Regioner

Ny strukturreform vil få djøfere til at flygte

24-01-2019
5 min.
Flankeret af fem andre ministre præsenterede Lars Løkke Rasmussen sit udspil til en sundhedsreform kaldet 'Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder" i Spejlsalen på Christiansborg d. 16. januar 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Vi skal på den anden side af folketingsvalget, før vi ved, om der stadig er flertal for at nedlægge regionerne. Men djøferne tøver ikke. De begynder at læse jobannoncer allerede nu, lyder det fra regionsgårdene.

Lars Løkke vil afskaffe regionerne, og hvis hans flertal stadig holder efter det kommende folketingsvalg, skal de 2.840 djøfere i regionerne gennem en ny strukturreform ligesom i 2007-08, hvor 14 amter blev til fem regioner.

Djøfbladet har ringet rundt til regionsgårdene, hvor stemningen blandt djøferne lige nu er en blanding af 'koldt vand i blodet' og opgivelse eller frustration.

"Vi er vant til at have øksen hængende over hovedet i en eller anden grad. Der har været politikere, som har villet nedlægge regionerne, lige siden de blev skabt i 2007," siger Anders Rønne Jørgensen, som er Djøf-tillidsrepræsentant i Region Nordjylland.

"Men nu er det konkret. Det reagerer folk meget forskelligt på."

Jobbene forsvinder

Kører toget efter valget, skrotter Løkke modellen med, at fem regionsråd med 205 folkevalgte styrer sygehusvæsenet. I stedet skal sygehusvæsenet styres af staten.

Regionerne skal afløses af fem statslige forvaltninger – med afsæt i de gamle regionshovedsæder i Hillerød, Sorø, Vejle, Viborg og Aalborg – der skal stå for sygehusdriften. Den tværgående styring af sygehuse og sundhedsopgaver samles i en ny statslig enhed, Sundhedsvæsen Danmark, i Aarhus (se mere i faktaboksen i bunden af artiklen).

Regionernes opgaver ud over sygehusene – dvs. miljø, socialområdet og kollektiv trafik – flyttes til kommunerne eller staten.

Det hele skal være på plads 1. januar 2021. Finansministeriet forventer, at der kan spares 2,3 mia. kr. i administration frem mod 2025 på at afskaffe regionerne.

Planen vil i givet fald betyde forandringer for alle 2.840 djøfere. Meget for nogle, mindre for andre. Ét står dog klart: De djøfere, som sidder i stabene og betjener de fem regionsråd, kan se frem til, at deres job forsvinder. Andre vil opleve, at deres job flytter geografi eller ressort – eller begge dele.

Vant til økse over hovedet

De kolleger, der var med ved struktur- og kommunalreformen i 2007, får et ubehageligt deja-vu. Andre er bare frustrerede og skal ud med det, fortæller Anders Rønne Jørgensen fra Region Nordjylland. Fælles for alle er dog, at det er business as usual med arbejdsopgaverne, understeger han.

"Det her er ikke ligefrem befordrende for arbejdslysten, men vi er professionelle, og vores fokus er på at løse vores opgaver lige så godt som før. Der ligger formentligt først noget mere konkret efter valget, og så må vi tage den derfra."

Ikke et ord i Løkkes plan om medarbejderne

Slå koldt vand i blodet til efter valget. Det har Lone Rasmussen, der er tillidsrepræsentant for djøferne i Region Syddanmark, sagt til sine medlemmer siden onsdag i sidste uge, hvor Løkke gik ud med planen. Men samtidig er hun vred og frustreret.

"Det her er en kraftig centralisering, hvor medarbejderne bare bliver marionetter. I vores regionsråd er politikerne utroligt lydhøre over for samarbejdsudvalgene. Hvem skal vi være i dialog med, hvis det hele bliver styret af staten?"

Samtidig nævner Løkke ikke med et ord virksomhedsoverdragelsesloven i planen. Det er et kæmpe problem, mener Lone Rasmussen.

Ødelæggende for det administrative maskinrum

Hvis virksomhedsoverdragelsesloven gælder – som den gjorde ved struktur- og kommunalreformen i 2007 – bliver ingen opsagt, og alle, der bliver overflødige i den gamle organisation, skal have et jobtilbud i den nye.

"Det kunne vi sagtens finde ud af en model for sammen med arbejdsgiverne," siger Lone Rasmussen.

"Men loven skal tilsyneladende ikke bruges denne gang. Det betyder, at alle vi djøfere, som ikke arbejder med direkte sygehusdrift, skal regne med at blive opsagt i 2021. Det er jo ødelæggende for hele det administrative maskinrum. Det vil få konsekvenser, som patienterne ude på sygehusene kommer til at mærke."

Djøfernes jobmarked er gunstigt med efterspørgsel også fra det private, og folk vil begynde at flygte med det samme, fastslår hun.

Mange djøfere her pendler fra København. De venter ikke til efter valget med at se sig om efter noget andet. Folk vil rejse, og det kommer til at påvirke arbejdspladsen fra nu af.

Winnie Larsen, Djøf-tillidsrepræsentant, Region Sjælland
TR i Sorø: Vores pendlere venter ikke

Winnie Larsen, Djøf-tillidsrepræsentant i Region Sjælland med hovedsæde i Sorø, er ikke i tvivl om, at djøferne allerede nu studerer jobopslag – folketingsvalg eller ej.

"Der er en totalt opgivende stemning blandt os her i Sorø. Vi har haft to fyringsrunder i 2018, og nu har folk mistet håbet, selvom de er glade for deres arbejde. De tror ikke på fremtiden. Mange djøfere her pendler fra København. De venter ikke til efter valget med at se sig om efter noget andet. Folk vil rejse, og det kommer til at påvirke arbejdspladsen fra nu af."

Fra Anders Rønne Jørgensen i Region Nordjylland lyder det, at han ikke kommer til at prøve at overbevise sine kolleger om, at de skal blive og følge regionerne til dørs.

"Jeg kan kun opfordre folk, som kan se, at deres job måske forsvinder, til at afsøge andre jobmuligheder. Jeg tror også, at nogle af mine kolleger vil sænke ambitionsniveauet i forhold til et nyt job i lyset af den her situation."

Vil selv bestemme fremtiden

Det var dét, man så under struktur- og kommunalreformen, siger Anders Rønne Jørgensen."Selvom loven om virksomhedsoverdragelse rent faktisk gjaldt dengang, var der alligevel mange djøfere – ledere og medarbejdere – som sørgede for selv at bestemme over deres fremtid ved at søge væk i god tid."

Lone Rasmussen var tillidsrepræsentant, da Folketinget vedtog at nedlægge de 14 gamle amter, og så, hvad det gjorde ved arbejdspladsen dengang.

"De første, der forsvandt, var de skarpeste knive i skuffen blandt cheferne. Så blev der konstitueret en ny chef, og så sagde dén chef også op. Sådan fortsatte det. Der var ingen til at sætte retning."

Djøf: Brug for hurtig plan

I Djøf har Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig, netop skrevet til innovationsminister Sophie Løhde (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Budskabet er, at Djøf sådan set forudsætter, at regeringen bringer lov om virksomhedsoverdragelse i spil, hvis regionerne skal nedlægges.

"Vi har også skrevet, at vi forventer, at man i givet fald hurtigt fremlægger en plan for, hvordan processen med omorganiseringen skal forløbe helt konkret, og hvordan medarbejderne bliver inddraget i den proces," siger Sara Vergo.

Forhandlingsfællesskabet – som repræsenterer 565.000 ansatte i de 98 kommuner og de 5 regioner – var i denne uge til møde med Sophie Løhde om sagen.

Kommentarer

Per Knudsen

25.01.2019 kl. 10.47

Selvom jeg selv er djøf'er ved jeg at der er mange i sundhedssystemet, herunder mest læger og sygeplejersker som med glæde vil hilse farvel til djøf'erne. Det er svært at forestille sig et større makværk end det der er blevet skabt i Regionerne vedr. administration, forretningsgange, tilrettelæggelse af arbejde for de ansatte, behandling af patienter, og allokering af ressourcer. Det er virkeligt flovt at djøf'er er blevet et skældsord i sundhedssektoren.

1 kommentar
5

Andreas Holm

25.01.2019 kl. 16.53

Jeg tvivler på at de får det sjovere med Løkkes reform. Der bliver flere DJØFere, og ingen der har ansvaret. Ministeren vil sige at det er styrelsen, da det er den der leder og fordeler, og styrelsen vil sige at det er ministeren, for det er hende der sætter de snævre rammer.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.