Teknologi

Mød de 18 medlemmer af Djøfs nye techkommission

17-01-2019
9 min.
Stine Bosse er udnævnt som formand for den nye kommission, fordi hun har erfaring fra det private erhvervsliv med, hvordan tech-giganterne agerer. Foto: Joachim Adrian/Ritzau Scanpix

"Personer, der interesserer sig for teknologi, men også har et samfundssyn." Sådan beskriver Sigge Winther Nielsen, chef for Public Affairs i Djøf, medlemmerne af den TechDK Kommission, som Djøf netop har nedsat. Stine Bosse sidder for bordenden - men hvem er alle de andre?

Det store mødelokale skal tages i brug, når de 18 medlemmer af Djøfs nye TechDK kommission skal mødes for første gang den 19. februar.

Kun én af de inviterede sagde nej, og ingen af deltagerne får en øre for at være med, fortæller Sigge Winther Nielsen, afdelingschef i Djøf.

Hvorfor tror du, det var så nemt at få dem ombord?

”Jeg tror, der er mange, der går og pusler med det her, men i og med at det er så stort og uhåndgribeligt, har de måske manglet en vogn, de kunne hoppe op i, og den vogn har vi så kørt frem.”

Efter at navnene blev meldt ud, har mange flere da også spurgt, hvorfor de ikke blev opfordret til at sidde med, fortæller Sigge Winther Nielsen.

De særligt udvalgte

Kommissionen er sat i verden for at diskutere og komme med bud på, hvordan vi kobler danske værdier med tech-verdenens fremskridt – samfundshensyn skal sættes før teknologier.

Du kan læse mere om hver enkelt medlem længere nede i artiklen. Men først har vi spurgt Sigge Winther Nielsen, hvorfor det lige netop er de 18 profiler, der er blevet opfordret og har sagt ja til at være med.

”Vi ville have nogle personer, der interesserer sig for teknologi, men også har et klart samfundssyn. For når vi kigger på tidligere kommissioner og ekspertgrupper inden for det her felt, har udgangspunktet været, at der sad nogle, der udelukkende vidste noget om teknologi – eller også var det folk, der ville anvende teknologi til at skabe vækst i samfundet og hurtig offentlig administration. Vi vil vise, at djøfernes kompetencer kan sættes i spil til at løse et samfundsproblem. Så vi syntes, der manglede en kommission med en ren samfundsprofil, der sætter borgeren først.”

Hvad mener du med det?

”Vi ønsker at tage den brede diskussion om borgernes stilling i en verden, hvor teknologien fylder mere og mere og griber ind vores liv og hverdag på måder, vi ikke kunne forestille os for bare få år siden. Derfor mener vi, at det var relevant at tage fat i folk, der tænker samfund før teknologi, men som selvfølgelig stadig har forståelse for, en berøring med og en ekspertviden om netop teknologi.”

Hvorfor ser du Stine Bosse som den oplagte formand?

”For det første er hun djøfer. Hun har været med i flere kommissioner. Og så har hun en stor indsigt fra det private erhvervsliv om, hvordan tech-giganterne agerer, ligesom hun interesserer sig meget for Silicon Valley, som hun har besøgt.”

Du siger, at der efterfølgende er mange, der har spurgt, hvorfor de ikke er med i kommissionen – er der nogen, du har fortrudt, at I ikke har inviteret med?

”Vi har et supergodt hold, så jeg glæder mig bare til at komme rigtigt i gang.”

Og her kan du så møde ’holdet’ – formanden først:

Stine Bosse, erhvervskvinde og formand

Stine Bosse er en kendt erhvervskvinde, der bl.a. har stået i spidsen for forsikringsselskabet Tryg. Hun er er uddannet jurist og er i dag bestyrelsesmedlem i en række virksomheder, herunder det tyske forsikringsselskab Allianz. Bosse er desuden en aktiv debattør og argumenterer for, at erhvervsledere skal blande sig mere i samfundsdebatten. Hun er glødende fortaler for flere kvinder i ledelse, og endelig er hun varm fortaler for EU.

Thomas Høgenhaven, ph.d. og it-iværksætter

Thomas Høgenhaven er iværksætter og forfatter og har bl.a. arbejdet i virksomheden Better Collective, der udvikler sociale platforme inden for betting og online-computerspil. Thomas Høgenhaven er uddannet cand.scient.pol fra Københavns Universitet og har en ph.d. fra CBS om deltagelse i digitale fællesskaber.

Han har senest skrevet om online-marketing i bogen 'Inbound Marketing and SEO: Insights from the Moz Blog' og har tidligere skrevet bogen 'Når internettet har magten' om offentlige hjemmesider.

Lea Korsgaard, chefredaktør, Zetland

Lea Korsgaard er medstifter af netmediet Zetland. Lea Korsgaard har en baggrund som journalist på Politiken og Berlingske, og hun har skrevet flere bøger. Senest en mini-bog om debat på internettet: 'Den, der råber lyver - Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder'

Lea Korsgaard er uddannet journalist ved Syddansk Universitet og har en master i sociologi fra The New School i New York.

Henrik Funder, formand for Djøf Privat, CMO i Globus Wine

Henrik Funder har været formand for Djøf Privat siden 2016. Han arbejder som marketingdirektør i virksomheden Globus Wine og har tidligere været direktør i den globale fødevarekoncern Unilever. Henrik Funder er uddannet cand.merc. fra CBS. 

Thomas Terney, ph.d. og oplægsholder

Thomas Terney er konsulent, forfatter og foredragsholder med speciale i kunstig intelligens. Tidligere har han været direktør for it-strategi og forretningsanalyse i Novozymes. Thomas Terney er uddannet cand.scient.soc. fra Roskilde Universitet og har desuden en ph.d. i datalogi fra samme sted. Thomas Terney udgav i efteråret bogen 'Kampen om fremtiden – Forstå kunstig intelligens'.

Stine Carsten Kendal, adm. direktør, Dagbladet Information

Stine Carsten Kendal er i dag direktør på Dagbladet Information, hvor hun tidligere var udviklingsdirektør. Hun har arbejdet med udvikling af medier i en længere årrække, dels hos kommunikationsbureauet Kontrabande og dels som innovationsdirektør på mediet Mandag Morgen. Stine Carsten Kendal er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.

Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia

Jacob Mchangama har bl.a. været med til at stifte den juridiske tænketank Justitia, som beskæftiger sig med retsstatsprincipper og frihedsrettigheder. Han har tidligere været chefjurist i den liberale tænketank Cepos. Han er flittig deltager i debatten om borgeres frihedsrettigheder og forhold til staten. Jacob Mchangama er uddannet jurist fra Københavns Universitet.

Andreas Wester Juni, konsulent 

Andreas Wester Juni er konsulent,  han beskæftiger sig med digital transformation og strategi. Han har en baggrund i konsulentbranchen, hvor han har arbejdet for både Red Associates, Qvartz og Boston Consulting Group og har også tidligere arbejdet i Finansministeriet. (Opdateret 17.januar, red.)

Lykke Friis, korrespondent, tidligere minister og prorektor for KU

Lykke Friis har både som politiker og som prorektor på Københavns Universitet markeret sig som samfundsdebattør især med fokus på EU-politik. Den tidligere Venstre-minister og prorektor er i dag korrespondent for Berlingske i Tyskland.

Lykke Friis sidder bl.a. i Rockwoll Fondens bestyrelse, og hun er desuden præsident for Kræftens Bekæmpelse. Hun er uddannet cand.scient.pol og ph.d. ved Københavns Universitet.

Torben M. (M’et står for Magnus) Andersen, professor ved Aarhus Universitet, Institut for Økonomi

Han er af mange sikkert kendt som tidligere overvismand for Økonomisk Råd og formand for velfærdskommissionen – i det hele taget en mand med en lang række tillids- og bestyrelseserhverv på CV’et. Han er uddannet som lic.oecon. og har en ph.d.-grad.

Aktuelt er han bl.a. formand for ATP’s bestyrelse, formand for Grønlands Økonomiske Råd og medlem af Economic Policy Council i Finland samt European Economic Advisory Group i München.

Mikkel Flyverbom, professor i kommunikation og digitale forandringer på CBS

Cand.comm., ph.d. og Master i ’Big data, transparency, internet governance’. Og manden, der har haft ansvaret for at udvikle den eftertragtede uddannelse Business Administration and Digital Management på CBS. Han er nu studieleder på uddannelsen. Skriver klummer om teknologi i Politiken.

Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet

Har en mastergrad i økonomi fra University of Warwick og er ph.d. fra Aarhus Universitet. Tysk statsborger, direktør for Tuborg Research Center for Globalisation and Firms og medlem af såvel Disruptionrådet som Konkurrencerådet. Fik Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris i 2013.

Philipp Schröder er en af arkitekterne bag en meget omtalt McKinsey-analyse, der viser, at 40 procent af alle opgaver på det danske arbejdsmarked kan automatiseres med teknikker, som vi allerede kender i dag.

Thomas Bolander, lektor ved DTU Compute

Uddannet ingeniør og ph.d. i matematik og computervidenskab. Han har skrevet en række videnskabelige artikler om kunstig intelligens og optræder ofte som ekspert i medierne om samme emne. Og så spiller han jazz.

Merete Eldrup, adm. direktør, TV2 Danmark

Uddannet cand.polit. og lagde ud med en karriere i Finansministeriet, hvor hun bl.a. var ministersekretær. Siden blev hun direktør i JP/Politikens hus, inden hun kom til TV2. Sidder i en lang række bestyrelser – herunder som næstformand i Nykredit og Gyldendal og som menigt medlem i Rambøll Gruppen A/S og en række selskaber tilknyttet TV2.

Vincent F. (F står for Fella) Hendricks, professor på Københavns Universitet, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

Han er dr.phil. fra Aalborg Universitet og grundlægger og leder af Center for Information og Boblestudier (CIBS), der er sponsoreret af Carlsbergfondet. Han er forfatter til en række bøger, bl.a. ’Spræng boblen’ og medforfatter til ’Fake News’. Vandt DR’s Rosenkjærpris i 2016, Eliteforskerprisen 2008 og Choise Magazine Outstanding Academic Title Award 2009. Tidligere klummeskribent for fagbladet Ingeniøren.

Han mener, at kampen om opmærksomhed i informationssamfundet presser respekten for autoriteter og kendsgerninger, hvilket vi interviewede ham om i 2018.

Imran Rashid, ph.d., læge og iværksætter

Imran Rashid er speciallæge i almen medicin og har tidligere været innovationschef ved Aleris-Hamlet Privathospitaler. Han driver konsulentvirksomheden sunddigital.dk. Han skrev i 2017 bestselleren ’SLUK – Kunsten at overleve i en digital verden’, som er solgt i mere end 15.000 eksemplarer. 

Camilla Mehlsen, selvstændig medieforsker og forfatter

Cand.mag. og indehaver af Mehlsen Media, hvor hun beskæftiger sig med digital børne- og ungdomskultur, digital dannelse og fremtidens kompetencer. Hun er leder af den didaktiske forskningsenhed under forsknings- og undervisningsprojektet D.U.D.E – Digital (Ud)Dannelse ved Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet. Forfatter til flere bøger om digital dannelse.

Marie Louise Gørvild, direktør, Techfestival

Direktør for Danmarks største teknologifestival Techfestival, der undersøger de menneskelige aspekter af teknologi-udvikling, og hvert år samler over 16.000 deltagere.

Hun er tidligere kommunikationsansvarlig hos Mandag Morgen og skribent for Altinget. Marie startede sit arbejdsliv i Californien, hvor hun bl.a. var pressemedarbejder for San Franciscos borgmester, Gavin Newsom. Uddannet cand.soc fra CBS.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.