Nyt job

Morten skal producere 13 tons cannabis om året

14-01-2019
4 min.
Morten Snede, adm. direktør for Spectrum Cannabis Denmark, regner med, at virksomheden kan levere medicinsk cannabis til Danmark og resten af Europa i løbet af sommeren 2019. Foto: Privat

Som adm. direktør i det nye firma Spectrum Cannabis Denmark skal jurist Morten Snede få grøntsagsgartnere til at dyrke cannabis. Jagten på medarbejdere er udfordrende: ”De, der ved en hel masse om planten, har traditionelt ikke haft en ren straffeattest.”

Den cannabis, som Morten Snede og resten af Spectrum Cannabis Denmark dyrker i drivhuse på Fyn, kan man ryge sig skæv i. For at holde uvedkommende fra planterne er der elektronisk sikring og hegn rundt om drivhusene og lageret. Virksomhedens høst af den grønne plante skal nemlig ikke gå op i illegal røg, men derimod forarbejdes til medicinske cannabisprodukter. Produkter, som danske læger har kunnet udskrive siden begyndelsen af 2018 som del af en fireårig forsøgsordning.

Hvad tiltalte dig ved den medicinske cannabis-branche?

”Det er jo et forretningseventyr. Det er en helt ny industri, hvor alle er pionerer. Vi har også nogle ejere bagved, som har råd til at udvikle virksomheden, så vi skulle ikke først ud og skaffe penge. Det handler mere om at løfte opgaven og vise, at vi også kan det her i Danmark, til trods for at vi er løntunge og ikke særligt store. Det er sjovt at få opgaven til at lykkes.

Vores canadiske moderselskab, Canopy Growth, er verdens største producent af cannabis. De er noteret på New York Stock Exchange og Toronto Stock Exchange med en markedsværdi på omtrent 10 milliarder dollars. Der er virkelig høje forventninger til medicinsk cannabis lige nu og derfor også mange penge i det. Sammenlignet med andre brancher er det helt vanvittigt.”

Hvad laver du som adm. direktør?

”Min primære opgave er at bygge bro mellem to meget forskellige kulturer. På den ene side har vi gartnerne, der har været vant til at dyrke grøntsager og stueplanter. På den anden side pharma-folk, som har arbejdet med kemiske stoffer og ikke med en plante som nu. Det er to meget forskellige kulturer, som vi skal have til at arbejde sammen.”

Så medarbejderne har ikke haft erfaring med cannabis?

”Fordi det hele er så nyt, kan vi ikke bare gå ud på markedet og finde nogle folk, der ved en masse om cannabis. De, der ved en hel masse om planten, har traditionelt ikke været folk, der har arbejdet i større industrier eller med ren straffeattest.”

Har der ikke været kritik fra Lægeforeningen i forhold til evidens for virkningen af medicinsk cannabis?

”Jo. Det er, fordi det ikke er et lægemiddel. Der er lavet en særlov om medicinsk cannabis. Der er ikke lavet kliniske forsøg om, hvorvidt det overhovedet virker, eller om der sker skader ved langtidsbrug. Det er det, som nogle læger sætter spørgsmålstegn ved.”

Hvad har så drevet politikerne til at skabe forsøgsordningen?

”Brugen af medicinsk cannabis har spredt sig som en steppebrand ud over hele verden, fordi der har været så mange indikationer på, at det virker på nogle typer af patienter. Især kræftpatienter og sclerose-patienter, men også en lang række andre sygdomme og symptomer, som nedsætter livskvaliteten for de berørte.”

Hvad er virkningen af medicinsk cannabis?

”Der er kræftpatienter under kemobehandling, som oplever, at det kan være kvalmedæmpende og øge appetitten. Der er også brugere, som beskriver, at det kan fjerne noget af det ubehag, der er ved kemoterapi. Der er også flere indikationer på, at det kan dæmpe kramper, hvis man har sklerose. Der er endnu ikke evidens for, at det kan kurere noget, og vi må heller ikke som producenter gå ud og lovprise produktet eller specifikt sige, hvad det kan. Både Scleroseforeningen og Kræftens Bekæmpelse taler dog varmt for det, fordi det kan give noget livskvalitet til patienter under behandling. Vi har også igangsat en række initiativer omkring kliniske forsøg rundt om i verden, så vi kan forbedre vores viden om medicinsk cannabis.”

Hvor langt er I med produktionen?

”Vi har lavet de første test-produktioner med godt resultat. Vi skal nu få resten af vores produktionsbygning gjort færdig, så vi kan få den godkendt af Lægemiddelstyrelsen. Derefter forventer jeg, at vi får tilladelse til at producere under forsøgsordningen og at kunne levere produktet til markedet hen over sommeren i år.”

Hvor mange arbejder i firmaet?”Vi er lige nu 34 herhjemme, og vi forventer at være omkring 75 ansatte i løbet af 2019. Internationalt er vi et par tusind.”

Hvordan ser de næste par år ud for dig og virksomheden?

”Vi er jo med i en fireårig forsøgsperiode, hvor det første år nu er gået. Vi har tre år til at få det her til at virke, få gode produkter på markedet og selvfølgelig få noget af vores investering tilbagebetalt. Vi håber selvfølgelig på, at ordningen bliver gjort permanent. De næste tre år skal vi gerne kunne levere til hele det danske marked, men vi skal også levere til store dele af Europa. Vi regner med at producere 12-13 tons tørret cannabis om året.”

Hvad er status på medicinsk cannabis i Europa?

”Lige nu leverer vores europæiske hovedkontor til Polen, Tjekkiet, Luxembourg, Holland, Tyskland og Italien, og vi kigger på produktion et par andre steder i Europa. Grækenland har åbnet op. Frankrig kigger på det. Schweiz er meget langt med det. De skandinaviske lande kigger meget på, hvad der sker i Danmark lige nu. England kom med her for nylig. Vi har også lige haft besøg fra Irland. Det kører rundt i hele Europa lige nu som det nye sort.” 

Kommentarer

Susanne nielsen

17.01.2019 kl. 18.27

Men bedre eksperter får i ikke, og hva fanden er tidligere straffede da dømt ude for evigt det har jeg aldrig hørt

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.