Fordybelse

Sådan får du arbejdsro: Betal penge for at undvære din mobil

28.10.2019

af

PR-foto: Phil Van Nostrand/Caveday

PR-foto: Phil Van Nostrand/Caveday

Vores arbejdsdage er fyldt med forstyrrelser: Telefonopkald, sociale medier, sms’er og masser af mails. Hvordan får man fred til at <em>arbejde</em>? Et firma i New York har en radikal løsning: Betal for at få ro til at lave det, du får løn for.

Du befinder dig i en underjordisk hule uden din telefon. Din computer står på et bord i hulen. Du kan kun bruge computeren til arbejdsopgaver. Er du klar til at gå i dybden med dit arbejde?

Cirka den oplevelse forsøger det amerikanske firma Caveday at give sine kunder – eller ’huleboere’, som firmaet selv kalder dem.

Idéen er, at freelancere, selvstændige og andre interesserede køber tre og en halv times intens gruppesession hos firmaet. Du afleverer din mobil, når du kommer til hulen, som sådan set bare er et åbent kontor tilsat struktur og arbejdsro.

Strukturen kommer fra Cavedays ansatte. De bærer alle pandelamper, som skal give en særlig hulestemning. Med en klokke fortæller de dig, hvornår du skal arbejde, og hvornår du skal holde pauser. Arbejdsroen får du takket være din manglende mobil samt programmet Freedom, som blokerer for forstyrrende overspringshandlinger på computeren.

I pauserne laver deltagerne små fysiske øvelser for at få ekstra energi til arbejdet.

Her kan du se en video-reportage fra Caveday, som britiske BBC har lavet.

En programerklæring for ufrivillige zappere.
PR-foto: Caveday
Distraktionens tidsalder

“Vi lever i distraktionens tidsalder. Vi åbner i gennemsnit vores telefoner 80 gange om dagen og rører ved deres skærme op til 5.000 gange. Vi har flere måder at kommunikere på end nogensinde før, mange åbne kontorlandskaber og en kultur, der forventer, at du altid er til at få fat på. Det er et mirakel, at der overhovedet er tid til at arbejde,” skriver Jeremy Redleaf i en mail fra New York.

Han er en af Cavedays tre stiftere. De kommer alle tre fra en baggrund som selvstændige og har selv måttet lære, hvordan de skulle skabe ro og struktur, når de arbejdede. Noget, de i dag tjener penge på at gøre for andre.

Folk, der besøger hulen, er primært millennials – det vil sige, at de er født cirka et sted mellem 1980 og 2000. Mange af dem er iværksættere, men der kommer også folk, som arbejder på distance og til tider almindeligt fastansatte, som har fået lov til at tage en pause fra kontoret.

“Nogle kommer for at lave deres almindelige dagligdags opgaver. Andre har et særligt projekt, som de skal have afsluttet. Fx at udvikle en app, opdatere deres hjemmeside eller bare at få tømt indbakken,” skriver Jeremy Redleaf.

Da de begyndte i 2017, afholdt firmaet ni huledage. I 2018 var de tæt på 75, og i år regner de med at nå 300. Det koster 25 dollars for en enkelt tur i hulen. Det svarer til 170 danske kroner. Du kan også få mængderabat, hvis du køber flere ture. Ifølge Jeremy Redleaf har flere tusinde amerikanere været en tur forbi Caveday.

Men ét er at konceptet tiltrækker kunder i USA. Vil det samme ske i Danmark? Det har Djøfbladet spurgt to danskere om.

Molly Sonsteng instruerer i fysiske øvelser i pausen mellem det dybe hulearbejde. Sammen med Jeremy Redleaf og Jake Kahana stiftede hun firmaet. Deres fælles mailadresse er bats [A] caveday.org. Altså flagermusene.

PR-foto: Jake Kahana/Caveday
Lidt tosset

”Der er mange gode aspekter ved konceptet. Men det er også lidt tosset, at der findes clairvoyante og psykoterapeuter, og nu har vi også folk, der sælger struktur og arbejdsro. Det er den evige konsulentbranche. Der er sgu ikke det, du ikke kan købe dig til,” siger Marianne Levinsen.

Hun er fremtidsforsker og har bl.a. skrevet en bog om, hvordan forskellige generationer ser på deres arbejdsliv.

”Det er rigtigt nok fanget af folkene bag Caveday, at der er et behov. Der er rigtig mange millennials, der har svært ved at lukke af og koncentrere sig,” siger hun.

Marianne Levinsen kan sagtens forestille sig, at en eller anden udgave af Caveday kommer til Danmark. Hun mener dog, at der skal skrues ned for brugen af pandelamper, som hun ser som lidt for ’amerikanske’.

Det bedste ved hulekonceptet er i hendes øjne, at du skræller alting væk og går ind et rum, hvor du bare skal fordybe dig. At det ellers kan være umuligt at fordybe sig, ser hun som et udtryk for den tid, vi lever i.

”I gamle dage tog man måske i sommerhus for at fordybe sig. Nu kan man så også betale for at komme i cave i stedet,” griner hun.

Jeremy Redleaf holder styr på de konfiskerede telefoner.
PR-foto: Phil van Nostrand/Caveday
Ender hurtigt i natbukserne

Michelle Rødgaard-Jessen har arbejdet med online-markedsføring som selvstændig de sidste fem år. Samtidig har hun rejst verden tyndt med sin kæreste og har prøvet en god blanding af hjemmearbejde og kontorfællesskaber i mange forskellige lande.

”Mange freelancere, selvstændige og iværksættere kunne have god gavn af en caveday. Som selvstændig kommer man hurtigt til at sidde derhjemme i sine natbukser hele dagen. Man skøjter rundt mellem forskellige opgaver og får tit ikke tid til at udvikle sin egen forretning,” fortæller hun.

Er der ikke noget selvmodsigende i, at man som selvstændig søger friheden, men ender i en cave, som næsten er mere struktureret end et almindeligt kontorarbejde?

”Jo, helt sikkert. Men frihed for mange er også bare at have muligheden for at være fri. Hvis du tager en caveday en gang imellem, er det en god kombination af frihed og ekstrem struktur, når du har brug for det.”

Michelle Rødgaard-Jessen synes, at de ansattes pandelamper er lige lovligt voldsomme i udtrykket, men kunne ellers godt se sig selv tage en huledag fra tid til anden. Hun ville føle sig mere forpligtet til at arbejde koncentreret, hvis hun gjorde det sammen med en gruppe mennesker med samme mål.

 

Denne artikel blev skrevet i en ’minihule’. Outlook var lukket og telefonen sat på ’optaget’. Mobilen sneg sig kun op ad lommen to gange for at tjekke, om der var kommet sms’er (hvilket der ikke var).
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet