsstillende opgave at løse.

”Det er da for fedt. Det er enormt meningsgivende at arbejde med projekter, som er med til at skabe en bedre verden. Når jeg bliver gammel, vil jeg kunne sige til min datter, at jeg prøvede. Det kan godt være, at vi fejlede, men jeg prøvede.” 

Samarbejdet med Kina er finansieret af puljer fra det danske Udenrigsministerium og af Children’s Investment Fund Foundation (CIFF). 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.