Ledelse

Bødskov til djøf-chefer: Dyrk holdsport med medarbejderne

30-10-2019
4 min.
Siden sommeren har der været ganske stille om, hvad regeringen vil, når det gælder offentlig ledelse. Men i denne uge åbnede den ansvarlige minister, Morten Bødskov, endelig lidt for posen. PR-foto: Skatteministeriet

Morten Bødskov, regeringens minister for offentlig ledelse, lagde blødt ud, da han for første gang løftede et slør for regeringens politik på området. Men han viderefører V-ministers projekt om et nyt værktøj til lederevaluering, som skal kunne bruges af alle offentlige ledere og medarbejdere.

Har regeringen en politik for offentlig ledelse, og hvad er den? Det har hidtil fortonet sig i tågerne, siden Mette Frederiksen ved sin tiltræden med et snuptag amputerede Moderniseringsstyrelsen og flyttede opgaverne med statens arbejdsgiveranliggender – ledelse, 'personalepolitik' og offentlige overenskomstforhandlinger – væk fra Finansministeriet. Resultatet blev en helt ny styrelse med det mere hyggespredende navn Medarbejder- og Kompetencestyrelsen placeret under Skatteministeriet.

Mange havde nok gættet på, at opgaverne var røget over i Beskæftigelsesministeriet, men det blev altså hos skatteminister Morten Bødskov (S), som ud over at have ministererfaring som justitsminister også sidder i regeringens helt centrale Økonomiudvalg.

Bødskov brugte Brøndby og Bossen

Indtil nu har der været tavst på kanalen fra regeringens nye medarbejder- og kompetenceminister. Men vi fik et hint, da Morten Bødskov i denne uge var på talerstolen på årets chefkonference arrangeret af Djøf Offentlige Chefer.

Bødskov slog fire principper fast. Det, der skal drive den offentlige leder, er:

  • at tage ansvar
  • at søge ned i den faglige materie, medarbejderne sidder med
  • at dyrke holdsport
  • at udvikle sig som en del af holdet.

"Lederen skal ikke være en alvidende person, som står ude på sidelinjen og har alle planerne. Den gode leder er ikke bange for at være en del af holdet og udvikle sig. Lederen skal føre an og spille de andre gode, men samtidig også selv blive klogere og bedre," sagde den fodboldglade minister, der er kendt som Brøndby-fan.

Bødskov er også Bruce Springsteen-fan og citerede fra Bossens gamle hit 'Thunder Road': 'The door is open, but the ride ain't free'.

Sådan er det med offentlig ledelse. Døren er åben, opgaverne er spændende og indflydelsen høj – men turen er ikke gratis, fastslog han.

"Enhver chef har et ansvar. Og ledere skal tage ansvaret for lederskabet på sig. En lederrolle er ikke noget, man får. Det er noget, man tager. Og man skal gøre sig umage hver eneste dag. Man skal sætte retning, motivere og skabe arbejdsglæde blandt sine medarbejdere."

Stil de gode spørgsmål

Derfor skal man være inde i den faglige materie på det område, hvor man er leder, understregede han over for forsamlingen af djøf-chefer.

Som eksempel brugte han sit eget område, skattevæsenet, som jo er blevet totalt omorganiseret, og hvor der er kommet mange nye ledere ind udefra.

"I sådan en transformationsproces er stærke faglige ledelsesmæssige kompetencer en forudsætning for succes. Det stiller krav. Den enkelte leder behøver ikke selv være fagekspert. Men lederen skal kunne sætte en klar faglig retning og stille de gode spørgsmål undervejs til medarbejderne, så vi fremmer de bedst mulige løsninger. Man skal være fagligt nysgerrig på det område, man er leder af. Det princip gælder i hele den offentlige sektor."

Sæt ansigt på din ledelse

I Folketingets åbningstale lancerede statsminister Mette Frederiksen en nærhedsreform i den offentlige sektor.

'Vi har brug for en nærhedsreform, hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra og skruer op for faglighed og ledelse ude på institutionerne,' sagde hun

Hvad betyder det for djøf-cheferne? Hvordan skal de bidrage til en nærhedsreform?

"Nærhedsreformen handler om, at borgerne skal opleve, at de offentlige institutioner er er nærværende for dem," siger Morten Bødskov til Djøfbladet.

Så som djøf-chef skal man tage ansvar for det ansigt, som éns institution viser borgerne.

"I skal turde involvere og være åbne om, hvordan I praktiserer ledelse hos os. Og I skal være åbne over for alles input og gå knapt så meget op i hierarkier, som I nok er vant til."

Kører videre med Løhdes lederevaluering

Sophie Løhde (V) – som var den forrige regerings minister for offentlig ledelse – nåede sidste år inden folketingsvalget at aftale et større projekt med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner:Nemlig at stat, kommuner og regioner i samarbejde med forskere fra det nye Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse i Aarhus skal udvikle et såkaldt lederevalueringsværktøj til fri og frivillig afbenyttelse af alle 44.000 offentlige ledere i Danmark.

Der tænkes i storskala, for i princippet er samtlige 820.000 offentligt ansatte i princippet i målgruppen til at være med til at evaluere deres leder.

Værktøjet skal ikke være en karakterbog eller endnu et måleinstrument i Excel-ark, men en hjælp til at give den enkelte leder et blik på egen ledelse og egen udvikling og en støtte til lokal ledelsesudvikling.

"Det arbejde kører vi videre med, og jeg glæder mig til at se det færdige udviklingsværktøj," siger Morten Bødskov til Djøfbladet. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.