DJØFS NYTÅRSKUR

Voxpop: ”Vi djøfere skal sørge for at få lidt varmere hænder”

29-01-2019
4 min.
De 1.000 deltagere ved den københavnske del af Djøfs nytårskur 2019 var samlet på Det Kongelige Teater. Foto: Jacob Nielsen

Der var globalisering, polarisering og digitalisering på programmet, da 1.000 Djøf-medlemmer var samlet for at diskutere, hvordan vi får samfundet til at hænge bedre sammen. Mød fem af deltagerne og læs, hvordan de ser på fællesskab, og hvordan de selv kan bidrage.

Sammenhængskraft var det altoverskyggende nøgleord, da 1.000 Djøf-medlemmer 28. januar mødtes til nytårskur på Det Kongelige Teater.

”Jeg tror, at fællesskabet er værd at kæmpe for. Også når det fordrer, at man tager livtag med sine egne – ofte ubevidste – forestillinger om, hvordan det bør se ud," sagde Djøfs formand Henning Thiesen, da han slog nytårskuren an med sin åbningstale.

Men hvad betyder det egentlig – det så ofte brugte udtryk om at få samfundet til at hænge sammen?

Vi spurgte nogle af deltagerne i Djøfs nytårskur om, hvad sammenhængskraft konkret betyder for dem – og hvordan de selv kan bidrage.

Foto: Jacob Nielsen 

Susanne Nikolajsen

Pensionist, tidligere kontorchef, EU-kommissionen i Bruxelles 

Hvad forbinder du med sammenhængskraft og fællesskab? 

"Det, der er blevet sagt i dag, har da fået mig til at reflektere lidt over det med de kolde og de varme hænder. Altså djøfere er jo rimelig udskældte, og det er måske lidt vores egen skyld også. Så jeg tænker, at vi skal sørge for at få lidt varmere hænder. Og det synes jeg, nogle af dem på scenen har været meget dygtige til. Ham, der ville sætte udlændinge og ældre sammen (Andreas Reventlow fra Elderlearn, red.) – det synes jeg var mægtig godt. Og så synes jeg også, at Uffe Østergaard satte tingene rigtig meget i perspektiv. Men det handlede måske ikke så meget om djøfere, men mere om os som danskere, der er så selvfede. Det var meget interessant."

Kunne du selv gøre mere for at fremme fællesskab og sammenhængskraft? 

"Jeg blev pensionist sidste år, og jeg har da faktisk tænkt på noget med nogle udlændinge. Jeg har bare ikke lige fået mig taget sammen, for jeg skulle først flytte til Danmark efter mange år i Bruxelles. Men det er bestemt noget, jeg meget gerne vil gøre."

Foto: Jacob Nielsen

Kersi Porbunderwalla

Konsulent 

Hvad forbinder du med fællesskab og sammenhængskraft, som er dagens tema? 

"Hvis du ser rundt omkring her, så er det jo ikke fællesskab. Det er jo en lille forening. Det har intet med fællesskab at gøre. Det er jo ikke Danmark, der er repræsenteret. Fællesskab, det er noget andet. Så må man invitere nogle andre, hvis man vil have fællesskab som tema."

Hvem kunne man ellers invitere? 

"Man kunne invitere flygtninge og give dem en oplevelse. Så ville det være fællesskab. Så ville der være lidt af hvert. Her kan vi hurtigt blive enige om alt."

Hvad kunne du selv gøre? 

"Jeg har gjort min del. Jeg er færdig med det. Jeg var formand for integrationsrådet i Lyngby-Taarbæk kommune. Og repræsenterede Venstre i amtet, før regionerne blev dannet. Jeg har gjort det, jeg skal." 

Foto: Jacob Nielsen 

Martin Dohn

Konsulent, Peak Consulting Group

Hvad forstår du ved fællesskab?

"Det er jo elementer i et samfund, et parforhold, i et venskab, i familien. Det er jo et grundelement i hele livet."

Hvad kan du selv gøre for at bidrage til fællesskabet?

"Der er jo alle de traditionelle ting. Jeg kan være aktiv i et parti, jeg kan være aktiv på min arbejdsplads, i min fagforening. Jeg kan være god ved forbrugere."

Gør du noget konkret for tiden?

"Jeg må nok indrømme, at lige for tiden er jeg ikke så aktiv. Men det er klart, der er meget af det, der bliver sagt her, der taler til mig."

Hvis du havde mere tid, hvad ville du så tage efter i forhold til at forbedre sammenhængskraften? 

"Jeg tror på, at klimaudfordringer er helt væsentlige for os alle sammen. Og så tror jeg på, at den sociale arv – dét, at man ikke bliver født til at have samme chance i livet – har stor betydning."

Hvad kan man gøre ved det?

"Det er der, jeg bliver lidt paf, for jeg ved ikke rigtig, hvad der giver god mening i en travl hverdag. Så jeg ville i virkeligheden gerne, men synes faktisk, det er rigtig svært."

Foto: Jacob Nielsen

Rasmus Jakobsen

Analytiker, IT-Universitetet 

Hvad forbinder du med sammenhængskraft?"Jeg synes egentlig, han gjorde det ret fint, ham der talte om ældre og udlændinge. Det var fint at sætte det der på dagsordenen, at man kan se forskellige samfundsgrupper som ressourcer frem for bare at være begrænsninger. Og så kan man sige, at der er nogle i midten, der skaber rammerne, og det var så i det tilfælde ham og hans virksomhed."

Kunne du selv gøre noget for at forbedre fællesskabet? 

"På min egen arbejdsplads prøver jeg på det så vidt muligt. Ellers ved jeg ikke rigtig, om jeg kan komme i tanke om så meget andet, bortset fra noget foreningsliv, og at jeg spiller fodbold."

Foto: Jacob Nielsen

Lea Backes

Formand, Djøf Studerende

"Jeg tror, at fællesskabet er under pres, og jeg tror, det er rigtig vigtigt, at vi taler om det. Og det tror jeg, at en dag som i dag skaber nogle rigtig gode rammer for."

Hvad kunne du selv gøre for at fremme fællesskab og sammenhængskraft i samfundet? 

"Jeg tror, det var en rigtig god pointe, vi hørte i dag – at snakke med mennesker, der er anderledes end os selv. Det tror jeg, at jeg selv vil gå i gang med at gøre mere."

Hvem kunne du forestille dig at få i tale? 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.