Grøn jul

Julefrokosten kommer fra en skraldespand

05-12-2019
1 min.

For Louise Thomsen til venstre på billedet var det første gang, hun prøvede at 'skralde' – altså at finde mad i skraldespande. Nogle af de ansatte skralder ofte, så de kender et par gode steder at finde mad.

Foto: Daniel Hjorth

Konsulentfirmaet Nordic Sustainability gik på jagt efter mad til julefrokosten i supermarkedernes skrald. Vi tog med og smagte på gløgg lavet af affaldsvin og kasseret ingefær.

Det er Black Friday, og klokken er tre. Ledelses- og strategikonsulenterne fra Nordic Sustainability er cyklet hen til en baggård bag et supermarked på Vesterbro i København. Her står de affaldscontainere, som supermarkedets medarbejdere smider skrald i. Konsulenterne håber på at finde mad til aftenenes julefrokost i dem.

De gør det, fordi det er sjovt, fortæller Morten Jastrup, der er partner i konsulentfirmaet.

”Vi er en virksomhed, som er drevet af et ønske om at skabe bæredygtighed hos vores kunder. Nogle gange spørger kunderne, hvad vi egentlig selv gør for at være bæredygtige. Så er det enormt rart og virkningsfuldt at kunne fortælle, at vi faktisk gør noget,” fortæller han.

Han ved godt, at lidt affaldsmad fra et supermarked ikke er det, der redder verden - "langtfra".

”Men det giver os en bedre aften, end det ville gøre ved at gå ned på en restaurant og bestille julefrokost til otte.”

<p>”Der sidder én. Vi venter lige.”</p>
<p>En medarbejder fra supermarkedet holder rygepause i baggården, så konsulenterne venter på, at han går ind igen. Da der er fri bane, går alle meget stille og målrettet over til de store affaldscontainere. Det er ikke alle butiksmedarbejdere, der er lige vilde med, at man roder i deres skrald. Så det er vigtigt at være hurtig og ikke larme for meget.</p>

”Der sidder én. Vi venter lige.”

En medarbejder fra supermarkedet holder rygepause i baggården, så konsulenterne venter på, at han går ind igen. Da der er fri bane, går alle meget stille og målrettet over til de store affaldscontainere. Det er ikke alle butiksmedarbejdere, der er lige vilde med, at man roder i deres skrald. Så det er vigtigt at være hurtig og ikke larme for meget.

Foto: Daniel Hjorth
<p>Der er ingen mad i containerne bag det første supermarked. Til gengæld er der en masse planter, der kan bruges som pynt på julebordet. Der er planlagt stop ved to baggårde mere. Hvis der ikke er mad dér, har et par af de ansatte heldigvis allerede været på container-madjagt for et par dage siden. Der fandt de både lidt mad og nogle øl.</p>

Der er ingen mad i containerne bag det første supermarked. Til gengæld er der en masse planter, der kan bruges som pynt på julebordet. Der er planlagt stop ved to baggårde mere. Hvis der ikke er mad dér, har et par af de ansatte heldigvis allerede været på container-madjagt for et par dage siden. Der fandt de både lidt mad og nogle øl.

Foto: Daniel Hjorth
<p>”Vi elsker det jo alle sammen,” siger en af konsulenterne, mens vi cykler videre mod Frederiksberg. Som udenforstående får man det klare indtryk, at hun har ret.</p>
<p>I deres daglige arbejde som bæredygtige strategi-konsulenter løser de opgaver for nogle af de største danske virksomheder. Firmaet har en transportpolitik om at prøve at undgå flyrejser. Hvis de er alligevel bliver nødt til at flyve, betales der som udgangspunkt for klimakompensation af rejsen.</p>

”Vi elsker det jo alle sammen,” siger en af konsulenterne, mens vi cykler videre mod Frederiksberg. Som udenforstående får man det klare indtryk, at hun har ret.

I deres daglige arbejde som bæredygtige strategi-konsulenter løser de opgaver for nogle af de største danske virksomheder. Firmaet har en transportpolitik om at prøve at undgå flyrejser. Hvis de er alligevel bliver nødt til at flyve, betales der som udgangspunkt for klimakompensation af rejsen.

Foto: Daniel Hjorth
<p>Bag et supermarked på Frederiksberg er der bonus. Her finder de en masse æbleskiver, som løber ud i 2021. Der er også frosne rejer, rodfrugter, timian, forskellige kager og ingefær, som et par timer senere ender i gløggen til julefrokosten. Djøfbladets udsendte hjælper med at bære en pose pastinakker og en pose persillerødder. I begge poser er der en rod eller to, der er lidt snaskede, men ellers ser indholdet ikke ud til at fejle noget. </p>

Bag et supermarked på Frederiksberg er der bonus. Her finder de en masse æbleskiver, som løber ud i 2021. Der er også frosne rejer, rodfrugter, timian, forskellige kager og ingefær, som et par timer senere ender i gløggen til julefrokosten. Djøfbladets udsendte hjælper med at bære en pose pastinakker og en pose persillerødder. I begge poser er der en rod eller to, der er lidt snaskede, men ellers ser indholdet ikke ud til at fejle noget. 

Foto: Daniel Hjorth
<p>Hygiejnen er selvfølgelig vigtig. Derfor tager de kun ting, der er pakket ind og aldrig fersk kød. Det er også en god idé at undgå mad fra bunden af skraldespandene. Konsulenterne tjekker en app fra Fødevarestyrelsen. Den er opdateret med aktuelle advarsler om mad, der er kommet i handlen, men har vist sig at være farlig.</p>

Hygiejnen er selvfølgelig vigtig. Derfor tager de kun ting, der er pakket ind og aldrig fersk kød. Det er også en god idé at undgå mad fra bunden af skraldespandene. Konsulenterne tjekker en app fra Fødevarestyrelsen. Den er opdateret med aktuelle advarsler om mad, der er kommet i handlen, men har vist sig at være farlig.

Foto: Daniel Hjorth
<p>På vej op ad trapperne til en lejlighed med udsigt ud over Søerne. Firmaet har lejet den gennem Airbnb, da der ikke er plads til deres julefrokost i det kontorfællesskab, hvor de til daglig sidder. Om lidt kommer en kok og tilbereder det, de har fundet. Han har også friske overskudsvarer med fra sit arbejde. Konsulenterne køber lidt alkohol, så de ikke skal klare sig med de ni øl, de har fundet.</p>

På vej op ad trapperne til en lejlighed med udsigt ud over Søerne. Firmaet har lejet den gennem Airbnb, da der ikke er plads til deres julefrokost i det kontorfællesskab, hvor de til daglig sidder. Om lidt kommer en kok og tilbereder det, de har fundet. Han har også friske overskudsvarer med fra sit arbejde. Konsulenterne køber lidt alkohol, så de ikke skal klare sig med de ni øl, de har fundet.

Foto: Daniel Hjorth
<p>Det meste af dagens fangst. Kokken skal bl.a. lave karrysuppe. Én med og én uden rejer. Om lidt skal de have pakkeleg. Selvfølgelig med genbrugsgaver. Vi får et krus gløgg, mens de diskuterer, hvor CO<sub>2</sub>-neutralt indpakningspapir egentlig kan blive.</p>

Det meste af dagens fangst. Kokken skal bl.a. lave karrysuppe. Én med og én uden rejer. Om lidt skal de have pakkeleg. Selvfølgelig med genbrugsgaver. Vi får et krus gløgg, mens de diskuterer, hvor CO2-neutralt indpakningspapir egentlig kan blive.

Foto: Daniel Hjorth
<p>Her er supperne kommet på bordet. Ingen blev syge af dem.</p>

Her er supperne kommet på bordet. Ingen blev syge af dem.

Foto: Privat
<p>En grydefuld rejesuppe – bl.a. med de frosne rejer, som blev skraldet nogle timer tidligere.</p>

En grydefuld rejesuppe – bl.a. med de frosne rejer, som blev skraldet nogle timer tidligere.

Foto: Privat

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.