Tech-rapport

Stjernen mangler i kampen mod Google

29-10-2019
3 min.
Google, verdens tredjemest værdifulde virksomhed, er stiftet og hører hjemme i Californien. Firmaet er lidt af en guldkalv for vestkyststaten – er det mon derfor, den californiske regering har holdt sig ude af en massiv undersøgelse af tech-giganten? Illustration: Gustav Dejert/Ikon Images/Ritzau Scanpix

Næsten alle amerikanske delstater undersøger nu, om de kan gå i Vestagers og EU's fodspor og afsløre en eventuelt konkurrenceforvridende forretningspraksis fra Google. Især én stat glimrer ved sit fravær.

”Er varen virkelig gratis, hvis den er reklamefinansieret, og et enkelt firma dikterer prisen for reklamerne?”

Sådan sagde justitsministeren fra den amerikanske delstat Florida, da hun og 47 andre delstats-justitsministre i USA offentliggjorde, at de nu ville følge i EU’s og Margrethe Vestagers fodspor. De har indledt en undersøgelse af Google for at se, om tech-giganten udnytter sit nær-monopol på visse tech-markeder til at forvride en række konkurrencevilkår.

Eftersom Trump-administrationen har skruet helt ned for de såkaldte antitrust-sager på føderalt niveau, har de enkelte stater i stedet valgt selv at tage affære på tværs af de lokale regeringers politiske og ideologiske forskelligheder. Det skete kun få dage efter en lignende undersøgelse af Google blev indledt af otte stater med New York i spidsen.

Beskytter Californien Google?

Offentliggørelsen af de to undersøgelser var kun små blink på nyhedsradaren i en højspændt tid, men i tech-verdenen følges udviklingen tæt. Da Margrethe Vestager på vegne af EU’s konkurrencemyndigheder i marts langede den tredje bøde over disken til Google på hele 1,5 milliarder euro, var alvoren klokkeklar for Silicon Valleys topledere. De begyndte at forberede sig på det, der nu er sket: Amerikanske politikere kigger EU i kortene for, hvordan de kan komme til at regulere de store tech-giganter og stække deres magt.

Men USA består jo som bekendt af 50 delstater. Og som nævnt ovenfor er kun 48 af dem med i initiativet, der skal kulegrave Google. De to delstatsregeringer, der har meldt pas, er den ærkekonservative regering i Alabama og den venstreorienterede regering i Californien, og det er altså næppe sket på grund af ideologisk enighed. Men især Californien er interessant i den sammenhæng. Det er trods alt der, Google både er født og har hjemme, og hvor Silicon Valley sammen med Hollywood har gjort delstaten til den sjettestørste økonomi på verdensplan med et bruttonationalprodukt pr. indbygger, der er næsten dobbelt så stort som Storbritanniens. Forsøger Californien at beskytte sin guldkalv, selv om staten adskillige gange er gået forrest med regulering af tech-industrien?

Radiotavshed fra regering

Eksperterne har i hvert fald svært ved at finde et godt svar på, hvorfor Californien har valgt at stå udenfor. John Simpson, der tager sig af teknologi og privatlivsrettigheder hos forbrugerorganisationen Consumer Watchdog har svært ved at se logikken. ”Jeg forstår det simpelthen ikke,” siger Simpson til Los Angeles Times med henvisning til, at Californien tidligere har været ret aktiv i lignende initiativer.

William Kovacic, der er juraprofessor ved George Washington University i den amerikanske hovedstad, mener stadig, at undersøgelsen kommer til at være ’ret slagkraftig’, men han siger også, at ”gruppen af stater fremstår nu som et sportshold, hvor en af spillerne er skadet. Det er stadig et stærkt hold, men holdets stjerne er fraværende.”Californiens justitsminister, demokraten Xavier Becerra, har ikke villet kommentere delstatens fravær. Den officielle udmelding er, at der er radiotavshed fra Californiens regering af hensyn til ”fremtidige og pågående efterforskning” af tech-industrien. Det kan der være noget om, eftersom Californiens delstatsregering har ført adskillige sager mod tech-virksomheder med hovedsæde i staten, netop med konkurrenceforvridende virksomhed som fokus. Når Californien står udenfor, kan det altså ganske simpelt være, fordi staten allerede er i gang med at forberede – eller udføre – lignende undersøgelser, som måske endda kan være endnu mere effektive på grund af såvel den geografiske som den juridiske nærhed.

At Xavier Becerra over de seneste ni år har modtaget mere end 38.000 dollars i politiske donationer fra Google og to af virksomhedens ledere, gør ikke meget for at dæmpe de stemmer, der råber op om favorisering og korruption. Også selv om beløbet ikke vejer tungt i en amerikansk, politisk kampagnesammenhæng.

 

Morten Bay er ph.d. i informationsvidenskab. Han forsker i krydsfeltet mellem medier, teknologi og samfund ved USC Annenberg School for Communication and Journalism i Los Angeles. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.